‘KCK Ana Davası’ gizli tanık “Toros” dinlendi

Amed’de görülen ‘KCK Ana davasında’ bugün gizli tanık “Toros”un itirafları damga vurdu.

Amed’de görülen ‘KCK Ana davasında’ bugün gizli tanık “Toros”un itirafları damga vurdu. SEGBİS yöntemiyle mahkemeye katılan Toros'a sorular yönelten avukatlar, aldıkları çelişkili ve birbiriyle örtüşmeyen beyanları mahkeme heyeti önünde tek tek ifşa etti. Daha önce 3 defa ifade veren "Toros" isimli gizli tanık bugünkü duruşmada da başka insanları suçladı. 

Amed’de 2009 yılında "KCK" adı altında gerçekleştirilen siyasi soykırım operasyonlarda aralarında HDP milletvekilleri ve DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle'nin de bulunduğu 191 Kürt siyasetçinin yargılandığı davanın 56'ıncı duruşması, bugün Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Sanık müdafilerinin hazır bulunduğu yargılamanın duruşmasında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Kamuran Yüksek ve Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile yüzü mozaiklenip, sesi değiştirilen gizli tanık "Toros" dinlendi. 

DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, suçlamalara karşı mahkeme heyetine, 2005'ten 2009'a kadar yaptığı siyasi faaliyetlerle ilgili belgeler sundu. İddianamedeki iddiaları kabul etmediğini belirten Yüksek, "Kürt geleneğinden gelen partilerin tamamı sürekli bir dava ile karşı karşıya bırakılıyor. Türkiye'de bir Kürt sorunu gerçeği var, bu gerçek Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca inkar edildiğinden bu sorunun çözümü için uğraşan herkes yargılanmıştır" dedi. Yüksek, her iktidara gelenin Kürt siyasi hareketi mahkum etme çabası içerisine girdiğini hatırlatarak, bu davanın da bu kapsamda hazırlandığını vurgulardı. 

Demokratik siyaset yürüten kişiler olduğunu anımsatan Yüksek, eğer bizler operasyonla tasfiye edilirsek ortam şiddete kalır. Bu dosyanın savaşın sürmesi için hazırladığını belirten Yüksek, bu nedenle barış adına dosyanın kapatılması gerektiğini ifade etti. Yüksek, son olarak davanın iç barışa ve iç çözüme katkı sunmasını umdu. 

Av. Cihan Aydın'ın, gizli tanık "Toros"a KCK ne zaman kuruldu sorusu üzerine "Toros" 4-5 yıl önce kuruldu cevabını verdi. Daha önce 3 kez ifade veren ve bugün verdiği ifadelerinde yeni kişiler suçlayan "Toros"a "daha önce neden bu kişiler hakanda ifade vermediğini" sordu. Avukatın sorusu üzerine gizli tanık "Toros", "kimlik bilgilerinin anlaşıldığı için vermediğini" söyledi.

"Toros" daha önce üzerinde ifade verdiği kişilerin şuan aktif siyasette olduğu, avukat, mühendis, mimar olduğu ama A. Aydın'ın, "ifade verdiğin isimler arasında görevleri mesela milletvekili, başkanlık, avukatlık, mühendislik gibi görevler yapan var mı?" diye sordu. Soru üzerine cevap veren Toros "yoktur" dedi.

Av Aydın, ifade verdiğin kişilerin fiziksel yapıları hakkında bilgi verebilir misin? Mesela Zülküf Karatekin'i bize tarif edebilir misin? sorusunu da yanıtlayan Toros, "Orta boylu, kilolu değil, zayıfta değil, saçları siyah ve 4 yıl önce gördüğümde saçlarını öne tarıyordu" dedi. Oysa Karatekin çizilen portreye hiç uymuyor. 

Daha sonra söz alan Av. Mehmet Emin Aktar da, "Toros"un "Bütün sorulara verdiği cevaplara ilişkin olarak bir kısmını ismini duyabildiği bir kısmını tanıyabileceğini belirtti, ancak verdiği beyanlara tamamı soyut beyanlardır. Somut olarak Ramazan Morkoç'un Kayapınar Belediye Başkanlığını yaptığını beyan etti. Oysa Ramazan Morkoç hiçbir yerde belediye başkanlığı yapmamıştır. Zülküf Karatekin yıllarca mühendis olarak görev yapmış 2 dönemde Kayapınar Belediye Başkanı olarak görev yapmış ve yaklaşık 20 yıldır da saçları yoktur" diyerek gizli tanık "Toros"un beyanlarının iftira olduğunu ortaya koydu. Av. Aktar, yine "Toros"un beyanda bulunduğu Özlem Tanrıkulu'nun yıllardır Avrupa olduğu ve firari sanık olduğu ama "Toros" un 1,5 yıl önce gördüğü hatırlattı. Av. Aktar, bu söylenenler değerlendirildiğinde muhtemelen uğrayacağı bir soruşturmadan kendisini kurtarmak amacıyla yalan beyanda bulunduğunu belirtti. 

Av. Barış Yavuz ise gizli tanık "Toros"un yalan beyanda bulunduğuna dikkat çekerek, tamamen yalan söyleyen bu tanığın beyanlarının hükme esas alınmamasının talep ettiklerini ifade etti.

Duruşma yarında gizli tanık "Padişah"ın dinlenilmesiyle devam edilecek.