KCK: Halklarımız mutlaka kazanacaktır

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, 12 Mart 1971 Askeri darbesi, 12 Mart 1995 Gazi ve 12 Mart 2004 Qamişlo katliamlarında yaşamını yitirenleri andı.

Bugün kuruluşunu ilan eden Halkların Birleşik Devrim Hareketi'nin de selamlandığı KCK açıklamasında, Birleşik Devrimci Hareketin halkların mücadelesini ortaklaştıracağına ve mücadeleyi başarıya götüreceğine inandıkları vurgulandı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı yazılı açıklamasında, ‘’12 Mart 1971 askeri faşist darbesi, Gazi ve Qamişlo katliamlarının yıldönümü vesilesiyle bu süreçlerde şehit düşen tüm devrimcileri, yurtsever demokratları ve halktan insanlarımızı saygı ve minnetle anıyor, onların anılarını ve mücadelesini özgür Kürdistan, demokratik Türkiye ve demokratik Ortadoğu’yla taçlandıracağımız sözünü veriyoruz’’ denildi.

12 MART 1971 FAŞİST ASKERİ DARBE

45 yıl önce gerçekleşek faşist askeri darbenin amacına dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

‘’Bundan 45 yıl önce Türkiye halklarına, demokratlarına, devrimcilerine, sosyalistlerine yönelik askeri faşist bir darbe gerçekleştirilmiştir. Deniz Gezmiş ve arkadaşları, Mahir Çayan ve arkadaşları, İbrahim Kaypakkaya ve arkadaşları ile onlarca devrimci, sosyalist, yurtsever demokrat katledilmiştir. Binlerce insan tutuklanmış, işkencelerden geçirilmiş ve zindanlara doldurulmuştur. 12 Mart faşist askeri darbesi Türkiye halklarının ve emekçilerinin özgür ve demokratik yaşam özlemine karşı yapılmış bir saldırı olmuştur.

Türkiye halkları, emekçileri, gençleri 1960’lı yılların sonu ve 70’lerin başında ilk defa bu düzeyde aynı dönemde bir özgürlük ve demokrasi mücadelesi içine girmişlerdir. İlk defa halkların ve emekçilerin mücadelesiyle Türkiye'yi demokratik ve özgür hale getirme hamlesi gelişmiştir. Halkların, emekçilerin ve devrimci demokrasi güçlerinin bu özgürlük mücadelesine karşı hem emperyalist güçlerin, hem de yerli işbirlikçilerinin vurucu gücü olarak örgütlendirilmiş askeri güçler faşist darbe yapmış ve demokrasi güçlerine karşı savaş açmışlardır. Bu askeri faşist darbeye ve yürüttüğü saldırılara karşı devrimciler, sosyalistler karşı çıkmış ve direnişe geçmişlerdir. Bu direniş mücadelesinde Denizler, Mahirler, İbrahimler ve arkadaşları kahramanca direnerek şehit düşmüştür. O günden bugüne faşizme karşı devrimci güçlerin mücadelesi varsa; Kürt halkı özgürlük mücadelesini geliştirerek bugün Ortadoğu'nun en büyük devrimci gücü haline gelmişse; Kürdistan ve Türkiye özgür ve demokratik yaşama her zamankinden daha yakınsa, bunda bu büyük devrimcilerin yaşamlarını ortaya koyarak gerçekleştirdikleri kahramanca direnişlerin rolü çok büyüktür. Bugün Türkiye ve Kürdistan'da, Ortadoğu'da gelişen tüm devrimci mücadelelerde bu devrimcilerin emeklerinin büyük payı vardır.’’

12 MART GAZİ KATLİAMI

Açıklamanın devamında 12 Mart 1995’te İstanbul’da gerçekleştirilen Gazi katliamına dikkat çeken KCK, bu katliamlar Alevilerin ve devrimci mücadelenin ortaklaşmasının engellenmek istendiği belirtildi.

