OPCW’nin kayıtsız kaldığı 9 kimyasal görüntüsü

Son dört ayda işgal saldırıların sürdüğü bölgelerde Türk devletinin kimyasal silah kullandığını ispatlayan 9 görüntü yayınlandı. Bu görüntüler karşısında OPCW ve uluslararası kuruluşlar kayıtsız kalmayı tercih etti.

Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın üstlenme bölgeleri olan Medya Savunma Alanları’nda bulunan Zap, Metîna ve Avaşîn’e dönük 14 Nisan 2022’den bu yana işgal harekatı başlatan Türk ordusu, başta taktik nükleer bombalar ve zehirli gazlar olmak üzere her türlü kimyasala sıkça başvurdu. 14 Eylül 2022’e kadar geçen beş aylık sürede yasaklı saldırılara ilişkin HPG Basın İrtibat Merkezi, savaş tünelleri ve mevzilerinin 2004 kez uluslararası düzeyde yasaklanmış fosfor bombası, termobarik bomba ve taktik nükleer bomba ile diğer kimyasal silahlarla bombalandığını duyurdu.

Uluslararası kuruluşların ve dünya kamuoyunun kayıtsız kaldığı Türk devletinin işlediği kimyasal silah suçlarını yerinde tespit etmek için Avrupa’dan bir heyet geçtiğimiz günlerde Güney Kürdistan’a gitti. Ancak aralarında Birleşmiş Milletler'in eski biyolojik silah denetçisi Dr. Jan van Aken ve Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Doktorlar (IPPNW)’nin İsviçre Başkanı Josef Savari’den oluşan heyet, KDP’nin engeliyle karşılaştı.

Savaşın yaşandığı bölgede kapsamlı bir araştırma yapması engellenen heyetin kısıtlı imkanlarla yapabildiği incelemesine ilişkin raporu önümüzdeki günlerde açıklanacağı öğrenildi. Lakin uluslararası arenada yasaklı kimyasal silahlar konusunda devletleri denetleyen ve soruşturma başlatma yetkisine sahip Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ise bağımsız birçok gözlemci ve uzmanın çağrılarına karşı Türk devletinin işlediği kimyasal silah suçlarına kayıtsız kalıyor.

Haziran’dan Eylül ayına kadar geçen son dört ayda bölgedeki muhabirler ile gazetecilerin kameralarla kayıt altına aldığı görüntülerde, Türk ordusunun kimyasal silah suçu işlediği gözler önüne serildi. Toplam 9 farklı kayıttan oluşan kimyasal suçuna ilişkin görüntüler ile bunlara dair İngilizce ve Almanca haberleri merkezi Hollanda’nın Den Haag kentinde bulunan e-posta yoluyla geçtiğimiz günlerde OPCW’nin basın ofisine gönderen ANF’nin “Bu görüntüler üzerine bir inceleme başlatacak mısınız?” biçimindeki sorusu yanıtsız bırakıldı.

İşte Zap, Metîna ve Avaşîn’deki farklı savaş cephelerinde çekilen Türk devletinin kimyasal silah kullandığını belgeleyen 9 görüntü ile bilgileri:

 

 

KOKUSUZ VE BİTKİNLİĞE YOL AÇAN GAZLAR

Şehîd Şahin tepesindeki Şehîd Berxwedan mevzisinde işgalci Türk ordusunun kimyasal silahlar kullanıldığı görüntülerle kanıtlandı. 25 Haziran 2022 günü ANF’de yayınlanan görüntülerde gaz maskeli bir gerilla, siyah ve beyaz tozdan oluşan kimyasal bileşimleri göstererek “Kimyasal silahlar kullanıyorlar. Çok ağır bir kokusu var” diye konuştu. Gazların doğrudan nefes yollarına saldırarak nefessiz bıraktığını ifade eden gerilla, gazın atıldığı tünelde kararan duvarları göstererek “Çok belirgin” diye ekledi.

Tünellere giren kimyasal gazların etkisinin sürdüğünü anlatan gerilla, bu nedenle bu tünellere gaz maskesi olmadan girilemediğini kaydetti.

Kimyasal silahla hedef alınan Şehîd Berxwedan mevzisindeki tünellerindeki durumu gösteren gerilla ise, biber gazı ile birlikte sarı renkli bir kimyasal gazın daha kullanıldığını aktardı. Bir noktada rengi sarıya dönen küçük su birikintisini de gösteren gerilla, sarı renkli kimyasal gazın kokusunun olmadığını ve insanda bitkinliğe neden olduğunu sözlerine ekledi.

