Sur'da eziyet bitmedi: Çocuklar yurda veriliyor

Sur'daki katliamdan sağ kurtulan anne ve babalar, şimdi de çocuklarından koparılıyor. Çocuklar, ailelerin rızası ve bilgisi olmadan yurda veriliyor.

Bombardıman altındaki Sur'dan hayatta kalarak çıkan siviller üzerindeki baskı bitmiş değil. Bugüne kadar Sur'dan çıkanların tamamına yakını "örgüt üyesi oldukları" ya da "anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs ettikleri" iddialarıyla tutuklanırken, aileler çocuklarından koparılarak da baskı altına alınmaya çalışılıyor.
Sur'daki evlerinde kalmaya devam ettikleri için tutuklanan ailelerden bugüne kadar 7 çocuk, savcılık kararıyla Çocuk Esirgeme Kurumu'na teslim edildi.
4 çocuğun annesi dün serbest bırakıldığı için çocuklar yeniden annelerine kavuştu. Ancak 3 çocuk ailelerinden uzakta.
Yeni bir mağduriyet yaşatılanlardan biri de Remziye Tosun.

REMZİYE'NİN RIZASI YOK

4 çocuk annesi Remziye Tosun dün çıkartıldığı mahkemede, "örgüt üyesi olduğu" iddiasıyla 8 kişi ile birlikte tutuklandı. Tosun, yanında 1.5 yaşındaki kızı Beritan'la gözaltında alınmıştı. Mahkemenin tutuklama kararıyla birlikte Beritan da annesi ile birlikte cezaevine gönderildi.
Tosun'un 7 yaşındaki kızı Şevin ise savcılık kararıyla Çocuk Esirgeme Kurumu'na verildi. 
Remziye Tosun'un avukatı Muharrem Şahin, müvekkilinin rızası olmadan çocuğun, yurda teslim edildiğini belirtti. 
Avukat Şahin, şu bilgileri verdi: "Müvekkilim Remziye Tosun'un iki çocuğu yetişkin. İki çocuğu küçüktü. 1.5 yaşındaki Beritan, şu anda annesi ile birlikte cezaevinde. 7-8 yaşlarındaki Şevin ise yurda teslim edildi. Ailesinin bu konuda rızası yok, bilgisi de yok. Dedesi, çocuğu almak üzere karakola gittiğinde, torununun Çocuk Esirgeme Kurumu'na gönderildiğini öğreniyor. Remziye Tosun'un eşi Mustafa Tosun da 4,5 ay önce tutuklandı. Ancak çocuklara bakacak, birinci dereceden akrabaları var ve onlar çocuklara bakmak istiyor. Şu anda yurtta 3 çocuk var. Şevin'in dışında Talat-Emine Abiş çiftinin oğlu Talat Abiş ile bir çocuk daha yurtta. 7 çocuk teslim edilmişti, 4'ü dün anneleri serbest bırakılınca, yeniden aileye verildi. Remziye Tosun'un kızının ailesine teslim edilmesi için bugün hukuki girişimlerde bulunacağız."

TOSUN AİLESİ YILLARDIR SUR'DA YAŞIYORDU

Tosun ailesinin yıllardır Sur'da yaşadığına dikkat çeken Avukat Şahin, "Eğer bu çocukların geleceğini ve psikolojisini düşünüyorlarsa, öncelikle anne ve babalarını serbest bırakmaları gerekir. Bir çocuğun ihtiyaç duyduğu yer yurt değil, ailesinin yeridir, ailesinin sevgisidir" dedi.
Remziye Tosun'un çocuğuna bakacak birinci dereceden yakın akrabaları olmasına rağmen çocuğun yurda teslim edildiğine dikkat çeken Avukat Şahin, çocuğun yakınına teslim edilmesi gerektiğini vurguladı.

'AİLELER ÜZERİNDE BASKI KURULMAK İSTENİYOR'

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eşbaşkanı Gönül Erden de, çocukların ya ailelerin isteği ya da çocukların aile ortamında kötü muamele görmesi durumunda savcılık kararıyla Çocuk Esirgeme Kurumu'na gönderildiğini belirtti.
Erden, şöyle konuştu: "Ancak Remziye Tosun'un yaşadığı mevzuattaki iki duruma da uymuyor. Çocuğa bakacak yakın akrabaları var ve onlar çocuğa bakabileceklerini söylüyor. Burada bilinçli bir şekilde aileler üzerinde baskı kurulmak isteniyor. Günlerdir abluka altında yaşadıkları mağduriyet yetmezmiş gibi, bu kez anneleri çocuklarından ayırarak insanlara eziyet etmeye çalışıyorlar."