GÖRÜNTÜLÜ

Karasu: Onların 'Demokratik Türkiye, Özgür Kürdistan' amacı mutlaka gerçekleşecektir

Büyük devrimci ve usta yazar Vedat Türkali'nin yaşamını yitirmesi dolayısıyla ajansımıza bir değerlendirme yapan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, "Onların 'Demokratik Türkiye, Özgür Kürdistan' amacı mutlaka gerçekleşecektir" dedi.

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, büyük  devrimci ve usta yazar Vedat Türkali'nin yaşamını yitirmesi dolayısıyla ajansımıza görüntülü değerlendirmede bulundu.

Karasu, "Onların 'Demokratik Türkiye, Özgür Kürdistan' amacı mutlaka gerçekleşecektir. Sosyalist duyguları da Ortadoğu'nun toplumsallığında karşılığını bulacaktır" mesajını verdi.

Türkali'nin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a bağlılığına da dikkati çeken Karasu, şunları belirtti: "Önder Apo'yu çok seviyordu.Yüz yıllık yaşam tecrübesi, bilgeliği, birikimiyle Önder Apo'nun nasıl bir Türkiye, dünya istediğini çok iyi hissediyordu. Vedat Türkali bilgeliğin, birikimin şaşmaz hissiyatıyla Önderliği, PKK'yi, bu halkın mücadelesini iyi anlamıştır."

'ONDAKİ BÜYÜK VİCDANI, DEVRİMCİLİĞİ GÖRDÜK'

Karasu'nun değerlendirmeleri şöyle:

"Büyük devrimci, değerli sosyalist, değerli aydın ve yazar Vedat Türkali'nin ölümünü üzüntüyle öğrendik. Vedat Türkali'nin ailesinin, Türkiye halkının, Kürt halkının ve bütün devrimcilerin başı sağ olsun, diyorum. Vedat Türkali gerçekten bir bilge devrimciydi; çok değerli bir insandı. Kendisini hiç tanıma fırsatı görmedik. Aslında o çok dağlara gelmek, görmek istiyormuş ama nasip olmadı. Fakat biz Vedat Türkali'nin duygularını anlayan, onu televizyonda gördüğümüz zaman ondaki bilgeliği, derinliği, devrimciliği, Türkiye yurtseverliğini, büyük vicdanı, ahlakı görüyorduk. Gerçekten hep saygı duyduk. Onu dinlerken saygıyla dinliyorduk. Şunu söyleyebilirim; Kürt halkının çok değerli bir dostuydu. Herhalde Kürt halkını Vedat Türkali kadar seven, özgür ve demokratik yaşamını isteyen insan azdır. Türkiyeli dostlardan, aydınlardan ya da niteliği bu olan insanlar içinde gerçekten Vedat Türkali'nin yeri ayrıdır. Minnet ve saygıyla anacağız. 

'ONLARIN ÖZLEMLERİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ'

Vedat Türkali, Yaşar Kemal, Mihri Belli; bunlar bizim için çok değerli insanlardır. Hiçbir zaman unutmayacağız. Onların demokratik Türkiye, özgür Kürdistan özlemlerini mutlaka gerçekleştireceğiz. Nasıl ki şehitlerimize sözümüz varsa, bütün şehitlerinizin özlemlerini gerçekleştirme mücadelesi yürütüyorsak, gerillamız, bütün arkadaşlarımız bunun mücadelesini fedaice veriyorsa, demokratik Türkiye ve özgür Kürdistan mücadelesini aynı zamanda Vedat Türkali, Mihri Belli, Yaşar Kemal gibi değerli dostların, sosyalistlerin, devrimcilerin özlemi olarak da yürüteceğiz. Bir anlamda, onların anılarına ve özlemlerine bağlılık gereği de gerçekleştireceğiz. Onlar en zor dönemde Kürt halkının yanında oldular. Hiçbir koşul altında, zorluk altında Kürt halkının dostluğundan, mücadelesinden vazgeçmediler. Vedat Türkali bu konuda gerçekten örnektir. Halkımız onu her zaman saygıyla anmalıdır. Vicdan abidesiydi. 'Vicdanlı insan nedir' sorusunun cevabını Türkali'de görmek gerekiyor. Vicdanlı olduğu için ezilen halkların yanında yer aldı. Özellikle Kürt halkına yapılan haksızlığı, zulmü kabul etmedi; son nefesine kadar Kürt halkının özgürlük mücadelesinin yanında yer aldı. Önder Apo'nun, hepimizin yoldaşı oldu. Önder Apo'yu çok seviyordu. Önder Apo'yu sevmede, anlamada belki de birçok yoldaşından, Apocudan, PKK'liden daha iyiydi. Yüz yıllık yaşam tecrübesi, bilgeliği, birikimiyle Önder Apo'nun nasıl bir Türkiye, dünya istediğini çok iyi hissediyordu. Önder Apo'nun kendi sosyalist duygularını en iyi ifade eden önderlik olduğunu iyi hissediyordu.

