Halk 8 yıl sonra belediyeye girdi
Kerboran Belediyesi Eşbaşkanı Asya Gezer, seçim öncesinden seçim gününe kadar halkın güçlü bir sahiplenmesi olduğunu ve 8 yıldan sonra belediye binasına girebildiğini söyledi.
Kerboran Belediyesi Eşbaşkanı Asya Gezer, seçim öncesinden seçim gününe kadar halkın güçlü bir sahiplenmesi olduğunu ve 8 yıldan sonra belediye binasına girebildiğini söyledi.
Kerboran Belediyesi Eşbaşkanı Asya Gezer, ilçenin çok fazla acil sorunu olduğunu belirterek, tümünü halkla birlikte çözmeye çalışacaklarını söyledi.
Mêrdîn’in Kerboran (Dargeçit) ilçesine ilk olarak Eylül 2016’da kayyum atandı. 2019 yerel seçimlerinde ise hile ve taşımalı seçmenle AKP belediyeyi aldı. Tam olarak 8 yıl sonra ilçe belediyesi DEM Parti’nin elde ettiği başarıyla geri alındı. Asya Gezer ve Aziz Akın, Kerboran Belediyesi Eşbaşkanları oldu. ANF’ye konuşan Eşbaşkan Gezer, Asya Gezer, 2015’te Kerboran’da da yaşanan öz yönetim süreçlerinde halkın baskıdan dolayı kendi kabuğuna çekildiğini fakat seçim döneminde bunun büyük oranda kırıldığını söyledi.
TUTUKLAMA, GÖÇ VE BASKI
Tutuklamalara, ilçeyi terk etmek zorunda ve hatta yurt dışına gitmek mecburiyetinde kalanlara işaret eden Gezer, şunları ifade etti: “Bu da haliyle bir kırılma yarattı, bir korku havası vardı. O kayyum sürecini yaşadılar. Kayyum sürecinden hemen sonra 2019’da da belediyeyi AKP aldı. Bu da halkta daha çok korku baskıya sebep oldu. Kerboran’da ilçeye dört giriş var, her dört girişte de güvenlik noktaları var. Hemen hemen her sokağında güvenlik kameraları var. Haliyle bu da korku havası yaratıyordu. Hatta halk şu an bize ‘biz 8 yıldır belediyenin kapısından girmedik’ diyor.”
ÇALIŞTIK, HALK DA SAHİPLENDİ
Seçime ilk olarak aday belirleme ve aday seçme süreciyle başladıklarını, bu süreçte partiyi ve adayları sahiplenme durumunun yaşandığını kaydeden Gezer, şöyle devam etti: “İlk başladığımızdaki iki hafta mesela seçim bürosuna gidiyorduk ve birbirimizin suratına bakıp, ‘Acaba gelen olur mu, sahiplenme olacak mı?’ diye soruyorduk. Bir yerden başlamak da gerekiyordu. Biz seçim çalışmalarımıza önce köylerden başladık. Köylerdeki bütün evleri, bütün kapıları ayırt etmeden; AKP'ye oy vermiş, CHP'ye oy vermiş, MHP'ye oy vermiş diye gözetmeden bütün evleri tek tek gezdik. Bütün ailelerle temas kurmaya çalıştık. Özellikle annelerle, çünkü sizi bir evde ilk karşılayan annelerdir, kadın arkadaşlardır. İlk kapıyı onlar açar. Köy çalışmalarımıza devam ederken ilçe çalışmalarını da yapıyorduk. Her akşam bazen 3-4 tane komisyon çıkıyordu. Her komisyon 4 arkadaş, 5 arkadaş, bazen 6-7 arkadaştan oluşuyordu. Gitgide büyümeye başladık, gitgide çoğalmaya başladık ki, bu çalışmalarla halktaki o kırılmalar, o korku, o sindirme politikası geri planda kaldı. Öyle bir sahiplenme oldu ki hatta sanal medyaya da yansıdı, seçim çalışmalarının coşkusu. Gerçekten Kerboran, her yere örnek oldu diyebilirim bu seçim çalışmaları sürecinde.”
