GÖRÜNTÜLÜ

Strasbourg'ta Öcalan'ın özgürlüğü için açlık grevi başladı

Şengal Diaspora Meclisi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için Fransa’nın Strasbourg kentindeki İşkenceyi Önleme Merkezi (CPT) önünde süresiz dönüşümsüz açlık grevi başlattı.

 Açlık grevine Şengal Diaspora Meclisi Eşbaşkanı Fikret İğrek'in de aralarında bulunduğu 10 kişi başladı. Basın açıklamasına Almanya, İsviçre ve Fransa'nın çeşitli kentlerinden yüzlerce Kürdistanlı katıldı. 

İĞREK:AÇLIK GREVİNE BAŞLIYORUZ

Şengal Diaspora Meclisi Eşbaşkanı Fikret İğrek, açlık grevi eylemcileri adına bir konuşma yaptı. İğrek, aldıkları karar uyarınca Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride dikkat çekmek için açlık grevine başladıklarını söyledi.

Öcalan’ın uluslararası bir komployla Türk devleti’ne teslim edilmesini bir kez daha kınayan İğrek, 1 yılı aşkın bir süredir Kürt Halk Önderi’nden haber alınamadığını ve bunun kabul edilemeyeceğinin altını çizdi.

Binlerce yıllık zulüm, kölelik ve 2014 yılındaki katliama karşı tavır amacıyla böylesi bir eyleme başladıklarını söyleyen İğrek, Kürt Halk Önderi’ne yönelik tecride karşı durmak istediklerini vurguladı.

Şengal’de demokratik özerkliğinin önemine dikkat çeken Fikret İğrek, DAİŞ katliamında binlerce kişinin yaşamını yitirdiğini ve çok sayıda insanın köleleştirildiğini hatırlattı.

Bir diğer açlık grevi eylemcisi ise, Öcalan’ın özgürlüğünün Kürt halkının özgürlüğü anlamına geldiğini vurguladı.

KARTAL:BAŞKAN ÖCALAN’IN DURUMU NEDİR?

Basın açıklamasında konuşan KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, 15 Temmuz darbe girişimi ardından bazı darbecilerin İmralı’da da girişimde bulunmak istediğini hatırlattı. Bu olaydan sonra Öcalan’ın durumuna ilişkin kesin bir bilgi istediklerini kaydeden Kartal, “açıkça bilmek istiyoruz, Başkan Öcalan’ın durumu nedir? Ona birşey olmuş mudur, olmamış mıdır? Onu bilmek istiyoruz” diye konuştu.

Kürt halkının olduğu her yerde Öcalan’ın özgürlüğü için eylemlerin olduğunu belirten Kartal, halkın bu talepten vazgeçmeyeceğini vurguladı. Kartal, açlık grevi eylemcilerine destek vererek, her türlü desteğin sunulacağını söyledi.

ENCÜ: TÜM ULUSLARARASI KURUMLAR ACİLEN HAREKETE GEÇMELİ!

HDP Milletvekili Ferhat Encü de, Öcalan’ın Kürt halkının lideri olduğu gerçeğinin artık tüm taraflarca kabul edildiğini vurguladığı konuşmasında, son durumuna ilişkin bilgi verilmesi talebinin önemine dikkat çekti. Tüm uluslararası hukuk ve insan hakları kuruluşlarına seslenen Encü, acilen harekete geçilmesi talebini yineledi.

Encü, Kürt halkının Öcalan’ın İmralı’daki varlığına ilişkin endişelerinin doruğa çıktığını söylediği konuşmasında, açlık grevi eylemcilerine desteklerinin altını çizdi.

HEZER: ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN TÜM GÜCÜMÜZLE ÇALIŞACAĞIZ

HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer de, demokrasi, insan hakları ve barış mücadelesinde çok sayıda insanın yaşamını yitirdiğini veya bedel ödediğini kaydetti.

Öcalan için yapılan açlık grevi eylemini selamlayan Hezer, böylesi bir eylemin önemine dikkat çekti.

Öcalan’ın Türkiye’de yaşanan kirli siyaset ve çatışmalara ilişkin uyarılarını çok önceden yaptığını hatırlatan Hezer, son olarak Antep katliamının bunun son örneği olduğunu belirtti.

Kürdistan’da yaşanan kirli savaşı ve katliamları uluslararası kurumların artık görmezden gelemeyeceğini vurgulayan Hezer, aksi halde yaşananlardan sorumlu olunacağı uyarısını yaptı.

Hezer, Kürt ve tüm Ortadoğu halklarının özgürlüğü için Öcalan’ın özgürlüğünün önemli olduğunu vurguladığı konuşmasında, bunun için tüm çabaların süreceğinin altını çizdi.

