Herbijî son yolculuğuna uğurlandı

Yaşamını yitiren KNK ve KONGRA GEL eski üyesi Celal Özkan (Herbijî), binlerce kişinin katıldığı kitlesel bir törenle toprağa verildi.

Yakalandığı kanser hastalığı nedeni ülkesine dönerek Urfa’nın Suruç ilçesine yerleşen KNK eski üyesi ve KONGRA GEL eski üyesi Celal Özkan (Herbijî) tedavi gördüğü Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sabah saatlerinde yaşamını yitirdi. Herbijî memleketi Suruç'ta binlerin katılımıyla son yolculuğuna uğurlandı. 
Yaşamını yitirdiği hastaneden alınan cenaze Suruç'a getirildi. Mızar yoluna kadar cenaze aracı ile konvoy halinde getirilen cenaze buradan omuzlara alınarak sloganlar eşliğinde cenaze namazının kılınacağı Şex Nasır Mezarlığı'na getirildi. Burada dini vecibeleri yerine getirilen Celal Özkan daha sonra zılgıtlar ve "şehid namirin" sloganı ile 1992 yılında yaşamını yitiren oğlu PKK gerillası Şêxo Özkan'ın yanına defnedildi.

Binlerce kişinin katıldığı cenaze törenine DBP Eşbaşkanı Sabahat Tuncel, HDP Urfa Milletvekilleri Osman Baydemir ve Dilek Öcalan, Amed Milletvekili Feleknas Uca da katıldı.

Törende konuşan Osman Baydemir, "Heval Herbiji, güçlü bir yaşamı Kürt ve Kürdistan halkına sundu. 40 yıl sürgünde kaldı ve kalkının onuru ve şerefi için çalışma yürüttü. O ve arkadaşları, özgürlük, barış, demokrasi mücadelesi verenlerin emeği Kürt halkının yaşamında olacak" dedi. 

Amed milletvekili Felaknas Uca da, "Onunla çalışma yürüttüm. Bize 'Ben ne kadar burada çalışsam da gözüm ülkemdedir' diyordu. Bugün bizim için ağır bir gün. Çünkü biz bu gün sadece bir arkadaşımızı, siyasetçimizi, yoldaşımızı değil, biz bugün babamızı kaybettik. Yıllarca Avrupa'da yürüttüğü mücadelesinde her aile onu tanırdı. Birçok çocuğa onun ismi verildi. Diasporada gözlerini açan çocuklara onun adı verildi. O herkes için bir kanaat önderiydi. Bugün söylüyoruz; halkınla, ailenle, seni toprağına uğurladık. Şunu bil senin emeğin ve mücadelen devam edecek"  şeklinde konuştu.

DBP Eşbaşkanı Sabahat Tuncel ise şunları söyledi: "Herbiji yoldaş ve arkadaşları bu gün Ortadoğu'da büyük devrimlere ve değişimlere yol açtılar. Mücadelelerine ilk başlarken bu kadar kitlesel değillerdi ama bu gün onların milyonlara ulaşan yoldaşları Rojava'da devrim yapıp insanlığı büyütüyorlar. Bugün yoldaşları Kürdistan'da mücadelesini sürdürüyor.40 yıl boyunca mücadelesini sürdürdü. Yer ve zaman fark etmeden bize bıraktığı özgür Kürt, Kürdistan mücadelesini sonuna kadar taşıyacağız." 

Cenaze töreninin ardından Celal Özkan için Aligor Ali Gökmen Camisinde yemek verildi. Özkan için taziye aynı camide kabul ediliyor.