Rojava Koordinasyonu'ndan birlik çağrısı

Rojava Kantonları Genel Koordinasyonu, Rojava ve Kuzey Suriye bölgelerinde demokratik bir yönetim oluşturulup birlik olunması çağrısında bılundu.

Rojava Kantonları Genel Koordinasyonu, Cizîr Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı Ekrem Hiso, her iki yardımcısı Dr. Hisên El-Ezam ve Elîzabeth Gewriyê, Kobanê Yürütme Meclisi Eş Başkanı Enwer Muslim, TEV DEM Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Xelîl, Rojava ve Kuzey Suriye halklarının temsilcileriyle bir araya geldi.
Toplantıda Kürt, Arap, Süryani, Keldani, Asurî, Ermeni, Türkmen, Çeçen halkı temsilcileri ile TEV DEM ve Kongreya Star çatısı altında yer alan siyasi parti ve örgütler hazır bulundu.
Toplantının amacına ilişkin yazılı metni okuyan Kobanê Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı Muslim, herkese Suriye krizinin çözüme kavuşturulması için çalışmalara katılması çağrısında bulundu.

'ÖZYÖNETİMLER OLUŞTURULMALI'

Toplantıda okunan çağrı metninde, "Bu çağrı, Rojava ve Kuzey Suriye’deki tüm halklar, güçler, siyasi partiler içindir. Ülkemiz Suriye ve yaşadığı krizin çözümüne hizmet etmek isteyen herkes içindir" vurgusu yapıldı. 
"Ülkeyi parçalamak isteyen ve ülke topraklarının yarısına yakınını işgal etmiş olan DAİŞ, El-Nusra gibi terörist grupların önünü almak ve var olan askeri duruma cevap olmak istiyoruz" denilen metinde, şu ifadelere yer verildi:
"Bu temelde son olarak Demokratik Suriye Güçleri ve Demokratik Özerklik Yönetimi çatısı altındaki YPG/YPJ, Özsavunma Güçleri, Süryani Askeri Meclisi, El-Senadîd ve Zîrevanên Xabûr gibi tüm bileşenlerinin Koalisyon güçlerinin de desteğiyle özgürleştirdiği alanlarda, uluslararası yasalar ve sözleşmelere, yine Suriye Destek Grubu ve BM Güvenlik Konseyi’nin aldıkları kararlara uygun olarak halkın kendi özyönetimlerini oluşturması gerekmektedir.

'BİRLİK VE İTTİFAKA ÇAĞIRIYORUZ'

Rojava Kantonları Genel Koordinasyonu, Suriye için demokrasi örneği haline gelen demokratik özerklik deneyiminin başarısı temelinde, yine en son kurtarılan bölgelerin temsilcileri ile yaptığı istişare ve koordineli çalışma ardından, sizleri diyaloga, danışmaya ve Suriye krizine çözüm konusunda ortak bir siyasi görüş üzerinde birlik olmaya, ittifak oluşturmaya çağırıyoruz. Bu ittifak, her tür milliyetçi, mezhepçi anlayıştan uzak ve etnik yapılar arasında hiçbir ayrım gözetmeyen Rojava ve Kuzey Suriye Bölgesi Demokratik Özyönetimi biçiminde sonuçlandırılmalıdır. Bu demokratik yönetim biçimi veya çatı örgütlenmesi aynı zamanda Rojava ve Kuzey Suriye’de yaşayan Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Türkmen, Çerkez, Çeçen, Müslüman, Hıristiyan ve Êzîdî halklarının kendi kendisini yönettiği bir sistem olmalıdır.
Bugün ülkemizin krizden çıkmasını sağlayacak çabalarınız ve desteğinize ihtiyacımız vardır. Krizin çözüme kavuşturulup sona erdirilmesi için herkesin elinden ne geliyorsa yapması, bunu esirgememesi gerekmektedir. Mevcut sistem, bu çabalarla merkezi olmayan bir parlamenter sisteme doğru dönüşüme uğratılmalıdır."
Metinde imzası olan Rojava Kantonları Genel Koordinasyonu üyeleri ise şöyle: "Ekrem Hiso, Dr. Hisên El-Ezam, Elîzabeth Gewriyê, Enwer Muslim, Xalid Berkel, Bêrîvan Hesen, Hêvî Mustefa, Mustefa Şêx Osman, Remzî Şêx Mûsa ve Ebdulhemîd Mustefa."
Açıklamanın okunmasının ardından toplantı tartışmalarla devam ediyor.