HPG Komutanı Felat Çelê: Türk devletini daha ağır günler bekliyor

Gelişen savaşı yerinde izlemek ve aktarmak için Zagros alanına giden ANF muhabirleri, gerillanın eylemsellikleri ve genel savaş süreci hakkında HPG komutanlarından Felat Çelê ile görüştü.

HPG komutanlarından Felat Çelê, Türk ordusunun gerilla karşısında büyük kayıplar verdiğine, AKP'nin bunu gizlediğine dikkati çekti. Çelê, "Şu anda AKP’nin yaşadığı hafif  sorunlardır. Türk devletini daha ağır sorunlar bekliyor" diyerek, koruculara da uyarıda bulundu. Gençleri gerilla saflarına çağıran Çelê, halka da mücadeleyi güçlü sahiplenme çağrısı yaptı.

Türk devletinin gerilla ve Kürt halkına dönük imha konsepti de HPG ve YJA-STAR gerillalarının eylemleri de devam ediyor.  Etkili eylemler gerçekleştiren gerillalar özellikle Zap-Zagros hattına yönelmek isteyen Türk ordusuna karşı darbe üstüne darbe vuruyor. 

Gelişen savaşı yerinde izlemek ve aktarmak için Zagros alanına giden ANF muhabirleri, gerillanın eylemsellikleri ve genel savaş süreci hakkında HPG komutanlarından Felat Çelê ile görüştü.

'GERİLLALAR AĞIR DARBELER VURUYOR'

Çelê, Türk ordusunun tüm savaş imkanlarını devreye koymasına rağmen gerilla karşısında  büyük bir yenilgi yaşadığını ve özellikle son dönemlerde  iyice sıkıştığını dile getirdi.  Karadan savaşamayacak kadar zayıf düşen Türk ordusunun içine düştüğü durumu Çelê, şöyle değerlendirdi:

"Bilindiği gibi devlet yıllardır gerillanın sözde sınır geçişlerini önlemek ve gerilladan yıllardır yediği etkili darbelerden korunmak için ordusunun neredeyse üçte birini sınıra yığarak, bütün imkânlarını da seferber ederek sınır hattını sağlamlaştırmaya çalışmaktadır. Ama buna rağmen neredeyse her gün darbe yemeye devam etmektedir. Her türlü teknik donanımı ve mevzilenme tedbirlerine rağmen gerillayı engelleyemiyor. Zaten sınır geçişlerini önlemek bir safsatadır. Çünkü gerilla her yerdedir. Kuzey'de, Güney'de, Batı'da, Doğu'da; Kürdistan’ın her yerindedir. Bu gerçeği yalan propagandayla gizleme çalışmaları da nafile. Çünkü bugün gerilla günlük olarak her yerde eylemsellik içerisindedir. Türk  ordusu ve AKP çeteleri sadece sınır hattında değil her yerde darbe yemeye devam ediyor. En büyük kayıpları da sınır hatlarında veriyor.” 

'AKP BAŞARISIZLIĞINI TOPLUMDAN GİZLİYOR'

Çelê, HPG ve YJA-STAR gerillalarının etkili eylemsellikleri nedeniyle birçok kayıp veren AKP'nin,  kayıplarını kamudan gizlediğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"AKP devleti ordusuna yönelik birçok etkili eylem gerçekleştirildi.  Ağır kayıplar yaşıyor. Fakat bu kayıplarını kamudan gizliyor.  AKP’nin savaş kayıpları yeterince basına yansısa bu kadar gizleyemez. Ancak tüm Türk basınının yalan haberlerle toplumda bir algı oluşturmaya çalıştığı açıktır. Bu nedenle özgürlükçü ve demokrasi çerçevesinde hareket eden özgür basının bu gerçekleri daha etkileyici bir şekilde tüm kamuoyuna vermesi gerekiyor.  Örneğin bir sabotaj eyleminde on asker ölüyor.  Fakat televizyonlarda en fazla iki diye yansıtıyorlar. Araba paramparça oluyor.  İçinden kimse sağ çıkmıyor. Nasıl oluyor da 10-15 kişinin içinde bulunduğu ve paramparça olan bir arabada sadece iki kişi ölüyor? 

