Hacı Lokman Birlik soruşturması da yokuşa sürülüyor

Hacı Lokman Birlik’in Şırnak'ta yaralı haldeyken infaz edildikten sonra zırhlı araca bağlanarak sürüklenmesine ilişkin açılan soruşturmanın üzerinden 6 ay geçmesine rağmen zırhlı araçta görevli 6 özel harekat polisi hala ifade vermedi.

Hacı Lokman Birlik’in Şırnak'ta yaralı haldeyken infaz edildikten sonra zırhlı araca bağlanarak sürüklenmesine ilişkin açılan soruşturmanın üzerinden 6 ay geçmesine rağmen zırhlı araçta görevli 6 özel harekat polisi hala ifade vermedi. İnfazın emir-komuta zincirine göre gerçekleştirdiğini açık bir şekilde ortaya çıkaran telsiz konuşmalarının hangi polis ile polis amirine ait olduğu da tespit edilmedi.

Şırnak’ın Dicle Mahallesi’nde özel harekat polislerinin 3 Ekim 2015 tarihinde Hacı Lokman Birlik’i yaralı halde infaz etmesi ve ardından zırhlı aracın arkasına bağlayarak sürüklemesine ilişkin başlatılan soruşturmada ilerleme kaydedilemiyor. Soruşturmayı yürüten Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, İl Emniyet Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıya cevaben; soruşturma kapsamında Birlik’i sürükleyen zırhlı araçta görevli özel harekat polisleri A.G ve İ.A.A’nın 12 Ekim’de görevden uzaklaştırıldığı öne sürülmüştü.

Yürütülen soruşturmada; Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bir diğer soruşturmaya rağmen henüz zırhlı araçta görevli bulunan 6 polis ifade vermedi. Öte yandan olayın üzerinden 6 ay geçmesine rağmen, Birlik’i sürükleyen zırhlı araca ait görüntülerin "zırhlı aracın Beytüşebap'a göreve gittiği" gerekçe gösterilerek halen savcılığa teslim edilmediği öğrenildi.

İnfaz gerçekleştirildiğinde, zırhlı araçta görevli olan ve katliamı emir-komuta zincirine göre gerçekleştirildiğini ortaya çıkaran 2036, 2166, 2262, 2263, 2110 ve 2412 telsiz kodlu konuşmaların hangi polislere ait olduğu da tespit edilmedi.

Birlik ailesi avukatlarının soruşturmanın ilerleme kaydetmesine dönük girişimleri de sonuçsuz kalıyor. Telsiz konuşmalarının hangi polis memurlarına ait olduğu yönünde avukatların Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvuru ise "O gece çok karışıklık söz konusuydu. Telsiz konuşmalarının kime ait olduğu öğrenilemiyor" ve "Telsizleri başkası kullanmış olabilir" gerekçeleriyle yokuşa sürdü.

Yine aile avukatlarının Emniyet Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği tarafından gerçekleştirilen ve 2 polisin görevden uzaklaştırıldığı raporunun, soruşturma dosyasına eklenmesine yönelik başvuru da henüz karşılık bulmuş değil.