TAŞIMALI SEÇMENE KARŞI HALK KENETLENDİ
Kerboran Belediye Eşbaşkan Asya Gezer, tüm bu sahiplenmenin ilçeye ‘dışarıdan taşınan oyları’ bile yendiğini ve kazandıklarını kaydederek, şunları söyledi: “Hatta şunu da eklemek isterim, bizler dışarıdan taşımalı olarak 600’e yakın kişinin getirildiğini biliyorduk ama daha sonraki duyumlarımıza göre bin 200 seçmen getirilmiş dışarıdan buraya oy kullanmak için. Halk bunları gördüğünde ciddi anlamda o korku atmosferinde bir kırılma oldu seçim sabahı. Taşımalı seçmene verdiğimiz tepkilerin olduğu videoları yayınladığımızda gerçekten yankı uyandırdı. Halk bu kadar seçmen getirilmiş, bu kadar baskı, bu kadar haksızlık olur mu diyerek daha çok sahiplenmeye başladı. Seçim gününde hiçbir genç arkadaşımız, hiçbir müşahidimiz, hiçbir sandık görevlimiz o sandıkları bırakmadı. Sonuna kadar sandıkların başında durdular. Vekil arkadaşlarımız geldi, avukat arkadaşlarımız aynı şekilde. Hepimiz sahadaydık. Sayım bitene kadar hiçbir anne, hiçbir genç arkadaş, hiçbir kadın arkadaş, çocuk dahi okul bahçesinden, alanlardan, ilçe binasından, binalardan ayrılmadı. Herkes seçim sonuçlanana kadar orada kaldı. Bizim mazbatalarımız yaklaşık bir hafta verilmedi. Pazar günü verildi. Hatta mazbatalar verilmediği için tekrar sayıma gidilecekti. Vekil arkadaşlarımızla birlikte YSK'ye itirazda bulunduk. O süreçte yarım saat içerisinde halka da sahiplenme çağrısı yaptık. Yarım saat içerisinde toplanan ve bize sahip çıkan halk çok güçlüydü.”
RESMİ TATİLE DENK GELDİ
Mazbataları geç verildiği ve bu süreç resmi bayram tatiline geldiği için henüz belediyedeki tabloya tam olarak hâkim olamadıklarını söyleyen Asya Gezer, şöyle devam etti: “Sadece şu an belediyede zabıtalar var. Tatil bitip belediyeye gittiğimizde tüm tabloyu öğrenip biz de paylaşacağız. Öncelikle belediyede her komisyona bir tane kadın arkadaşı yerleştiriyoruz. Hiçbir komisyonu kadın arkadaşsız bırakmamaya özen gösterdik. İki tane başkan vekilimiz var. Bunlardan bir tanesi erkek arkadaş, bir tanesini de kadın arkadaş olarak belirledik. Şunu söyleyeyim mesela, ilk belediye girişi yaptığımızda ben çalışan listesini işledim. Bana listeyi getirdiklerinde sadece bir göz gezdirdim ve 200 çalışan var desem ve bunların en fazla 10 kişisi kadın, gerisi hep erkek. Benim dikkatimi çeken ilk o oldu. Belki 10 kadın arkadaş bile yok belediyede. Biz buna yönelik bir çalışma yürüteceğiz hatta yürütmek zorundayız. Her alanda kadın arkadaşlara pozisyonlar oluşturacağız. Kadın arkadaşların belediyedeki aktifliğini ön plana getireceğiz.”
ÇOK FAZLA ACİL SORUN VAR
Kerboran Belediyesi Eşbaşkan Asya Gezer, ilçenin çok fazla acil sorunu olduğunu belirterek, özellikle su sorununa işaret etti. Gezer, şöyle konuştu: “Su sorununu çok fazla yaşıyoruz. En acil sorunlarımızdan bir tanesi bu. Bunun çalışmalarını yürütmemiz gerekiyor. İşsizlik sorunu da başlı başına önemli bir sorun. Buradan metropollere, yurt dışına göç eden çok fazla genç var. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Bir de esnaf hep erkek, kadın arkadaşlara yönelik iş imkânları planlamayı düşünüyoruz. Bizim eski çarşımız var, özellikle o eski çarşıda kadın arkadaşlara yönelik kendi el emeklerini, kendi yemeklerini satabileceği birkaç dükkân tahsis etmeyi düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçlerde bir kadın evi yapmayı da planlıyoruz. Burada çocuklara yönelik bir ana dil kursunun yanı sıra kadın arkadaşlara yönelik el işi, sanat, erbane ve belli alanlarda kursları açma hedefimiz var. Gençlere yönelik de bir sosyal tesis planımız var. En azından vakitlerini geçirebilecekleri kurslar, yüzme havuzları, kütüphane ve spor kompleksi yapmayı düşünüyoruz.”