Kimyasal birleşim içeren gazların savaş alanlarında askeri amaçlarla kullanılması, başta OPCW olmak üzere diğer uluslararası kuruluşlar tarafından kesinlikle yasaklanıyor.

 

 

KİMYASAL SİLAH HAZIRLIĞI GÖRÜNTÜLENDİ

Werxelê Savaş Tünelleri’nde kimyasal silah kullanmak için hazırlık yapan işgalci Türk ordusunun askerleri anı anına kameralarla kaydedildi. Zor koşullar altında kaydedilen ve 16 Temmuz 2022’de ANF’de yayınlanan bu görüntülerde, bir grup Türk askeri, ellerindeki torbaları gerillanın direniş tünellerinin kapı ve pencerelerine yakın bir yere atarken, bir başka Türk askeri de elindeki basınçlı hava püskürten hortumla torbaların atıldığı yere gidiyor.

Arkasında bulunan diğer asker ise omzunda taşıdığı büyük ve metrelerce uzunluğunda olduğu anlaşılan bir hortumla onu takip ediyor. Ardından da bir kayanın arkasına geçen işgalci ordunun askerleri, ellerindeki malzemeleri hazırlıyor ve hortumu aşağıya doğru uzatıyor.  İşgalci Türk askerleri, hortumu gerillanın mevzi ve tünellerini kimyasal silahla doldurmak için döşüyor. Hortumun bir ucu tünellerin içine diğer ucu da Werxelê Tepesi’ne uzatılırken çekilen bu görüntüler, işgalci Türk ordusunun vahşi bir katliamı gerçekleştirmek için yaptığı hazırlığın en somut belgesi olarak kayıtlara geçti.

 

 

KİMYASAL SİLAH KAPSÜLÜ BELGELENDİ

Girê Amediyê Direniş Alanı’na bağlı Girê Şehîd Pîrdoxan savaş mevzilerinde kimyasal kapsülü görüntüleyen bir gerilla, “Bugün 11 Temmuz 2022” diyerek, o anı kayda geçirdi. 17 Temmuz 2022 günü ANF’de yayınlanan bu görüntülerde, aynı gerilla, “Bu kutu, 10 Temmuz günü Girê Şehîd Pîrdoxan savaş mevzilerine doğru ilerlemek isteyen düşmanın patlamalar yapıp kimyasal kullandığı sırada içeri düştü. Üzerinde herhangi bir yazı yok. İçinden bir toz çıktı” bilgisini verdi.

Savaş tünellerinin içine atılan kapsülün üzerindeki yazılar yanmadan dolayı silinirken, kameraya konuşan gerilla, kapsülün içindeki maddenin alev alıp yandıktan sonra kömür tozu gibi bir atık bıraktığına dikkat çekti. Gerilla, şu bilgileri de kayıtta olan kameraya anlattı: “10 Temmuz günü saat 05:30’dan 07:00’a kadar Girê Şehîd Pîrdoxan savaş tünellerini 3 kez patlayıcılarla bombaladı, 4 kez de kimyasal kullandı. Bu da kullanılan kimyasalın kutusu.”

KABLOLARLA BİRBİRİNE BAĞLI NÜKLEER BOMBALAR

 

 

Girê Hakkarî Direniş Alanı’ndaki Şehîd Hêjar savaş tünellerine karşı taktik nükleer bomba ve kimyasal silahlarla saldırı hazırlığı yapan işgalci Türk askerleri de kameralarla kaydedildi. 20 Ağustos 2022’de ANF’de yayınlanan görüntülerde işgalci orduya bağlı askerlerin taktik nükleer bomba etkisi yaratan patlayıcıların etrafına bantlarla monte ettiği gözüküyor. Beş askerin büyük bir hassasiyetle yerleştirmeye çalıştığı ve hepsi birbirine kablolarla bağlı olan taktik nükleer bombaların tünellerin girişine doğru götürülme anı saniye saniye kaydedildi.

 

 

NÜKLEER BOMBANIN ŞİDDETİ 5 KM UZAKTAN HİSSEDİLDİ

Girê Hakkarî Direniş Alanı’nda bulunan Girê Şehîd Zemanî savaş mevzilerine yönelik işgalci ordunun kullandığı taktik nükleer bombanın patlama anı kameralara yansıdı. 24 Ağustos 2022’de ANF’de yayınlanan bu görüntülerde ise, patlama öncesi bölgede bulunan işgalci ordunun askerleri geri çekildiği ve patlayıcının etkisiyle kilometrelerce genişlikteki bir alanda yüksek oranda basınç ortaya çıktığı görüldü. Yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta çekilmesine rağmen bombanın yarattığı etkiyle, kayıtta olan kamera sallandı.

