GÖRÜNTÜLÜ

Güney Kürdistan’da ‘Halkın Demokrasi Cephesi’ ilan edildi

Güney Kürdistan’da tıkanan siyasal sistem, ekonomik ve toplumsal krizlere karşı demokratik, adil ve özgürlükçü bir sistem kurmak amacıyla Halkın Demokrasi Cephesi kuruldu.

Kerkük’te bugün kuruluşunu ilan eden Halkın Demokrasi Cephesi, kuruluş gerekçesinde, yeni bir örgütleme için yeni bir fikir, siyaset ve yönteme sahip olduğunu vurguladı.

Yazılı açıklama yapan Halkın Demokrasi Cephesi, Kürdistan ve Irak’taki tüm sorunları demokratik yollarla çözmeyi esas aldığını vurgulayarak, "Halkın iradesine dayanan cephemiz gücünü ve iradesini de toplumdan alır ve kendisine güveni esastır. Halka hizmeti temel görevi olarak görür. Özgürlük uğruna verilen en küçük bir emeğin daha boşa gitmemesine önem verir, buna büyük bir anlam yükler. Kuşkusuz diğer parçalarda özgürlük mücadelesi veren halkımızın tecrübelerinden de yararlanır" dedi.

'İKTİDARCI SİSTEMİ AŞACAĞIZ'

Açıklamada, Güney Kürdistan'da yaşanan siyasi, toplumsal ve ekonomik krize de dikkat çekilerek, mevcut durumda siyasi, ekonomik, yönetsel, güvenlik, toplumsal ve kültürel açıdan büyük bir kriz durumunun yaşandığI belirtildi.

Krizi aşmanın yolu ise açıklamada şöyle işaret edildi: "Bu krizli durumun aşılması için tüm tarafların çalışması bir gerekliliktir. Cephemiz, bugün yaşanan sorunların kaynağının iktidarcı sistem ve mevcut hakim siyasette olduğuna inanır. Bu zihniyetin değişmesi için demokratik ve özgürlükçü bir zihniyetin geliştirilmesini birincil görevi olarak görür. Bunu gerçekleştirme yönünde kararlıdır."

AMAÇ VE YÖNTEMLER

Halkın Demokrasi Cephesi, amaç ve yöntemlerini şöyle açıkladı:

⦁ Halkın Demokrasi Cephesi demokratik özgürlükçüdür, adalet ve hakikati esas alır. Her ne kadar kuruluşunu ilan etse de halen oluşum aşamasındadır. Özgürlük, demokrasi ve adaletten yana herkes bu cephenin örgütlenmesinde yer alabilir. Bunun herkesi aktif bir şekilde bu oluşumda yer almaya çağırıyoruz. 

⦁ Halkın Demokrasi Cephesi ırak ve Kürdistan’daki tüm farklılıkların özgürlüğü ve haklarının korunması için mücadeleyi esas alır. hiçbir şekilde farklı etnik ve inançlar arasına ayrım koymaz. Kim hangi etnik yapıdan ya da inançtan olursa olsun cephemizde yerini alabilir ve haklarını savunma mücadelesi yürütebilir. 

⦁ Halkın Demokrasi Cephesi’nin öncü gücü kadın ve gençliktir. Kadın ve gençliğin öncülüğünde yürütülecek mücadele ile yeni bir siyasal mücadele yeni bir aşamaya girecek ve krizler bu şekilde çözülecektir. Bunun için de tüm kadın ve gençlere Halkın Demokrasi Cephesi’nin sahiplenmelerini ve içinde yer alarak aktif mücadele yürütmelerini bekliyoruz. 

⦁ Halkın Demokrasi Cephesi kendisini çözümsüzlük üzerine var eden tüm yaklaşımların demokratik yöntemlerle aşılması açısından kendisini bir alternatif olarak görür. Halkın demokrasi cephesi bağımsızdır, halka dayanır ve gücünü halktan alır. siyasal, yasal ve demokratik yöntemlerle kendi mücadelesini vermeyi esas alır. 

⦁ Halkın Demokrasi Cephesi mücadelesinde halkın iradesini, demokratik eylemselliği ve kitlesel örgütlenmeyi esas alır. Halkın iradesini yok sayan siyasetin aşılması için mücadele yürütür. 

⦁ Halkın Demokrasi Cephesi Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkına inanır. O açıdan Kürt halkının kendi kaderi açısından vereceği her kararın arkasında olur ve destek verir. 

⦁ Halkın Demokrasi Cephesi Irak’ta demokratik bir sistemin oluşması için mücadele eder. Irak’ta demokratik konfederal sistemin oluşturularak oluşan konfederal bölgeler arasında demokratik bir ilişkinin gelişmesini esas alır. Bölge sınırların belirlenmesinde kültürel ve coğrafi özellikleri dikkate alır. 

⦁ Halkın Demokrasi Cephesi Kürdistan ve Irak’ta yaşayan halklar ve farklılıklar arasında demokratik konfederal ilişkinin gelişmesi için mücadele yürütür. Tüm halkların ve inançların özgürce yaşamasını, özgürce örgütlülüğünü geliştirerek diğer halklar ve farklılıklarla ortak ve demokratik bir alan oluşturmasını esas alır. 

⦁ Halkın Demokrasi Cephesi Kürdistan bölgesindeki tüm kurumların yasallaşması ve parti ve birey iktidarının son bulması için mücadele yürütür. Aynı zamanda yerel yönetimlerin esas alınması gerektiğine inanır. Bunun sistemin Kürdistan bölgesinde demokratik özerlik şeklinde yaşam bulması için mücadele eder. 

⦁ Halkın Demokrasi Cephesi doğal kaynaklara sahip çıkılması, ekonomik ve mali açıdan şeffaf bir yönetimin hakim olması ve herkesin eşit düzeyde faydalanması için mücadele yürütür. 

⦁ Halkın Demokrasi Cephesi eğitim, sağlık, şehircilik, turizm gibi tüm hizmet alanlarının örgütlenmesinde ve herkese eşit hizmet sunulması konusunda mücadele yürütür. 

⦁ Halkın Demokrasi Cephesi dış güçlerin iç siyasete müdahale etmemesi için mücadele yürütür. Ama aynı zamanda eşit çıkarlar temelinde dış güçlerle ilişki kurmayı esas alır."