KADIN HAREKETİ TEMSİLCİ: ÖCALAN ÖZGÜR OLMADAN KİMSE EVİNDE RAHAT ETMEMELİ

Kürt Kadın Hareketi adına konuşan bir Êzidî kadın temsilci ise, hareket olarak katliamlara karşı duracaklarını söyledi. Şengal Êzidî Meclisi’nin eylem kararını selamlayan temsilci, tüm inanç grupları ve halk kesimleri olarak taleplerini hep birlikte dile getirme çağrısı yaptı.

Öcalan’ın 17 yıldır esaret altında olduğuna ve  uluslararası güçlerin bundaki rolüne dikkat çeken Kadın Hareketi üyesi, buna karşı tek yürek olunmasını istedi.

Özgür kadını yaratmak için birlik olunması ve Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması gerektiğini vurgulayan temsilci, Şengal’in özgürlüğünün de bununla bağlantısına dikkat çekti. ‘Öcalan özgür olmadan kimse evinde rahat etmemeli’ diyen temsilci, Özgürlük talebinin daha da yükseltilmesi çağrısı yaptı.

KOÇ: ÖZGÜR OLANA KADAR ALANLARDA OLACAĞIZ

KCD-E Eşbaşkanı Yüksel Koç ise, Öcalan’ın sadece Kürt halkı için değil tüm bölge halkları için önemli olduğunu söylediği konuşmasında, Rojava örneğinde olduğu gibi farklı halk ve dinlerden insanların birlikte yaşayabilmesine Öcalan’ın rolüne dikkat çekti.

Koç, Öcalan’ın özgürlüğüne dair taleplerin her alanda dillendirileceğini ve eylemlerin yükseltileceğini ve özgürlüğü sağlanana kadar alanlarda olunacağını vurguladı.

YAĞMUR: ZULME KARŞI MÜCADELE EDELİM

Demokratik Alevi Federasyonu adına konuşan temsilcisi Pir Rıza Yağmur ise, Kürt halkının tarih boyunca zulme ve karanlığa karşı mücadele ettiğini söyledi. Emevi zulmüne karşı mücadele eden Ebu Müslimi Horasani’yi ve Haçlılara karşı mücadele eden Selahaddin’i Eyyubi’yi örnek gösteren Yağmur, Kürtlerin ‘son ayağa kalkışının’ insanlığa örnek olduğunu söyledi.

Pir Yağmur, insanlığa örnek olan bu mücadelenin önderinin Öcalan olduğunun altını çizdi.

Türk diktatörü Erdoğan’ın yıllarca işbirliği yaptığı DAİŞ başta olmak üzere cellat örgütleri sayarken Kürt Hareketi’ni de anmasını kınayan FEDA Temsilcisi, “utan be utan” diyerek tepki gösterdi. FEDA Temsilcisi, Kürtlerin de bugün mazlumların ve Hz. Hüseyin’in yürüdüğü yolda gittiğini söylerken, “Aleviler de bu yolun en güçlü fedailerinden olacaktır” diye konuştu.

Temsilci, Aleviler olarak Êzidî halkının başlattığı açlık grevini desteklediklerinin de altını çizdi.

GÜRGÜN: HALKLARI VE ÖCALAN’I ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ

HDP Avrupa adına konuşan Hakan Gürgün ise, halkların mücadelesinin yok edilmek istendiğine dikkat çekerken, “halkların Öcalan’a ihtiyacı var” dedi. Türk, Kürt, Pomak, Çerkes gibi tüm halkların ‘Öcalan’a ihtiyacı olduğu’ gerçeğini yineleyen Gürgün, yalnızca Kürtlere değil tüm halklara ‘ortak yaşamı en uygun bir biçimde anlatan kişinin’ Öcalan olduğunun altını çizdi.

Gürgün, devlete seslendiği konuşmasında, “en azından her mahkumun hakkını kullanabileceği bir düzeye gelinmeli” derken, Avrupa ülkelerinin de buna karşı harekete geçmesini istedi. Gürgün, HDP Avrupa olarak bu konudaki yükümlülüklerini yerine getireceklerini söylerken, Şengal Êzidî Meclisi üyelerine de “mücadelenize devam edin. Hep birlikte halklarımızı ve Öcalan’ı özgürleştireceğiz” dedi.

DERİK: ÖCAL’IN ÖZGÜRLÜĞÜNE ODAKLANMALIYIZ

Kadın Hareketi üyesi Zozan Derik ise, Kürt halkının birliğini güçlendirerek Öcalan’ın özgürlüğüne odaklanması gerektiğini vurguladı. Derik, Öcalan’ın Ortadoğu’da ezilen tüm halkların lideri olduğunu söylediği konuşmasında, Öcalan’la görüşme olana kadar eylemliliklerin devam edeceğinin altını çizdi. 

...