 

TÜNELLERİN GİRİŞLERİ EŞ ZAMANLI PATLATILDI

Taktik nükleer silahların patlama anı Zap’taki Karker Direniş Alanı’nda da kameralarla kaydedildi. HPG ve YJA Star gerillalarının üstün modern savaş yöntemleriyle sergilediği tarihi direniş karşısında çaresiz kalan işgalci ordunun, çareyi Girê Ortê savaş mevzilerine taktik nükleer bombalarla saldırıda bulunduğuna dair görüntüler 26 Ağustos 2022 günü ANF’de yayınlandı.

Aylardır havadan ve karadan her türlü kimyasal gaz barındıran roket ve kazan bombalarıyla gerçekleştirdiği yoğun bombardımana rağmen ele geçiremediği söz konusu tünelin girişlerinde, daha önce döşenen taktik nükleer bombaların eş zamanlı olarak patlama anı görüntülere yansıdı. Bu görüntülerde nükleer silah içeren bombanın patlatıldığı tünel girişlerinin alev topuna dönüşme anını saniye saniye görmek mümkün.

 

 

ÖNCE TAKTİK NÜKLEER, SONRA ZEHİRLİ GAZ

İşgalci ordunun, aylardır savaşın yoğun yaşandığı noktalardan biri olan Metîna’nın Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki Girê Şehîd Pîrdoxan savaş tünellerine karşı taktik nükleer bomba ve kimyasal silah kullandığı anlar kameralarla kaydedildi. 19 Eylül 2022 günü ANF’de yayınlanan ve iki farklı açıdan kaydedilen görüntülerde, Türk ordusu önce savaş tünelini taktik nükleer bombayla patlatmaya çalıştı.

Şiddetli patlamanın sesi kilometrelerce öteden duyulurken, savaş tünelini tahrip edip yıktığını hesaplayan işgalci ordunun askerleri, tünelin girişini kontrol etti. Daha sonra çok sayıda Türk askeri zehirli gaz çıkaran kimyasal silahları tünellere yerleştirdi. Kimyasal silahın yerleştirilme süreci ise birçok askerin katılımıyla büyük bir titizlikle gerçekleştirildi. Kimyasal silah yerleştirildikten sonra Türk askerleri bölgeyi terk ederken, tünelin içinde uzaktan patlatılarak aktifleştirilen kimyasal silahların siyah renkte zehirli gaz çıkardığı görüldü.

Kullanıldığında kırmızı ve sarı renkli bir duman oluşturan bu gazların polisin toplumsal olaylarda göstericilere karşı kullanılmasına izin veren OPCW, yüksek konsantrasyonlarda ve özellikle kapalı mekanlarda öldürücü olabileceği için aynı gazın askeri koşullarda kullanılmasını kesinlikle yasaklıyor.

2004 yılında TRT 1’de Türk ordusunun "Anti terör birimi" ile ilgili yayınlanan bir belgeselde Türk askerinin göz yaşartıcı bomba kullanımını test ettiği görüldü. 2011’de bu görüntüleri inceleyen uzmanlar, bu sarı dumanların kimyasal bombalardan çıktığını belirterek Türk devletinden açıklama istedi. OPCW ise bu görüntülere rağmen hiçbir inceleme ve soruşturma başlatmadı.

 

 

KİMYASAL DOLU BİDONLAR HALATLARLA TAŞINDI

Türk devletinin savaş suçu işlediği, Metîna’nın Girê Amediyê Direniş Alanı’na bağlı Girê Şehîd Pîrdoxan alanında kaydedilen görüntülerle bir kez daha kanıtlandı. ANF’nin 27 Eylül 2022 günü yayınladığı görüntülerde, Türk ordusunun gerillaya karşı özel olarak hazırladığı yasaklı bombalar ile kimyasal silahlar kullandığını açıkça gözler önüne seriyor.

Çatışarak ilerleyemeyen işgalci ordunun askerleri, 11 ve 12 Ağustos 2022’de savaş mevzileri ve tünellerinin önüne bidonlarda hazırlanmış kimyasal bombaları koyarken görüntülendi. 16 ve 17 Ağustos’ta ise ellerinde uzun bir hortumla yürüyen Türk askerleri, bu hortumlardan kimyasal gazları tünellerine girişine akıttı. 24 Ağustos’ta ve sonraki günlerde ise Türk ordusunun önce yüksek şiddetteki bu yasaklı bombaları patlatarak ve hortumlardan kimyasal gaz göndererek gerillaları katletmeye çalıştı.