GÖRÜNTÜLÜ

Boltan: Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın

ÖGC Eşbaşkanı Hakkı Boltan, Kürdistan ve Türkiye’de tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için imza kampanyası başlattıklarını söyledi.

Kürdistan ve Türkiye’de gazetecilik faaliyetlerini gerçekleştirdikleri sırada gözaltına alınıp tutuklanan gazeteciler için Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) tarafından başlatılan imza kampanyasına ilişkin ANF’ye konuşan ÖGC Eşbaşkanı Hakkı Boltan, “Gazetecilere yönelik bu saldırıların asıl amacı gazetecilerin görevlerini, yerine getirmesini engellemek, yıldırmak veya korkutup gözdağı vermek değil, Türkiye ve Kürdistan’da gerçekleri yazan gazeteciliği bir bütün olarak ortadan kaldırmaktır” dedi.

AKP’nin Kürdistan’da yürüttüğü savaş konsepti çerçevesinde özellikle öz yönetim direniş alanlarında halkın haber alma hakkı için çalışan gazeteciler devlet güçlerinin hedefi haline gelirken, onlarca özgür basın çalışanı tehdit, darp, gözaltı ve tutuklama gibi uygulamalarla karşı karşıya kalıyor. Haber takibi yaptıkları esnada gözaltına alınıp tutuklanan ve sayısı her geçen gün artan gazetecilerin serbest bırakılması için Özgür Gazeteciler Cemiyeti’nin (ÖGC) başlattığı imza kampanyası ise tüm hızı ile devam ediyor.

Tutuklu bulunan basın çalışanlarının serbest bırakılması için Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) tarafından başlatılan kampanya çerçevesinde gazetecilerin yerinin hapishaneler değil, dışarıda haber takibi yapmak olduğunu belirten ÖGC Eşbaşkanı Hakkı Boltan, “Özellikle son süreçte gazetecilere yönelik ciddi bir baskı ve saldırı durumu söz konusu. Bu saldırıların asıl amacı gazetecilerin görevlerini, yerine getirmesini engellemek, yıldırmak veya korkutup gözdağı vermek değil, Türkiye ve Kürdistan’da gerçekleri yazan gazeteciliği bir bütün olarak ortadan kaldırmaktır” dedi.

SAHİP OLDUĞUMUZ BASIN KÜLTÜRÜ, DİRENİŞ KÜLTÜRÜDÜR!

Kürdistan’daki gazeteciliğin özgür basın kültürüne dayandığını vurgulayan Boltan, “Sahip olduğumuz kültür, direniş kültürüdür, boyun eğip sinme kültürü değildir. Söz konusu bu kültür sorumluluklarımızın bilincinde olup, görevlerimizi yerine getirmemizi sağlayan bir kültürdür. İşte bu anlamda biz ÖGC olarak bu imza kampanyasını başlatmayı sorumluluğumuz olarak gördük. Kampanyamızın asıl amacı direnen gazetecileri yalnız bırakmayıp onlara destek olmaktır. Eğer bizler bugün dışarıda haber takibi yapabiliyorsak, tutuklu gazetecilerin de serbest kalıp bizler gibi görev ve sorumlulukları çerçevesinde dışarıda haber yapmaları için elimizden geleni yapmalıyız” diye konuştu.

ON BİNİN ÜSTÜNDE İMZA GEREKLİ

Gazetecilik bilincine sahip tüm meslektaşlarımız ve kendini demokratik olarak tanımlayan tüm kesimlerin başlattığımız bu kampanyaya destek vermeleri gerek diyen Boltan şöyle devam etti: “Tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için başlattığımız imza kampanyasına katılmak isteyen kişiler ÖGC’nin internet sayfasından imza metnine ulaşabilirler. Kampanya çerçevesinde hedeflediğimiz imza sayısı on bindir. Ancak bu sayının aşılması başvuru yapacağımız kurumlar üzerinde daha büyük bir etki yaratacağından bu rakamın on binin üstünde olması çok daha iyi olacaktır. Biz topladığımız bu imzalarla Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunarak bu hukuksuz uygulamaların bir an önce sona ermesi için istemde bulunacağız. Arkadaşlarımızın serbest bırakılmaması durumunda -ki muhtemelen de bırakmayacaklar çünkü hükümetin politikası gazetecileri özgür bırakmaktan değil, tutuklamaktan yana - biz de onların bu kirli politikalarını teşhir etmiş olacağız.”