Ekoloji Birliği: Yangınlarda Türk devletinin ve DEDAŞ'ın sorumluluğu var

Kurdistan'daki yangına dikkat çeken Ekoloji Birliği, zamanında müdahale edilmemesinin faciaya yol açtığını belirtti, devlete ve DEDAŞ'a tepki gösterdi.

Ekoloji Birliği, Amed’in Çinar (Xana Axpar) ilçesi ile Mêrdîn’in Şemrex (Mazıdağı) ilçesi arasında çıkan ve 11 kişinin yaşamını yitirdiği, 10'u ağır 44 kişinin yaralandığı yangın ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Gece boyunca çevre il ve ilçelerden gelen itfaiye ve yangın söndürme ekipleriyle halkın kendi imkanlarıyla yangına müdahale ettiğinin belirtildiği açıklamada, “İlçe belediye eşbaşkanının kaymakamlıktan yangın söndürme helikopteri talebi 'Helikopterin gece görüşü yok denilerek' karşılanmamıştır. Havadan müdahalenin zamanında yapılamaması ise yangının çok kısa sürede büyük bir faciaya dönüşmesine neden olmuştur" denildi.

DEDAŞ VE DEVLETE TEPKİ

Yangına elektrik kablolarının neden olduğunun vurgulandığı açıklamada, şunlar belirtildi:

"Bölgedeki elektrik enerjisi tedarikçisi DEDAŞ'ın sürekli elektrik kesintileri, yüksek voltaj sorunları, elektrik altyapısının yenilenmemesi gibi hizmet eksikliklerinden ve bu hizmetlerin denetiminin devlet tarafından ihmal edilmesinden kaynaklı bölge halkı üzerinde kurmuş olduğu bir tahakküm söz konusudur. Valiliğin anız yangını olarak duyurduğu oysa DEDAŞ'ın ihmalinin söz konusu olduğu yangının ilk tanığı köylüler 'Gerekirse mahkemeye gider ifade veririz' dedi. Direklerin tahtadan olması bu sebeple zeminde sağlam durmaması ve elektrik tellerinin yaz aylarında genleşmesi sonucu birbirleriyle olası teması sonucu daha önce de birçok yangına sebebiyet veren bu ihmal kabul edilebilir değildir."

Etkin müdahale talebine yetkili kurumların sessiz kaldığının aktarıldığı açıklamada, şöyle devam edildi:

"Bölgeden iletilen haberlere göre 11 vefat ve 16 ağır yaralı olduğu bildirilmiştir. Kayıpların artmasından ayrıca endişe etmekteyiz. Yerleşim yerlerine de sıçrayan yangında insanlar dışında, hayvanlar, doğal yaşam etkilenmiş, köylülerin geçim kaynakları zarar görmüş, yok olmuştur. İklim krizinin derinleşen etkilerini gördüğümüz yaz ayları her yıl tekrarlanan yangınlara rağmen, devlet kurumlarının gerekli önlemleri almaması, etkin bir müdahale politikasının olmaması, havadan söndürmede halen gece görüşlü helikopter ve tam teçhizatlı yangın söndürme uçaklarının yeterli sayıda bulundurulmamasından kaynaklı yangınlar büyük felaketlere dönüşmektedir. Yangından etkilenen bölgenin hala desteğe ihtiyacının olduğu ve tüm ilgili kurumları, sağlık emekçilerini, bölge halkını, yangından zarar gören hayvanlar için veteriner hekimleri desteğe çağırıyoruz."