GÖRÜNTÜLÜ

Duzxurmatu’da sokak girişlerine duvarlar çekildi

Geçtiğimizin yılın Kasım ayında Duzxurmatu’da Kürtlerle Türkmenler arasında yaşanan çatışmalar dursa da ilçede gerginlik devam ediyor. Halk sokak girişlerini duvarlarla kapattı.

Geçtiğimizin yılın Kasım ayında Duzxurmatu’da Kürtlerle Türkmenler arasında yaşanan çatışmalar dursa da ilçede gerginlik devam ediyor. Halk sokak girişlerini duvarlarla kapattı. 

Gerginliğin bir türlü dinmediği ilçede bombalı araç ve suikastlara karşı birçok sokak ve cadde girişlerine duvar ören halk “Saldırılara karşı kendimizi koruyacağız” diyen Duzxurmatu halkı, ilçede bazı kesimlerin bilerek gerginlik yaratarak, Kürtleri alandan çıkarmaya çalıştıklarını belirtti.

GÜVENLİĞİMİZ İÇİN DUVAR ÖRÜYORUZ

Kürt ve Türkmen mahalleleri olarak ikiye bölünen kentte zaman zaman suikast ve bombalı araç saldırılarının yaşandığını belirten Duzxurmatu halkı, sorunun çözülmemesi durumunda önümüzdeki süreçte gerginliğin daha da büyüyeceği uyarısında bulundu. 

Uzun bir tarihten beri Türkmen, Arap ve Kürtlerin bir arada yaşadığını ve hiçbir sorunun olmadığına dikkat çeken, Duzxurmatu halkı, Heşd el Şebi milislerinin alana gelmesiyle halklar arası çatışmaların başladığını belirtti. 

“Bizler farklı halk ve kültürler olarak uzun yıllardan beri birlikte yaşıyoruz. Hiçbir zaman aramızda bir düşmanlık, bir dıştalama yaşanmadı. Herkes birbirine saygı duyardı. Ancak birileri ortalığı karıştırdı ve halkları birbirine düşman etti. Şimdi Duzxurmatu’da Türkmenler, Kürt mahalle ve pazarlarına, Kürtler de Türkmen mahalle ve pazarlarına gidemiyor. Böyle olursa ileride daha büyük çatışmalar yaşanır” diyen Duzxurmatu halkı sorunun çözülememesinden ve olayların son bulmamasından dolayı sokak ve cadde girişlerine duvar ördüklerini belirtiyor. 

Benzer duvarların Türkmen mahallerinde de olduğunu ifade eden Duzxurmatulular, yetkililerin de sorumluluklarını yerine getirmemesine tepki gösterdiler. 

İLK ÇATIŞMALAR KASIM AYINDA BAŞLAMIŞTI

Kürt, Türkmen ve Arapların iç içe yaşadığı Duzxurmatu’da Heşd el Şebi ile peşmergeler arasında Kasım ayında bir asayiş kontrol noktasında çatışma yaşanmış ve 3 Heşd el Şebi milisi ile bir peşmerge öldürülmüştü. Olaylar daha sonra Türkmenlerin Kürtlere ait ev ve iş yerlerini ateşe vermesiyle büyümüş ve şehir Türkmen ve Kürt mahalleleri olarak adeta ikiye bölünmüş ve çatışmalarda iki taraftan da onlarca kişi hayatını kaybetmişti. 

Olayların son bulunması için taraflar arasında kimi görüşmeler yapılıp sokak çatışmaları sonlandırılmış olsa da gerginlik halen devam ediyor. 

...