HPG, Serhat’ta şehit düşen 5 gerillayı saygıyla andı

Serhat’ta 2017 yılında şehit düşen 5 gerillayı saygıyla anan HPG, “onların anılarına ve mücadelelerine layık olacağımızın sözünü yineliyoruz” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklaması şöyle:

“8 Ağustos 2017 günü Serhed’in Çemçê alanında işgalci Türk devletinin gerçekleştirdiği saldırılarda Serhed Eyaletinde efsaneler yaratan ve düşmana darbe üstüne darbe vuran Xeyrî, Elî Dirêj, Êrîş, Gelhat ve Rüstem yoldaşlarımız şehadete ulaşmıştır. Düşmanın özellikle 2016-2017 süreçlerinde Serhed alanında gerillayı tasfiye etmeyi amaçlayan kapsamlı saldırıları karşısında Apocu fedai tarzda mücadele eden ve düşmanın tüm saldırılarını püskürterek kırılmasına öncülük eden bu yiğit yoldaşlarımızı saygı ile anıyor, onların anılarına ve mücadelelerine layık olacağımızın sözünü yineliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Xeyrî Andok
Adı Soyadı: Yaşar Tekin
Doğum Yeri: Qers
Anne – Baba Adı: Aysel – Mehmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Ağustos 2017 / Serhed

 

Kod Adı: Êlî Dirêj Serhat
Adı Soyadı: Mazlum Bel
Doğum Yeri: Erzirom
Anne – Baba Adı: Besra – Esat
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Ağustos 2017 / Serhed

 

Kod Adı: Êrîş Şengal
Adı Soyadı: Fatih Büyükkaya
Doğum Yeri: Elezîz
Anne – Baba Adı: Şöhret – Ekrem
Şehadet Tarihi ve Yeri: 
8 Ağustos 2017 / Serhed

 

Kod Adı: Gelhat Ararat
Adı Soyadı: Ercan Genç
Doğum Yeri: Erzirom
Anne – Baba Adı: Dilber – Mehmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Ağustos 2017 / Serhed

 

Kod Adı: Rüstem Serhat
Adı Soyadı: Mahsum Güvercin
Doğum Yeri: Mûş
Anne – Baba Adı: Nurgül – Maşallah
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Ağustos 2017 / Serhed

 

XEYRÎ ANDOK

Xeyrî yoldaşımız Qers’in Selim ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Ailesi ve çevresi Kürdistan Özgürlük Mücadelesinin ilk ortaya çıktığı dönemlerden itibaren mücadelenin içerisinde yer almış ve bedel vermiştir. Ailesinin bu onurlu mirası üzerinde şekillenen Xeyrî yoldaşımız da Partimiz PKK’yi daha küçük yaşlarından itibaren tanımıştır. Gençlik dönemlerinden itibaren gençlik başta olmak üzere birçok çalışmada yer alarak yurtseverlik görevlerine sahip çıkmıştır. Çalışma yürüttüğü sıralarda ülke ve halk gerçekliğimizi olduğu kadar düşman gerçekliğini de tanımış ve halkımızın özgürlüğü için daha fazla mücadele edilmesi gerektiği kanaatine varmıştır. Çünkü düşmanın halkımıza yönelik soykırım amaçlı saldırılarının ancak nefes nefese bir mücadele ile yenilgiye uğratılacağı bilincine varmıştır. Bu temelde mücadelenin en zorlu dönemlerinden olan 2015 yılında Serhed alanından gerilla saflarına katılmıştır. Xeyrî yoldaşımız daha ilk katıldığı an’dan itibaren hem ideolojik anlamda hem de örgütsel olgunluk anlamında dikkat çekmiş, umut veren bir duruşun sahibi olmuştur. Xeyri yoldaşımız daha 1 yıllık gerillayken yoğun düşman saldırıları ve operasyonlarıyla karşılaşmış fakat büyük irade ile bu saldırıları karşı koymasını başarmıştır. Tendürek alanında 2016 yılından itibaren gelişen düşman saldırılarında öncülük düzeyinde rol üstlenmiş ve düşmana ağır darbelerin vurulduğu birçok eylemde bizzat yer almıştır. Bu eylemlerdeki cesareti ve fedakarlığıyla tüm yoldaşlarına cesaret ve güven vermiş, yoldaşları için güç kaynağı olmuştur. Yine askeri duruşundaki iddiası ve kararlılığıyla kısa sürede komutanlaşmıştır. Bölge komutanı düzeyinde görev yürüten Xeyrî yoldaşımız sürekli olarak savaşın daha fazla geliştirilmesi gerektiğine inanmıştır. Çünkü faşist, soykırımcı düşmanın ancak bu şekilde yenilgiye uğratılabileceğine inanmıştır. Düşmanın özellikle özyönetim direnişlerinde halkımıza yaptığı katliamların intikamını almak için sürekli yoğunlaşmış, yoldaşlarını da bu temelde eğiterek hem yoldaşlık hem de komutanlık görevini başarıyla yerine getirmiştir.

