Devlet güçleri Cizre'de hastane ve sağlık ocaklarını tahrip etti

Devlet güçleri Cizre’de hastane ve sağlık ocaklarını kullanılmaz hale getirdi.

Cizre'de devletin 79 gün sürdürdüğü soykırım saldırıları sırasında Devlet Hastanesi’ni karargaha çeviren özel savaş birimleri, mahallelerde bulunan sağlık ocaklarını da tahrip ederek kullanılamaz hale getirdi. Talan edilen yerler arasında eczaneler de bulunuyor.

Devletin yüz yıllık Kürt politikasının bir devamı olarak AKP'nin devreye koyduğu "Çöktürme planı"nın bir parçası olan Cizre'deki 79 günlük soykırım saldırılarında en temel hak olan sağlık hakkına erişim adeta işgal altına alındı. Halkın ev ve işyerlerini talan eden devlet güçleri kente bulunan tüm sağlık kurumlarını da kullanılamaz hale getirdi.

Sıkıyönetim günleri boyunca halkın sağlık hakkının engellediği kente başta eczaneler olmak üzere kente bulunan özel hastaneler, sağlık ocakları ve Cizre Devlet Hastanesi binasını saldırılar gerçekleştirdi.

Cizre Devlet Hastanesi’ni karargâha çeviren devlet güçleri sıkıyönetim günleri boyunca hastanede bulunan hasta odalarını kullandı. Hastane personeli üzerinde yoğun baskı uygulayan devlet güçleri hastaneden Yafes ve Sur mahallelerine yönelik saldırılarda gerçekleştirdi.  Hastane binasını kendileri için boşaltan devlet güçleri sıkıyönetim saldırılarına gündüz arası verildiğinde büyük tahribat bırakarak ablukaya son verdi.                 

Devlet güçleri hastaneden ayrılırken de kaldıkları üst binalardaki hasta odalarını kullanılamaz hale getirdi.  Kapı ve pencereleri kıran devlet güçleri odaların duvarlarına keskin nişancılar için delik açtığı belirtildi. Hasta odalarında bulunan klima ve buzdolaplarına da zarar veren devlet güçlerinin odalarda bulunan plazmaları da silah dipçikleri ile kırıldığı görüldü.

Hastanede bulunan devlet güçlerinin çoğu tahliye edilirken halan abluka devam ediyor. Nur Mahallesi’nde bulunan Özel Botan Hastanesi’ni de kullanılamaz hale getiren devlet güçlerinin dışarıdan gerçekleştirdikleri top atışları dışında da binanın içinde yoğun tahribat meydana getirdiği öğrenildi. Binayı bir süre karargâh olarak  kullanan devlet güçleri binanın önündeki araçları da ateşe verdi.

Cudi Mahallesi’nde bulunan Cizre Özel Tıp Merkezi’ni de kullanılamaz hale getiren devlet güçleri hastanede bulunan sağlık malzemelerine zarar verdi. Hastanede bulunan sağlık malzemelerinin fotoğraflarını çeken devlet güçleri basına  “PKK’nin sağlık malzemeleri ele geçirildi” diye haber servis etti. Binanın kapı ve camlarını kıran devlet güçleri bina üstünde vatandaşlara ait dairelere de zarar verdi.

Cudi ve Sur mahallelerinde bulunan sağlık ocakları da atılan toplardan zarar görürken kentte bulunan eczanelerde devlet güçleri tarafından tahrip edildi. Eczanelerde bulunan ilaçların çoğu yakılırken çoğuna da basılarak kırıldığı görüldü. Kente 3 sağlık ocağı saldırılardan büyük zarar görürken çok sayıda eczanede kullanılamaz hale geldi