'Kürtler arası savaş planı devreye konulmak isteniyor'

KNK Yürütme Konseyi Üyesi Kamuran Berwari, Türk devleti, Suudi Arabistan ve ittifak güçlerinin Kürtlerin ulusal kazanımlarını ortadan kaldırmak için Kürtler arası savaş planları kurduklarını belirtti.

KNK Yürütme Konseyi Üyesi Berwari, Türkiye, Suudi Arabistan ve ittifak güçlerinin Kürtleri birbirine kırdırarak yeni bir savaş planını devreye koymak istediği uyarısında bulundu. Berwari, PKK’nin Kürtlere zarar verecek, ulusal birliğini geri çekecek, Güney Kürdistan’a el koyacak hiçbir yaklaşımına, politikasına da denk gelmediklerini de söylerken, ulusal birlik çağrısında bulundu.

KNK Yürütme Konseyi Üyesi Kamuran Berwari, Türk devleti, Suudi Arabistan ve ittifak güçlerinin Kürtlerin ulusal kazanımlarını ortadan kaldırmak için Kürtler arası savaş planları kurduklarını belirtti.

Berwari, 5 Mart 1991’de gerçekleşen Raperin’in yıl dönümünde PKK’nin ayaklanma başlatacağı yönünde kamuoyu oluşturmaya çalışan KDP ve basınına da tepki göstererek, "Bu tür propagandalar sorumsuzluktur. Kürtler arası savaşı yeniden başlatma komplosuna düşmektir" dedi.  

Güney Kürdistan siyasi güçlerine de kendi sorunlarını diyalog yöntemiyle çözme çağrısında bulunan Berwari, "Bir krizi yeni bir krizle çözemezsiniz. PKK ile yaşadığınız sorunları da ancak onlarla bir araya gelerek çözmelisiniz. Güçlerinizi birleştirip ulusal mücadeleyi büyütmelisiniz" şeklinde konuştu.

'KUZEY'DEKİ MÜCADELE ZAYIFLATILMAK İSTENİYOR'

"Hiçbir somut veriye dayanmadan, PKK’nin Güney Kürdistan'da ayaklanma başlatacağı şeklindeki sorumsuz yayınlar Kürtlerin birliğine ve özgürlüğüne büyük zararlar veriyor" diyen Berwari, bu tür propagandaların amacının Kürtlerin Kuzey'deki mücadelesini zayıflatmak olduğunu kaydetti.

Berwari, şöyle konuştu: "Belli ki Kuzey'de ve Rojava’da Kürdistan özgürlük mücadelesi yürüten bir harekete yönelik kirli bir komplo projesi devreye sokulmak isteniyor. Kürtlerin buna karşı uyanık olmaları gerekir. Bunun bir komplo olduğunu bilerek böylesi tuzaklara düşülmemelidir."

'PKK'NİN ZARAR VERECEK POLİTİKASI YOK'

KNK olarak tüm Kürt partilerinin siyasetinin yakından takip ettiklerini, hepsini de yakından tanıdıklarını ifade eden Berwari, şimdiye kadar PKK’nin Kürtlere zarar verecek, ulusal birliğini geri çekecek, Güney Kürdistan’a el koyacak hiçbir yaklaşımına, politikasına da denk gelmediklerini söyledi.

“Güney Kürdistan'da bir siyasi ve ekonomik kriz var ve bu Güney'i yönetenlerin sorunudur" diyen Berwari, şunları söyledi: “Yapılması gereken Güney Kürdistanlı siyasi güçler bir araya gelmeli; siyasi, ekonomik, toplumsal sorunlarının nedenlerini başka bir yerde aramak yerine kendi politikalarında aramalı ve çözümü de bu şekilde geliştirmelidirler. Bundan kimseyi sorumlu tutamazlar. Bu doğru bir tutum değildir. Herkes şunu bilmeli ki, bir kriz yeni bir krizle çözülmez.”

'YALAN HABERLERLE PKK'Yİ HEDEFLİYORLAR'

Bölgede yeniden Kürtler arası bir savaşın devreye konulmak istendiği uyarısında bulunan Berwari, bununla da Kürtlerin ulusal kazanımlarının tasfiye edilmek istendiğini kaydetti.

Berwari, şöyle konuştu: “Belli ki bu tür krizlerle özellikle KDP ve PKK arasında tabii diğer güçleri de içine katarak Kürtler arası bir savaşın yaşanmasını istiyorlar. Bununla Kuzey'de gelişen mücadeleyi baltalamak istiyorlar. Güçsüz kılmak istiyorlar. Rojava’da mücadeleyi geriletmek ve kazanımların kaybedilmesini sağlamak istiyorlar. Onun için tüm Kürt güçleri uyanık olmalı; buna izin vermemeli.”

