Rojhilat Kürdistan raporu: Rejim 34 Kürdü daha idam etti

Kürdistan İnsan Hakları Örgütü, Rojhilat Kürdistanı’ndaki insan hakları ihlallerini açıkladı. Raporda, İran rejiminin başvurduğu idam ve katliamlara dikkat çekildi.

Kürdistan İnsan Hakları Örgütü, İran rejiminin Rojhilat Kürdistanı’ndaki insan hakları ihlallerine ilişkin Ağustos ayı raporunu bugün yayımladı. 

Raporda, Ağustos ayı içerisinde 34 Kürt tutsağın rejim tarafından idam edildiği; idam edilenler içerisinde Urmiye Cezaevi’ndeki Kürt siyasi tutsak Mihemed Abdullahi’nin de olduğu kaydedildi. 

Aydın Teymurpur adlı bir başka siyasi tutsağın da, uyuşturucu madde ticareti yaptığı iddiasıyla Selmas Cezaevi’nde idam edildiği vurgulanırken, Teymurpur’un da rejim tarafından idam edilen 34 kişi arasında olduğu belirtildi.

Raporda, Ağustos ayında çok sayıda kişinin gözaltına alındığı kaydedilirken, 32 kişinin farklı sebeplerle gözaltına alındığı, tutuklandığı ve tehdit edildiği; gözaltına alınanların akıbetinin de bilinmediği bildirildi.

270 işçinin de geçtiğimiz ay işten atıldığı bilgisinin verildiği raporda, cezaevlerindeki kötü koşulların altı çizilerek özellikle de Kürt siyasi tutsaklara yönelik kötü muamelenin ve ihlallerin olduğu belirtildi. 

'SINIR TİCARETİ YAPANLAR KATLEDİLİYOR'

Raporda, sınır ticareti ile uğraşanların rejim güçleri tarafından katledilmesine de değinilerek, Ağustos'ta 5 kişinin sınır üzerinde katledildiğini ve onlarca kişinin de yaralandığı açıklandı. 

Kürdistan İnsan Hakları Örgütü, cinayet ve intihar vakalarına da dikkati çekerek, rejim güçlerinin toplum ve özellikle de kadın ve çocuklar üzerindeki baskılarına işaret etti.