DİZİ I

Tarihi mektuplardan kesitler: Gün bugündür, yarın geç olabilir!

Son dönemde çok sayıda gerilla fedai eylemlerde bulundu. Bunlardan biri olan Dîrok Amed (İshak Katar) arkasında bıraktığı mektupta "Gün bugündür, yarın geç olabilir" diyor.

8 Haziran 2016 günü saat 11.00’de Mêrdîn'in Midyat ilçesinde bulunan Emniyet Müdürlüğüne yönelik HPG gerillası Dîrok Amed tarafından bir fedai eylem gerçekleştirilmişti.

Altı katlı olan Emniyet Binasında toplam 150 polis bulunuyordu. Emniyet Müdürlüğü binası girişinde bulunan nizamiye, iki zırhlı araç ve 10 sivil polis aracı gerçekleşen eylem ile birlikte tümden imha olurken çevrede bulunan askeri lojmanlarda da büyük hasar meydana gelmişti.

Gerilla Dîrok Amed (İshak Katar)’in, ‘Roj îro ye sibê dereng e - Gün bugündür yarın geç olabilir’ şiarı ile gerçekleştirdiği bu fedai eylemde Türk Devlet güçlerine net 30 kayıp verdirilmiş ve çok sayıda asker ve polis de yaralanmıştı.

KÜRT OLDUĞUM İÇİN HAKARETE UĞRUYORDUM

1986 yılında Amed’in Çınar ilçesinin Başalan (Sergelga) köyünde dünyaya gelen Dîrok Amed, yurtsever bir ailede doğup büyür. On yıl boyunca TC metropollerinde yaşayan gerilla Dîrok Amed, bu yıllarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kitaplarını okuyarak özgürlük mücadelesini daha iyi tanımaya çabalar.

Fedai eylem gerçekleştiren Dîrok Amed mektubunun başında Türk askerliğini yaptığı sırada sırf Kürt olduğu için karşılaştığı insanlık dışı uygulamaları da dile getiriyor. Gerilla Dîrok Amed’in bu konudaki cümleleri şöyle dile geliyor: “2006’da TC askerliğini yaptım. Burada Kürtlüğün iğdiş edildiğine, hor görüldüğüne ve hep hakaret edildiğine şahit oldum. Buna tepki gösterdiğim için defalarca disiplin cezası alıp ölümle tehdit edildim. Benim şahsımda Kürtlüğe ve PKK’ye hakaret ediliyordu. TC sisteminden nefret ediyordum. 2008’de bir etkinlikte yakalandım ve serbest bırakıldım. 2009’da yine yakalandım. Bir yıla yakın Amed D Tipi Cezaevi’nde kaldım. Burada ciddi bir yoğunlaşma yaşadım. Her ne yaptımsa parti benim bir parçam olmuştu. Bu çalışma beni tatmin etmiyordu ve katılım yapma kararı verdim.”

DÜŞMANIN VAHŞETİ KARŞISINDA EYLEM KARARI ALDIM

Fedai eylem yapma düşüncesinin kendisinde bir yıldan beri var olduğunu belirten Dîrok Amed, bunu şu sözlerle dile getiriyor: “Eylem gerçekleştirmenin bilincinin, ciddiyetinin ve sorumluluğunun farkındayım. Önderlik için, parti için, halk için yapacağım en güzel şeydir. Bir anlamda Zilanlaşmaktır. Dêrik, Sûr, Cizîr, Silopi direnişlerinden gerçekten çok etkilendim. Cizîr, Sûr vb. alanlarda yaşanan vahşettir. Tekrar yaşanmaması için fedai eylem yapmak istiyorum. Parti bana bu şansı verirse bu eylemi başarıyla yapacağıma söz veriyorum. Bu konuda inanç ve iddialıyım.”

Dîrok Amed, mektubunun bir bölümünde, fedai eyleminin Türk Devleti’nin PKK gerillalarının cenazelerine yönelik işkence uygulamalarına ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı bir cevap olarak gerçekleştirmek istediğine şu sözlerle vurgu yapıyor. “Düşmanın gerillayı yaktığını, parçaladığını ve teşhir ettiğini biliyorum. Son süreçle birlikte Önderlik üzerinde uygulanan tecrit halk üzerinde yapılan baskı insanın kabul edemeyeceği türdendir.”

NUSAYBİN HALKINA NEFES OLMAK İSTİYORUM

Türk Devleti’nin Kuzey Kürdistan’a yönelik sergilediği vahşete karşı fedai eylem ile cevap veren birçok gerilladan biri olan Dîrok Amed’in genel yoğunlaşmalarını yazdığı mektubun devamı ise şöyle;

“Böyle bir süreçte bu eylemi gerçekleştirmenin tam zamanıdır. Roj îro ye, sibe dereng e. Bu eyleme hazır olduğumu tüm samimiyetimle belirtiyorum. Önderliğin deyimiyle anı anında yaşamak gerekir. O anın bu an olduğunu ve gecikmek istemediğimi ısrarla vurguluyorum. Tereddütsüz fedai eylem yapmaya hazırım. Zafer sarhoşu olan düşmanın kalbinde patlamak ve Nûsaybîn’deki yoldaşlara nefes olmak istiyorum. Yapacağım eylemin duygusallık ve çaresizlikten kaynaklanmadığını belirtiyorum.

Savaşın, barışın, yaşamın ve yoldaşlığın tüm sırrı kadın yoldaşlarla doğru yaşandığında Önderlikle yaşam mümkündür. Savaşın ve barışın kadın gücüyle yaratıcılığıyla olacağına inanıyorum. Kadın arkadaşları düşünmekten çok, hissederek anlamak, düşünce ve hissine ortak olmak gerekir.

Ailem için; Öncelikle silahım yerde kalmamalı. Babam ve annem başta olmak üzere tüm aileyi en içten duygularla selamlıyorum. Hepinizin benim üzerimde emeğiniz var ve hepinizin anı ve hatıralarına sahip çıktım. Sizden son bir isteğim olacak. Çocukları Kürt kültürüyle büyütün ve eğitin. Her çocuğa Önderlik ve Kürdistan gerçeğini tarihini anlatın. Size karşı bir saygısızlığım olmuşsa kusuruma bakmayın. Size özeleştirimi veriyorum. Hepinizi ayrı ayrı seviyorum ve en içten sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. Benim yerim Bagok şehitliğidir. Beni oradan almayın ve sakın ağlamayın. Bir düğün gibi olmalı.

Devrimci Selam ve Saygılar

09.05.2016

DÎROK AMED”

EYLEMİ HESAP SORMAK OLMUŞTUR

Fedai Eylem gerçekleştiren gerilla Dîrok Amed hakkında HPG tarafından yapılan açıklamada, Özgürlük Mücadelesine derin bağlılığı vurgulanmış, bu nedenle de eylemi gerçekleştirme kararı aldığı belirtilmişti. HPG açıklamasının devamında şunlara değinmişti: “Önder Apo'ya, Kürdistan halkı ve ülkesine derin bir sevgiyi yüreğinde büyüten Dirok arkadaş, bunu büyük bir bilince dönüştürerek eyleme geçmiştir. Eylemi, Kürdistan dağlarında Gerilla saflarında yerini almak ve düşmana hesap sormak olmuştur. O en zor alanlara heyecanla yürümeyi seçmiş, fedakarlıkla tüm zorlukların üstesinden gelmiştir. Güler yüzlü ve coşkulu bir militan duruşun sahibi olan Dirok arkadaş gerçekleştirdiği fedai eylemi ile Özgürlük mücadelesi şehitleri arasındaki yerini almıştır.”

 

...