HPG gerillası Hasdemir Dersim'de uğurlandı

HPG gerillası Çağdaş Hasdemir, Dersim'de dayıları olan PKK'nin öncü kadrolarından Mazlum ve Delil Doğan'ın yanında toprağa verildi.

Ordu'da 21 Ağustos Pazar günü çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG gerillası Çağdaş Hasdemir'in (Delil Dersimi) cenazesi Trabzon Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsi işlemlerinin ardından memleketi Dersim'e getirildi. Dersim Cemevi'nden cenazesi "Şehid namirin" sloganıyla alınan Hasdemir, yapılan törenle PKK'nin öncü kadrolarından ve dayıları olan Mazlum ve Delil Doğan'ın yanında defnedildi. 

Törene HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, MEYA-DER, HDP, DBP il eşbaşkanları, yöneticilerin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Törende demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler adına saygı duruşu yapıldı.

Çağdaş Mazlumların, Delillerin attığı tohumların fidanı olduğunu söyleyen HDP Milletvekili Alican Önlü, atılan tohumun kurumaması ve yeşermesi için bir bayrağın nasıl yerde bırakılmayacağını, bir onuru, şerefi nasıl ayağa kaldırılacağını kendilerine gösterdiğini belirtti. Atılan tohumun kendi kendine yeşermeyeceğini ifade eden Önlü, yaşanan vahşet ve Muaviye zihniyetinin her şeyi kuruttuğunu ifade etti. Önlü, "Sadece tohumu kurutan değil, dilimizi, inancımız, kültürümüzü, tüm değer yargılarımızı kurutuyor. Kurutulmak isteniyor. Amam bu kurutmaya inat bu yoldaşımız kanıyla o tohumu suladı. Kanıyla, mücadelesiyle, ağır bedeliyle ancak tohumların yeşerebileceğini bize gösterdi. Çağdaş yoldaş hala onurumuzu, kimliğimiz, dilimizi, inancımız için mücadele etti. Mazlum ve Delillerin attığı tohum Çağdaş'ın fidana getirdiği mücadelemiz ve bize de düşen bu fidanı ormana çevirmektir. Mücadelenin, direnmenin ormanına çevirmektir" dedi.

Anne Rabia Hasdemir, "Oğluma söz verdim ağlamam. Oğlum Seyid Rıza'nın torunudur. Mazlumların, Delillerin filizidir. Dersim'in çınarıdır" diye belirtti. 

Törenden sonra omuzlara alınan Hasdemir'in tabutu "Çağdaş yoldaş ölümsüzdür" ve "Delil yoldaş ölümsüzdür" sloganları ile cenaze aracına bindirildi. Burada onlarca araçlık konvoyla alınan cenaze Mazgirt ilçesine bağlı Goman köyüne getirilirken, Hılman köyünde askerlerce önü kesildi. Uzun süre bekletilen araçlar daha sonra köye geçti.

Köy girişinde omuzlara alınan tabut "Ey şehid xwunate erde namine" ve "Şehid namirin" sloganları eşliğinde PKK'nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan ve Delil Doğan'ın mezarının yanına getirildi. Defin işlemleri yapılırken ilk toprağı Hasdemir'in akrabaları avuçlarıyla döktü. Defin işlemlerinin ardından karanfille süslenen mezarı başında çılalar yakılarak dualar edildi.

Yeğen Çağdaş, Mazlum ve Delil Doğan'ın yanında son yolcuğuna uğurlandı.