Buna karşın gerilla kayıplarının fazla olduğunu iddia ediyorlar.  Bu tamamen yalan, toplumu aldatmaya dönük haberlerdir. Gerçekleri Türkiye halkından gizleme konusunda oldukça yeteneklidirler.  Ama yalancının mumu yatsıya kadardır. Gerçekler er yada geç açığa çıkacaktır. Gerilla gün geçtikçe güçleniyor, Türk ordusunun ise durumu ortadadır. Karadan savaş yapacak gücü kalmamıştır.  Elinde kalan tek şeyi tekniktir.”

'DARBE GİRİŞİMİ SAVAŞIN SONUCUDUR'

Çelê, Türkiye’de yaşanan darbe durumunu, Kürdistan’daki savaş yoğunluğunun bir kanıtı olarak değerlendirdi.  Çelê, şöyle konuştu: “Aslında şu anda Türkiye’de yaşananları bu savaş gerçeğinin yansıyan sonuçları olarak değerlendirmek gerekir. Yarattığı kriz ve tehlikenin boyutu Kürdistan’da yaşanan savaşın yoğunluğunun bir kanıtı oluyor. Bu darbe girişimi ve yaşanan kriz tamamen Kürdistan’da yaşananlarla bağlantılı gelişen bir durumdur. Bu görülmezse ve mevcut yaklaşımda ısrara devam edilirse Türkiye’yi önümüzdeki süreçte çok büyük sorunlar bekliyor olacak. Daha somut bir ifade ile Türkiye Suriyeleşmekten kurtulamayacaktır. Bunu artık herkesin görmesi gerekir. Gerillayı ezdik bitirdik propagandası otuz yıldır yapılıyor. Gerillanın ezilmesi, bitirilmesi mümkün değildir.  Ama devletin daha fazla dayanması ve savaşı sürdürmesinin olanağı yoktur. Er yada geç gerilla kazanacak, devlet kaybedecektir.” 

'ERDOĞAN'IN VERDİĞİ BİLANÇO TERSİNDEN OKUNMALI!'

AKP çetelerinin geçen kış sürecinde Kuzey'deki öz savunma direnişlerine yönelik  katliamlarını hatırlatan Çelê, şunları dile getirdi: 

"Kış sürecinde direnen sivil halkımızın üzerine acımaksızın her türlü tekniği kullanarak saldırılar düzenlediler. Sivil halkı katlederek Kürdistan şehirleri yerle bir edildi. Güya bu şekilde PKK’yi bitirmiş oldular! Böyle bir propaganda yürüterek zafer ilan ettiler. Peki, ne oldu? Kürdistan’da baharla birlikte gerilla eylemsellikleri gelişti mi, gelişti. Türk ordusu ve AKP çeteleri büyük kayıplar verdiler mi, verdiler. Savaşı koordine eden baş komutan edasıyla Recep Tayyip’in verdiği bilanço tersinden okunursa gerçek savaş bilançosu hakkında doğru bilgi sahibi olunacaktır. Erdoğan’ın başlattığı savaşın birinci yıl dönümünde ne oldu, darbe girişimi oldu. Kürdistan'ı yerle bir ederken sözüm ona zafer marşları çalıyorlardı. Sözde zafer kazananlar bu defa da birbirlerini vurdular. Hani derler ya, zalimin zulmü varsa mazlumun da ahı var, diye. Zalimlere de gereken cevap verildi. İşin ilginç yanı da Kürdistan’da DAİŞ gibi her türlü insanlık dışı uygulamayı yapanlar şimdi birbirlerini boğuyorlar. İlahi adaletin tecellisi!

'AKP'Yİ DAHA AĞIR SORUNLAR BEKLİYOR'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın AKP’yi darbe için uyardığına vurgu yapan Çelê, şunları kaydetti:

"Şu anda AKP’nin yaşadığı hafif  sorunlardır. Türk devletini daha ağır sorunlar bekliyor. Bu konuda Önderlik,  çözümsüzlükte ısrar edilirse darbe mekanizmasının devreye gireceğini söylerken aslında önceden Recep Tayyip'i ve AKP hükümetini uyarıyordu. Bugün Türkiye’de yaşanan kaos Önderliğin öngörüsü ve uyarılarını doğrulamış oldu. Şimdi muhtemelen kafaları karışmıştır. 'Anlı şanlı Türk ordusu' rezil kepaze oldu. Askerin onuru, şerefi yerlerde süründü. 'Kahraman' Genelkurmay Başkanı istifa etmesi gerekirken ezilmiş, süklüm püklüm bir halde kameraların karşısına çıkması da pişkinliğin had safhası olmuştur. İtibarını, onur ve şerefini yitirmiş bir ordunun savaşması zordur. Geriye Recep Tayyip’in örgütlediği silahlı çeteler kalıyor. Bunların da gerçekte savaştıkları söylenemez. Silahsız sivil halkı katletmede iyi katiller olabilirler. Ama gerilla karşısında herhangi bir varlık gösteremediler. Dolayısıyla ellerindeki tekniğe güveniyorlar. Tekniği de insan aklı ürettiğine göre onu boşa çıkaracak olan da insan aklıdır.”