Açıklama şöyle devam ediyor:

‘’12 Mart 1995’te gerçekleşen Gazi katliamı da halklarımızın özgürlük ve demokrasi mücadelesini bastırmaya yönelik bir saldırıdır. Bu katliam, PKK'nin öncülüğünde gelişen Kürt Özgürlük Hareketi'nin yürüttüğü mücadeleyle Alevi halkımızın ve devrimcilerin mücadelesinin birleşmesi ve ortaklaşmasının önüne geçmek için yapılmıştır. Çünkü halkların ve demokrasi güçlerinin mücadelesinin ortaklaşmasından korkmaktadırlar. Sivas Madımak katliamı da faşist Türk devletine karşı ortak mücadeleyi engellemek için yapılmıştı. Bu katliamla halkların ortak mücadelesine gözdağı verilmişti. Gazi katliamı da Sivas katliamının devamı olarak yapılmış, halklarımızın ve demokrasi güçlerinin ortak mücadelesinin önüne geçilmek amaçlanmıştır. Bugün de faşist AKP iktidarı Kürt halkıyla Türkiye halklarının ve demokrasi güçlerinin ortak mücadelesinin önüne geçmek için her gün saldırılarını arttırmaktadır. Kürdistan'daki zulüm ve katliamlara paralel olarak Türkiye halklarına da saldırı arttırılarak halkların özgür ve demokrasi mücadelesinin ortak gelişmesi engellenmeye çalışılmaktadır.’’

QAMIŞLO KATLİAMI

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, 12 Mart 2004’te gerçekleşen Qamişlo katliamı ve ardından gelişen serhildan’a ilişkin ise şu hususlara dikkat çekti:

‘’12 Mart 2004 tarihinde de Suriye devlet güçleri Qamişlo’da bir spor müsabakasında atılan sloganları gerekçe yaparak onlarca insanımızın ölümüne sebep olan katliam gerçekleştirmiştir. Asker ve polislerle halk arasında Qamişlo’da başlayan çatışmalar tüm Rojava’ya yayılmış, bu çatışmalarda yüzlerce yurtsever Kürt katledilmiştir. 12 Mart’ta gerçekleşen katliam ve buna karşı gösterilen direniş Rojava Kürdistan'da halkın daha sonra geliştirdiği devrimci hamle için de önemli bir zemin olmuştur. Kürt halkının kendini örgütlemesi; özgür ve demokratik yaşamını geliştirmesi açısından Qamişlo katliamı bir dönüm noktası olmuştur. Kürt Özgürlük Hareketi tüm mücadelesinde şehitlere bağlılık gereği mücadeleyi yükselttiği gibi, Rojava Devrimi de bu şehitlere bağlılığın gereği olarak gerçekleştirilmiştir.’’

BİRLEŞİK DEVRİM HAREKETİ SELAMLANDI

Bugün kuruluşunu ilan eden Halkların Birleşik Devrim Hareketini selamlayan KCK, faşist saldırılara karşı halkların mutlaka kazanacağına vurgu yaptı.

KCK açıklaması şu ifadelerle son buldu: 2016 Mart’ında tüm bu faşist saldırılar ve buna karşı gösterilen direnişler temelinde mücadelenin yükselerek Kürdistan, Türkiye ve Ortadoğu'da devrimci demokrasi mücadelesinin yeni boyutlar kazandığı bir dönem yaşanmaktadır. Hiçbir şahadet de, hiçbir mücadele de boşuna gitmemiş, her şahadet ve direniş mücadelenin yükselmesini sağlamıştır. Bu temelde 2016 Mart’ına her yerde daha gelişmiş bir mücadeleyle girmekteyiz. Halkların devrimci mücadelelerine karşı faşist güçlerin saldırıları da artmaktadır. Ancak bu saldırılar devrimci mücadeleyi durduramayacak, halklarımız mutlaka kazanacaktır.

2016 12 Mart’ında Mahirlerin, Denizlerin, İbrahimlerin, Kemal Pir ve Hakilerin, Egitlerin, Orhan Yılmazkayaların, Paramaz Kızılbaşların, Sibel Bulutların anılarına bağlılığın gereği halkların birleşik devrimci hareketi kurulmuştur. Halklarımızın büyük tarihsel mücadelelerine ve direnişlerine dayalı bu Birleşik Devrimci Hareketin halkların mücadelesini ortaklaştıracağına ve mücadeleyi başarıya götüreceğine inanıyor, bu temelde Halkların Birleşik Devrimci Hareketine bundan sonraki mücadelelerinde üstün başarılar diliyoruz.’’