Atalan, Çarşema Sor bayramını kutladı

Atalan “Yaşanan bu zor, çatışmalı ve büyük bedellerin ödendiği savaş günlerinde bir nebzede olsa bayramların kardeşlik ve dayanışma duygularını pekiştireceğini umuyoruz” dedi.

Êzîdî toplumunun Çarşema Sor bayramına ilişkin açıklama yapan HDP Mardin milletvekili Atalan “Yaşanan bu zor, çatışmalı ve büyük bedellerin ödendiği savaş günlerinde bir nebzede olsa bayramların kardeşlik ve dayanışma duygularını pekiştireceğini umuyoruz” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan, yüzlerini güneşe dönüp önce yetmiş iki millet, sonra kendileri için dua eden Êzîdî toplumunun Çarşema Sor bayramını kutladı.

Bin yıllardır Mezopotamya coğrafyasında Nisan ayının 13’ünden sonraki ilk Çarşamba günü kutlanan, dünyanın mayalandığı gün dolayısıyla doğanın canlanışının yeni bir yılda güzel günlerin habercisi olan Çarşema Sor Bayramı’nın son dönemde maalesef savaş ve yaşanan katliamlar nedeniyle anlamı ve muhtevasına uygun bir bayram olarak kutlanamadığını kaydeden Atalan, “Zorlu ve bir o kadar da acı dolu günlerden geçiyoruz. Yaşanan bu zor, çatışmalı ve büyük bedellerin ödendiği savaş günlerinde bir nebzede olsa bayramların kardeşlik ve dayanışma duygularını pekiştireceğini umuyoruz.

Kimliklerin inkar edildiği, yok edilmeye çalışıldığı, ötekileştirildiği; herkesin kendi inancını, kültürünü ve anadilini özgürce yaşayamadığı  ve geliştiremediği bir dönemden geçiyoruz

Buna karşı özgürlüklerin, çoğulcu ve eşit yaşamın, demokrasinin pekiştiği; insanca yaşama düzeyinin ve adaletin yükseldiği bir dünya arzusu böylesi günlerde bizleri bir kez daha ortaklaştırmak durumundadır

Bütün insanlığın tanık olduğu utanç verici katliamlar, sürgünler ve son olarak 2014 yılında Şengal'de imha amaçlı yaşatılan 73’üncü Ferman Êzîdî toplumunun başına neler geldiği bağlamında dramatik bir  örnektir. Êzîdî toplumunun inançlarını özgürce yaşayabilecekleri, hiçbir dışlanmaya uğramayacakları günlere kavuşmasını diliyor, gelecek bayramların Ezdîxan’da, Şengal’in  direniş ve özgürlük mücadelesi ruhuyla kutlanması temennisiyle Çarşema Sor'u içtenlikle kutluyorum” dedi.