KORUCULARA UYARI

Türk devletinin koruculara yönelik politikalarına da değinen Çelê,  korucuları oyuna gelmemeleri yönünde uyardı. "Korucuları kullanmak istiyorlar. Kimi yerlerde gerillanın üzerine sürüyorlar" diyen Çelê, "Bizlerin örgüt olarak korucular konusunda yaklaşımımız defalarca kamuda paylaşıldı. Gerillanın üzerine gitmediği müddetçe koruculara yönelik bizim gerilla olarak herhangi bir eylemimiz olmayacaktır. Bu hususta tekrar uyarmak istiyorum; düşmanın oyunlarına gelmesinler. Kirli oyunlarına alet olmasınlar. Kardeş katliamından uzak dursunlar. Bu hususta bizim onlara hiçbir zararımız dokunmayacaktır. Gerilla bu hususta oldukça hassas davranıyor. Bunun da özellikle bilinmesi gerekir" diye ekledi.

'ÇARESİZ, ZAYIF VE KENDİNE GÜVENSİZ...'

“Gerilla Gün Geçtikçe Güçleniyor Kaybeden AKP”

Çelê, AKP'nin savaş tarzına değinerek, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: 

"Düşman geçmişte de günümüzde de her türlü kirli yöntemleri deneyerek gerillayı bitirmek istiyor. Bunu yaparken savaş hukuku ve ahlakına ters düşen insanlık dışı yöntemleri gücü yettiğince kullanıyor. Bu konuda herhangi bir sınır ve ölçü tanımıyor. Aslında bu zayıflığının, çaresizliğinin ve kendine güvensizliğin de kanıtı oluyor. Güçlü ve kuvvetli görünüyor ama özünde ondan zayıfı yoktur. Kendine güvensizdir. Çünkü haksızdır. İşgalcidir. Uğruna savaşacağı, amacı haklı bir ordusu yoktur. Eskiden bu konuda insanlar kandırılırdı ve motive edilirdi. Ama şimdi herkes biliyor ki çok haksız ve kirli bir savaş yürütüyor, devlet. Böyle bir savaşı çok az bir kesim istiyor. Bu kesim de faşist, DAİŞ kafalı bir kesimden başkası değildir. Onlar içerisinde bile savaşı istemeyenler var ama seslerini çıkarmıyorlar. Onun için savaştırmada, insan bulmada bile güçlük çekiyorlar. Sözde gönüllüler de kartondan kaplandırlar. Yüzlerce, binlerce sayı ve en gelişmiş tekniğe rağmen gerillanın üzerine gidemiyorlar. Bu nasıl bir savaşçılık ve kahramanlıktır? Bin kişi bir kişiden korkuyorsa, bütün gelişmiş teknik desteğe rağmen savaşta da galip gelemiyorsa bu nasıl bir savaşçılıktır, sormak gerekir. Kısacası TC devletinin ve ordusunun PKK karşısındaki savaş performansı çok düşük. Güçlenmesi de zordur. Çünkü haksız bir savaş yürütüyor. Fakat PKK her zamankinden daha fazla güçleniyor. Çünkü haklı bir mücadele yürütüyor.”

'GERİLLA SAFLARINA DAVET EDİYORUZ'

HPG komutanlarından Felat Çelê, konuşmasının sonunda gençliğe ve halka şu çağrıda bulundu:

"Zaferi kesin olan bu kutsal davaya katılmaları için Kürdistan gençliğine çağrım, daha fazla zaman yitirmeden gerilla saflarına katılsınlar. Bu onurlu özgürlük mücadelesinin bir üyesi olsunlar. Tarih yeniden yazılıyor. Bunun onurunu paylaşmak her Kürt gencinin vazgeçilmez arzusu olması gerekir. Bu temelde sadece Kürt gençleri değil haksızlığı kabul etmeyen ve özgür bir dünyada yaşamak isteyen her genci gerilla saflarına davet ediyoruz. Halkımızın da mücadeleyi her zamankinden daha güçlü bir biçimde sahiplenmesi gerekir.” 

...