Hîzan’da korucular köylülere saldırdı: 11 yaralı

Bedlîs’in Hîzan ilçesinde korucular, Şên köyü sakinlerine saldırarak 11 kişiyi yaraladı. Köylüler, "Bu bir husumet meselesi değildir. Korucular devletin silahıyla bize zorbalık yapıyorlar" dedi.

Hîzan (Hizan) ilçesine bağlı Agorê köyünde yaşayan korucular, Şên köyü sakinlerine saldırdı. 

Alınan bilgilere göre saldırı pazartesi günü akşam saatlerinde gerçekleşti. 

Korucuların, Şên köyü sakinlerinin arazilerine el koymak için silahlı saldırıda bulundukları iddia edilirken, korucular ile köylüler arasındaki kavga kent merkezinde de devam etti. 

Saldırı ve kavga sırasında aralarında Şên köyünün muhtarının da olduğu 4'ü ağır 11 kişi yaralandı. 

Türk askerleri Şên köyünü ablukaya alırken, Mezopotamya Ajansı’na konuşan Şên köyü sakinlerinden bir yurttaş, "3 yıl önce de bu korucular yine aynı bir saldırı gerçekleştirdi ve bir çocuğu katlettiler. ‘Devlet arkamızda bize bir şey olmaz’ diyerek bu saldırıyı yine gerçekleştirdiler. Köyümüz şu an abluka altında, hastaneye gidip hastalarımıza bakmamıza bile izin vermiyorlar. Korucular uzman çavuşlar eşliğinde hastanenin önüne gelip bize gözdağı veriyorlar. Şu an köyümüzün muhtarı ağır yaralı ve tedavi altında. Her an yeni bir saldırı gerçekleştirme durumları olabilir" dedi. 

Şên köyünde yaşayan ve başka bir yere taşınmak zorunda kalan bir başka yurttaş şunları söyledi: "Köyde (Şên) çok az kişi kalmış ve bunlara zorbalık ediliyor. Mayıs aylarında yine köyün çocuklarını dövmüşler. Her defasında koruculuk üzerinden kendilerini haklı çıkarmaya çalışıyorlar. Bir hafta önce yine köyün içine kadar hayvanlarını getirip, 'Buralar bizimdir, siz çıkıp gideceksiniz' demişler. Köyde kalan yurttaşları tehdit ediyorlar, en son dört gün önce çobanı dövdüler ve hastanelik ettiler. Dün de devletin kendilerine verdiği silahla sabaha kadar köyü taradı." 

MA’ya konuşan bir diğer yurttaş olayın "husumet" olarak gösterilmesine tepki göstererek, "Her olaydan sonra bunlar çıkıp 'Bu köy terördür, biz korucuyuz. Devletin gücü arkamızda' deyip bizi haksız çıkarmaya çalışıyorlar. Silahla defalarca köyleri taradılar, evleri taradılar, hayvanları tarandılar. İlla 20-30 kişi ölsün mü?" diye konuştu. 

Aynı kaynak korucuların köylerindeki çobanları dövdüğünü ve daha sonra ifadelerinde "Biz PKK'li zannettik" diyerek aklanmaya çalıştıklarını söyledi. Köylü, "Dün gece köye yok yere sıkılan binlerce mermi devletin mermisi değil de nedir? Neden bu mermiler kadına çocuğa sıkılıyor" dedi.