'ÖNDER APO'YA ŞAŞMAZ BAĞLILIĞI VARDI'

Önder Apo'nun Ortadoğu'nun, Kürdistan'ın, Anadolu coğrafyasının bütün değerlerini temsil eden bir büyük devrimci olduğuna inanıyordu. Kendi değerleri üzerine şekillenen; Ortadoğu'nun, Kürdistan'ın, Türkiye'nin devrimcisi olduğunu iyi hissediyordu. Bu yüzden Önder Apo'ya şaşmaz bağlılığı, sevgisi vardı.

Bilgelerin hissiyatı şaşmaz. Bilgeler neyin doğru olduğunu, yanlış olduğunu anlarlar. nnasıl ki derler ya, duygusal zeka şaşmazdır, diye. İşte hayvanlar duygusal zekayla şaşmaz bir refleks gösterirler. İnsanlarda da duygusal zeka gerçekten doğruları hisseder. Vedat Türkali de bilgeliğin, birikimin şaşmaz hissiyatıyla Önderliği, PKK'yi, bu halkın mücadelesini iyi anlamıştır. Belki Önderliği görmedi ama Önderliğin duyguları, düşünceleri nedir; derinden hissetmiştir. Belki şunu da söyleyebilirim; kendileri sosyalistti, devrimciydi, duyguları tertemizdi ama yaşamında, mücadelesinde belki eksiklikler oldu. Ama kendi duygularını en iyi hisseden, kendilerinin sosyalist anlayışlarını en iyi ifade eden Önderlik olduğu için; kendilerindeki halkların kardeşliği duygusu Önderlikte olduğu için ona büyük bağlandılar. Yaşar Kemal ve Mihri Belli de böyleydi. 

'94'te Avrupa'daydım. Yaşar Kemal özel bir haber gönderdi. 'Ben onu çok seviyorum, ona iletin' dedi. Mihri Belli Önder Apo'yu gördü, sevdi. Vedat Türkali görmeden, tanışmadan bu duyguya kapıldı. Bu açıdan da çok değerlidir.

'HALKLARIMIZ BU BÜYÜK ÇINARLARA DEĞER VERMELİ'

Halkımız, Türkiye halkları bu büyük çınarlara değer vermelidir. Yeniden saygımızı, sevgimizi iletiyoruz. Yüz yıllık yaşamı önünde saygıyla eğiliyoruz. Ne mutlu, onun gibi yaşayanlara! Onunki gibi yaşam herkese nasip olmaz. O büyük yaşadı. Nasıl doğduysa, çocuk saflığında vicdanını kirletmeden son nefesini verdi. Anadolu, Kürdistan, Ortadoğu coğrafyasında bir vicdan abisesi olarak yaşayacaktır. Bu konuda bütün devrimcilere, demokratlara, halklara örnek olacaktır. O halkların büyük dostuydu; halkları seviyordu. Halklar da onu sevecektir. 

Bir daha halkımız adına, savaşçılar adına söz veriyorum; onların Demokratik Türkiye, Özgür Kürdistan amacı mutlaka gerçekleşecektir. Sosyalist duyguları da Ortadoğu'nun toplumsallığında karşılığını bulacaktır. Ortadoğu kapitaizmin, maddi uygarlığın bireyciliğini kesinlikle kabul etmeyecektir. Mutlaka bu topraklarda sosyalist duyguları olan toplumsal yaşam en güçlü biçimde yeşerecek; tüm dünyaya örnek olacaktır."