Köyünü yeniden inşa etmek için Şengal'e döndü

8 yıl Almanya'da yaşadıktan sonra ülke özlemiyle Şengal'e dönen Ednan Manî, “Döndüğüm için çok mutluyum. Çünkü kendi ülkem için emek veriyorum. İnanıyorum ki önümüzdeki birkaç yıl içinde Mamîsê'yi yeniden inşa edeceğiz” diyor.

Her Êzidî'nin gönlünde bir Şengal saklıdır. Şengal dağları geçmişten bu yana Êzidî toplumunu korudu. Êzidî halkı, bu dağların her vadisinde ev inşa etti. Geçmişte Şengal dağlarında ve vadilerinde yüzlerce köy olduğunu söyleyebiliriz ama Saddam Hüseyin döneminde halkın bu dağlarla bağlantısı kesildi. Halk Şengal'in köylerine ve kasabalarına yerleşmek zorunda kaldı. Bu köylerden biri de Kersê Vadisi'nin kuzeyinde yer alan Mamîsê köyüdür.

Biz de pek çok kişi gibi o köyden habersizdik ama Şengal dağının yamacına doğru giderken bir grup işçi dikkatimizi çekti. Adını bilmediğimiz bu köye işçiler yol yapıyordu.

Mamîsê köyünde bundan yıllar önce 20-30 kadar ev varmış. Bu köy, dağların üçgeninde yer alıyor. Eskiden incir, kiraz, nar, ceviz ve dut ağaçları ile doluydu. Köylüler bu ağaçlarla geçimini sağlamış.

Köyden biraz uzakta olan 'Guharê' adındaki kuyuyu halk elleri ile kazmış. Bu kuyudan hala su akıyor.

Mamîsê köyünde bir yıl öncesine kadar sadece yıkık evler ve taş duvarlar kalmıştı fakat Mamîsêli köylülerin torunları köylerini yeniden inşa ediyor. Bunlardan yurtdışında çıkmak zorunda kalan, ancak ülke özlemine daha fazla dayanamayarak Şengal'e geri dönen Ednan Manî.

ALMANYA'DAN ŞENGAL'E DÖNDÜ

"Başkasının topraklarının asla bize yurt olmayacağının farkındaydım. Bu yüzden ancak kendi yurdumuzda özgür yaşayabiliriz" diyen Ednan Manî, aslen Şengal'e bağlı Sînunê kasabasında yaşıyor ama artık Mamîsê köyünde kendisine bir yaşam kurmak istiyor. Şüphesiz boş bir köyde yaşamak zor, fakat Ednan Manî, köylülerinin çoğunu geri gelmesi için emek sarf ediyor.

Ülkesine dönmenin ve köyünü yeniden inşa etmenin önemini vurgulayan Manî, "Yurtdışına taşınalı 8 yıl olmuştu. Ama o yerlerde kalamazdım. Mamîsê köyünde arazimiz olduğunu duyunca hemen ailemle birlikte Şengal'e döndüm. 1 yıldır buradayız. Döndüğüm için çok mutluyum. Çünkü kendi ülkem için emek veriyor ve ter döküyorum. Şimdi de köyüme ağaç dikiyorum. Almanya'daki bazı akrabalarımız da döneceklerini söylediler. İnanıyorum ki önümüzdeki birkaç yıl içinde Mamîsê'yi yeniden inşa edeceğiz" diye konuştu.

Ednan Manî, bağ, bahçelerini her gün en küçük arkadaşı Xeyrî ile suluyor. Xeyrî de her gün babasına canı gönülden yardımcı oluyor. Küçüklüğünü ülkesinden uzakta geçiren Xeyrî'nin çoğu arkadaşı Almanya'da kalmış. Ama küçük Xeyrî halinden çok memnun. Arkadaşlarının da Mamîsê köyüne dönmesini istiyor. Xeyrî'nin kara gözlerinde köyde yaşamanın mutluluğu okunuyor.