GÖRÜNTÜLÜ

Suda yatan binlerce yıllık tarih: Gola Masiya

Batman’ın Kozluk ilçesinin güneyinde bulunan Yeşilyurt köyünde bulunan Gola Masiya, binlerce yıllık tarihe ışık tutuyor.

Batman’ın Kozluk ilçesinin güneyinde bulunan Yeşilyurt köyünde bulunan Gola Masiya, binlerce yıllık tarihe ışık tutuyor. Kırmızı kiremitlerden oluşan iki kemerli havuzda yetişen balıkları kutsal sayan yöre halkı, Gola Masiya’yı ziyaret ederek şifa arıyor. Milattan Önce 2000’li yıllarda Kral Dikran u Ketra da havuzda ilk evcil balık yetiştiren kişi olarak tarihte yerini alıyor. Ünlü gezgin Şerefxan’ın Şerefnamesi’nde de geçen Gola Masiya birçok medeniyetin yanı sıra binlerce yıllık tarihi de Yeşilyurt köyünde yapılan arkeolojik kazı çalışmasında değerli tarihi eserlere rastlanırken, ancak kazı çalışmaları tekrardan durduruldu.

Binlerce yıllık Gola Masiya içerisinde bulunan tarihi kemerler göz göre göre yok edilirken, yetkili kurumların önlem alınmadığını dile getiren Batman Çevre Gönülleri Derneği Recep Kavuş, “Binlerce yıllık bu tarihi gölün içerisinde muazzam mimari yapısıyla örülen iki ayrı kemer yok ediliyor. Bu coğrafyada bulunan binlerce yıllık tarihi mirasın hiçbir değeri olmadığını görüyoruz. Bu göldeki tarih medeniyetin ve tüm dünyanın mirasıdır. Ancak bunun böyle olmadığını yaklaşımlarda görebiliyoruz” dedi.

Gola Masiya’nın toplum arasında kutsal sayılmasının yanı sıra Ermeni toplumunda hükümdar olan Kral Dikran tarafından balıkların evcilleştirdiğini ifade eden Tarihçi Ahmet Ercin şunları vurguladı: “Kral Dikran tarafından inşa edilen balıklı göl için kendisini över; ‘göl yaptım balıklar için’ bu göl, işte Kral Dikran u Kerta, balıkları evcilleştirdiği havuzdur. Ancak bölgedeki halk, balıklarını yemiyor. Tıpkı Eyn- Zelixa’nın Urfa’daki balıklı gölü gibi kutsal saymaktadır. Oysa tarihte bir ilktir; balıkları evcilleştirerek misafirleri için balık yetiştiriciliği yapılan yer Erzen’dir.”

...