ELÎ DIRÊJ SERHAT

İsmini Serhed’in efsanevi komutanı Elî Dirêj yoldaştan alan Elî yoldaşımız Erzirom’un yurtseverliği ile öne çıkan Qereyazî ilçesinde yurtsever bir ailede doğmuştur. Bilindiği gibi Qereyazî ilçesi mücadeleye onlarca yiğit evladını katmış ve yine onlarca şehitleri olan; Partimiz PKK’ye bağlılığı ile bilinen bir alandır. Elî yoldaşımız yaşadığı bu çevrenin etkisi ile özgürlük mücadelemizle tanışmış ve efsanevi komutanımız Elî Dirêj arkadaştan etkilenmiştir. Elî Dirêj yoldaşımız gerilla saflarına katılmadan önce bir süre gençlik çalışmalarında kalmış ve örgütlü mücadelemizi ilk olarak burada tanımıştır. Genç bir arkadaş olmasına rağmen son derece olgun bir arkadaş olan Elî Dirêj yoldaşımız kendisini sürekli eğitmek ve askeri anlamda geliştirme çabasında olmuştur. Aynı zamanda birlikte eğitim gördüğü yoldaşlarını da sürekli eğitme çabasında olarak yoldaşlık görevlerini yerine getirmeye çalışmıştır. Uzman bir gerilla olarak Serhed alanında geliştirilen hamlelerde öncülük rolünü başarıyla yerine getiren Elî Dirêj yoldaşımız birçok eylemde aktif rol oynamıştır. Uzman ve yetkin bir gerilla olan Elî Dirêj yoldaşımız aynı zamanda etkili bir komutan olmayı da başarmıştır. Gelişmeye açık kişiliğiyle öne çıkmış, komutanlığıyla gelecek için umut vermiştir. Her zaman fedai bir tarzda katılımı esas alan Elî Dirêj yoldaşımız görev aldığı tüm çalışmalarda ciddi ve sorumlu bir yaklaşımın sahibi olmuş, tüm görevlerini başarıyla yerine getirmiştir. Önderlik gerçeğini, Partimizin ideolojik çizgisini iyi bilen ve özümseyen Elî Dirêj yoldaşımız dürüst, temiz kişiliğiyle örnek bir Apocu militan olmayı başarmıştır.

ÊRÎŞ ŞENGAL

Êrîş yoldaşımız mücadelemizin başladığı ilk yıllarda bağrından Mazlumları, Delilleri ve daha nice kahramanları çıkarmış olan Karakoçan’da yurtsever bir ailede doğmuş ve büyümüştür. Daha genç yaşlardayken bu kahramanların bıraktığı mirası görmüş ve bu mirasa layık olmayı kararlaştırmıştır. Bu kararlılığıyla genç yaşlardayken çalışmalara katılan Êrîş yoldaşımız kendinde en erken bir şekilde gelişmeyi sağlamış ve katıldığı çalışmalarda öncü rol oynamasını bilmiştir. Yaptığı her çalışmanın eksiksiz olmasına önem veren Êrîş yoldaşımız kendini her zaman buna göre hazırlamış ve eğitmiştir. Sömürgeci, soykırımcı, faşist zihniyete karşı her zaman mücadele yollarını geliştirmeyi esas almıştır. Bu faşist zihniyete karşı en amansız mücadelenin özgürlük hareketi ile verilebileceğini bilen Êrîş yoldaşımız bu bilinç ve mücadelesini büyütme kararlılığıyla yüzünü Kürdistan’ın özgür dağlarına dönmüş ve 2015 yılında gerilla saflarına katılım yapmıştır. Katıldığı ilk zamanlarda Serhed’in zor koşullarına erken bir şekilde uyum sağlamayı bilen Êrîş yoldaşımız bu özelliğiyle daha ilk zamanlarda yoldaşlarının dikkatini çekmiştir. Bu süreçte kendini hem askeri yönden hem de ideolojik-politik yönden geliştiren Êrîş yoldaşımız komutanlık becerilerini de geliştirmeyi bilmiştir. Savaş ve savaş taktikleri konusunda her zaman yoğunlaşma içerisinde olan Êrîş yoldaşımız bulunduğu alanlarda savaşı ve savaş içerisinde yürütülen taktikleri geliştirmenin büyük mücadelecisi olmuştur. Apocu felsefeyi anlama ve uygulama noktasında kendini her zaman eğiten Êrîş yoldaşımız gelişme sağladığı askeri ve ideolojik konularda yoldaşlarını eğitmeyi ihmal etmemiş, bu özelliğiyle bütün yoldaşları tarafından sevilen, sayılan ve aranan bir yoldaşımız olmayı başarmıştır. Yoldaşlık ölçüleri keskin ve üst düzeyde olan Êrîş yoldaşımız güçlü yoldaşlığı yaşama ve yaşatmanın büyük mücadelesi içerisinde olmuştur. Düşman gerçekliğini bilince çıkarmayı başaran Êrîş yoldaşımız düşmanla mücadelede tereddütsüz, güçlü ve iradeli bir katılımın sahibi olmayı başarmıştır. Duruşu, kararlılığı, yetkinliği ve etkili vuruş tarzıyla Serhed pratiğinde yer edinen Êrîş yoldaşımız bu özellikleri ile her zaman biz yoldaşlarına ölçü olacaktır.