Berwari, Kürtler arası savaş isteyen güçlerin, Kürtlerin birlik yönünde adımlar atmasını hazmedemeyeceklerini belirterek, PKK karşıtı propagandanın özünde bunu hedeflediğine dikkati çekti.

Berwari, şöyle devam etti: "Amaçları Kürtleri çatıştırarak güçten düşürmek ve kendi kontrollerine almaktır. Bunun için de yalan haber ve suni gündemlerle PKK’yi hedefliyorlar. Karayılan açıklamasında bu konuya dikkati çekerek uyarılarda bulundu ve kimsenin bu tür oyunlara gelmemesi gerektiğini söyledi. Kürt özgürlük hareketi ve PKK sürekli Kürtler arası birliğe, ittifaka hazır olduklarını açıkladılar. Şimdi bir mücadele yürütülüyor. Doğaldır ki bazen eksikler, yanlışlıklar da olabilir. Ama bunu basın üzerinden krize neden olacak şekilde propaganda etmek yerine güçler bir araya gelerek, diyalog kurarak bunların nedenlerini ve çözümlerini konuşmalıdırlar.”

 

'KÜRTLERE YENİ BİR LOZAN'I YAŞATMAK İSTİYORLAR'

 

Kürtlere yeni bir Lozan'ı yaşatmak isteyen ve bunun için komploları devreye koymaya çalışanların başını Türk devleti ve Suudi Arabistan’ın çektiğine işaret eden Berwari, Kürtlerin  Cenevre 3 toplantısına katılmasına karşı çıkan güçlerin de bunlar olduğunu belirtti.

Berwari, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bunlar Kürtlere yeni bir Lozan’ı yaşatmak istiyorlar. Bugün Kuzey Kürdistan'da Kürt şehirleri bunun için yakılıp yıkılıyor. PKK siyasi ve ekonomik krizle bitirilmek isteniyor. Çünkü bu güçler, PKK’nin Kürtlerin ulusal birliğini sağlayabileceğini, çözümün öncü gücü olabileceğini, bölge sorunlarının çözümünde de aktif öncülük rolü oynayabileceğini ve bunun için siyasi, askeri ve toplumsal alanda stratejik bir programa sahip olduğunu gördüler. Bunun batılı güçler tarafından da, Ortadoğu da yaşadıkları zorlanmaları aşmak için kabul gördüğünü fark ettiler. Bunu engellemek için de PKK’ye, KCK’ye karşı komplolar kuruyorlar. İşin özünde sadece Kuzey'de değil, her parçada Kürtlerin ulusal kazanımlarını ellerinden almak istiyorlar.”

Güney Kürdistan'da kanunların, yasaların tümden rafa kaldırıldığını, kimsenin yolsuzlukların üzerine giderek hesap soramadığını ifade eden Berwari, "Bu krizlerin aşılmasında Güney hükümeti ve siyaseti doğru öncülük edemedi, sorunlara çözüm yaratamadı. Bir de 25 yıldır yaşanan hırsızlıkları, yolsuzlukları gizleme gereği duyuyorlar.  İşte Raperin de zulme, haksızlığa karşı gerçekleşen bir durum olduğu için, böyle bir günde halkın alanlara çıkıp onları sorgulamalarını, haklarını talep etmelerini istemiyorlar. Halkın gücünden, hükümete yönelik tepkilerinden korktukları için güya PKK-Goran Hareketi ayaklanma yaratacak deyip işte serhıldanları engelliyorlar. Televizyonları engellemelerinin mantığı da budur.  Ama şunu bilmeleri gerekir; gerçekleştirdiği ayaklanmayla 25 yıldır süren bu yapıyı ortaya çıkaranlar rahatlıkla yönetimi de değiştirebilir" şeklinde konuştu.

'KOMPLOYA EN İYİ CEVAP ULUSAL BİRLİK'

Kürtler arası savaş komploları kuranlara, Kürtleri bir kez daha birbirine kırdırmaya çalışanlara en iyi cevabın ulusal birliğin kurulması olduğunu söyleyen KNK Yürütme Konseyi Üyesi Kamuran Berwari, son olarak şunları belirtti.

“Özellikle KDP, PKK’ye karşı tutumunu değiştirmelidir. Bu iki parti bir araya gelerek Kürt ulusal birliği yönünde birlikte hareket etmelidirler. Gerilla, peşmerge, savaşçılar bugün hep birlikte Kürdistan topraklarını savunuyorlar. Kürtlerin özgürlüğü için mücadele ediyorlar.  Bu gerçekliği görerek kimsenin Kürt özgürlük mücadelesini tasfiye edemeyeceğini herkes göstermelidir. PKK de, KDP de, YNK ve diğer örgütler de bunu görmelidir. Kürt karşıtı ittifakın bir kez daha Kürtleri birbirine kırdırmalarına izin verilmemelidir. Doğru olan, Kürtlere hizmet edecek olan da budur.”