Silopililerden ‘özgürlük ve direniş ruhuyla Newroz’a akalım’ çağrısı

Soykırım operasyonlarının 37 gün sürdüğü ve halen fiili yasak kapsamında olan Silopi, 19 Mart'a Newroz'u direniş ruhu ile kutlamaya hazırlanıyor.

Soykırım operasyonlarının 37 gün sürdüğü ve halen fiili yasak kapsamında olan Silopi, 19 Mart'a Newroz'u direniş ruhu ile kutlamaya hazırlanıyor. Newroz'a katılım çağrısında bulunan Silopililer, özgürlük ve direniş ruhuyla Newroz'un sahiplenilmesi gerektiğini ifade etti.

Kürdistan’ın dört parçasında Newroz hazırlıkları ve kutlamaları direniş ruhuyla sürerken, bu yıl "Direnerek kazanacağız" sloganıyla karşılanan Newroz, 37 gün boyunca soykırım operasyonlarının yaşandığı ve 29 kişinin katledildiği Şırnak'ın Silopi ilçesinde 19 Mart'ta Newroz alanında kutlanacak. Silopi’de yaşayan yurttaşlar, Newroz’u direniş ve özgürlük ruhuyla karşılayacaklarını belirterek, tüm Silopililere 19 Mart’ta kutlanacak Newroz’a katılması çağrısında bulundu.

Ömer Soysal, Silopi’de 7’den 70'e herkesin Newroz’a katılması gerektiğini belirterek, özgürlük ve barış yolunda yaşamını yitirenlerin umudunu Newroz ateşiyle birleştireceklerini ifade etti. Silopi’de 37 gün boyunca soykırım operasyonlarının sürdüğünü, çocuk ve kadın başta olmak üzere onlara kişinin yaşamını yitirdiğini anımsatan Soysal, Newroz’u Botan’ın direniş ruhuyla sahipleneceklerini söyledi. “Gün evde oturma günü değildir” diyen Soysal, Newroz’da ateşin etrafında özgülük halayı çekeceklerini söyledi.

Bahar Çelto da Newroz’u Newroz’a yakışır bir şekilde kutlayacaklarını belirterek, “Newroz’da birliğimizi ve gücümüzü bize barbarca saldıran zihniyete göstermeliyiz. Botan halkı hem Newroz’a sahip çıkacaktır hem de bu uğurda şehit düşen çocuklarına sahip çıkacaktır. Özellikle kadınlarımızı tüm renkleriyle zılgıtlarıyla alanda baharla bütünleşmelidir” dedi.

Berivan Yasıgey ise, Newroz’un Kürt halkı için önemli bir bayram olduğunu ve her yıl olduğu gibi bu yılda alanlara çıkarak kutlayacaklarını belirterek şunları söyledi: "Özellikle Silopi halkı Newroz’a güçlü bir şekilde katılmalıdır. Çünkü Silopi halkı 37 gün boyunca saldırı ve ölüm altındaydı.”

Aynı zaman da bu yıl Newroz’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın da özgürlüğünü güçlü bir şekilde talep edeceklerini ifade eden Yasıgey, Silopi halkına Newroz’a katılım çağrısı yaptı.

“Üzgünüz, yüreğimiz yanıyor ama Newroz’u en güzel şekilde karşılayacağız” diyen Emine Alkış ise, Newroz’un zulme başkaldırma günü olduğunu kaydetti. Silopi halkının her zaman Botan halkına örnek olduğunu ve onurlu duruşuyla bilindiğini ifade eden Alkış, "Halkımız hiçbir zaman düşmana boyun eğemedi ve eğmeyecektir. Botan halkı mücadelesini de sürdürecektir. Çağrım bütün analara el ele verip bu Newroz’u kutlayalım. Newroz barışa ve özgürlüğü vesile olsun” dedi.