GELHAT ARARAT

Gelhat yoldaşımız Erzirom Qereyazî’de yurtsever ve Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde bedel veren bir ailede doğmuştur. Aile çevresinde birçok şehidin olması ve gerillanın yiğitlik destanları ile büyüyen Gelhat yoldaşımız gençlik yıllarından itibaren mücadele atılmıştır. Birçok farklı faaliyette çalışma yürüttükten sonra 2015 yılında gerilla saflarına katılmıştır. 2016-2017 yıllarındaki düşman saldırılarına öncü bir militan olarak karşı koymuştur. Yine Serhed Eyaletinde geliştirilen birçok eylemde aktif bir şekilde yer alarak düşmanın bozguna uğratılmasında önemli görevler üstlenmiştir. Cesareti ve Apocu militanlık duruşuyla tüm yoldaşlarını etkilemesini başarmıştır. Yine sürekli düşmana daha fazla nasıl darbe vurulacağı konusuna yoğunlaşmış, bu temelde savaş taktiklerini geliştirmek istemiştir. Yetkin bir gerilla komutanı olarak gelişen düşman saldırılarını etkili savaş taktikleriyle boşa çıkararak düşmana darbe üstüne darbe vurmuştur. Parti çizgisinde kendisini sürekli geliştiren ve yetiştiren Gelhat yoldaşımız her zaman yoldaşlık ilişkilerini geliştirmeye çalışmış, mütevazi kişiliği ile tüm yoldaşlarınca sevilen, sayılan örnek bir Apocu militan olmuştur.

RÜSTEM SERHAT

Rüstem yoldaşımız Mûş’un Kop ilçesinde yurtsever bir ailede doğmuştur. Ailesinin ve yetiştiği çevrenin yurtsever olması, Partimiz PKK’nin Kürdistan halkının yegane koruyucusu olması ve bu temelde soykırımcı, sömürgeci düşmanlarla amansız bir savaşın içerisinde olması Rüstem yoldaşımızı derinden etkilemiştir. Bu özgürlük mücadelesini yürüten Kürdistan Gerillalarına karşı büyük bir sevgisi olan Rüstem yoldaşımız her onurlu Kürt genci gibi gerilla olmanın hayalini kurmuştur. Gençlik dönemlerine geldiği zaman hayalini gerçekleştirmek ve Kürdistan Gerillasıyla buluşmak için zorlu bir yolculuğa çıkarak yaklaşık bir ay boyunca gerillayı aramıştır. Gerilla ve Apocu militan olma ısrarı ile tüm Kürdistan gençliğine örnek olan Rüstem yoldaşımız durdurak bilmeyen katılımıyla da yetkin bir gerilla olmayı başarmıştır. Çemçê alanında oluşturulan Fırtına Birliklerinde yer alarak birçok eylemde öncülük düzeyinde rol üstlenmiştir. Savaş taktiklerini geliştirmede, düşmanın üstüne cesurca gitmede güçlü bir duruşu ve yoğunlaşması olan Rüstem yoldaşımız kendisine verilen tüm görevleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmiştir. Rüstem yoldaşımız yaşamının her anında yoldaşlarına moral ve cesaret kaynağı olmuş ve bu özellikleriyle tüm yoldaşlarınca aranan bir militan olmuştur.

Serhed’in yiğit evlatları olan Xeyrî, Elî Dirêj, Êrîş, Gelhat ve Rüstem yoldaşlarımızı halkımızın haklı mücadelesine kazandıran değerli aileleri başta olmak üzere tüm yurtsever Kürdistan halkımıza başsağlığı diliyor; şehitlerimizi özgür Kürdistan’da yaşatacağımızın sözünü yineliyoruz.”