TİHV Raporu: Kürdistan'da 338 sivil katledildi

TİHV, Kürdistan'daki soykırımcı saldırılara ilişkin rapor hazırladı. Raporda, 16 Ağustos'tan itibaren 300'ü aşkın sivilin katledildiği belirtildi.

TİHV, Kürdistan'daki soykırımcı saldırılara ilişkin rapor hazırladı. Raporda, 16 Ağustos'tan itibaren 300'ü aşkın sivilin katledildiği belirtildi. 200 sivilin ev ve kapalı alanda katledildiğinin vurgulandığı raporda, yine 100'e yakın kişinin de sağlık hakkına erişemeyerek yaşamını yitirdiği bildirildi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), 16 Ağustos 2015 - 20 Nisan 2016 tarihleri arasında Kuzey Kürdistan kentlerinde meydana gelen yaşam hakkı ihlallerine ilişkin rapor hazırladı.

Raporda, 16 Ağustos’tan bugüne kadar 249 günlük süre içerisinde en az 338 sivilin yaşamını yitirdiği, bu kişilerden 78’i'nin çocuk, 69’unun kadın ve 30’unun da 60 yaşın üzerindeki sivillerden oluştuğu belirtildi.

76 SİVİL SAĞLIK HAKKINA ERİŞEMEDİĞİNDEN YAŞAMINI YİTİRDİ

Söz konusu tarihler arasında Amed'de 35, Şırnak’ta 10, Mardin’de 11, Hakkâri’de 5, Muş’ta 1, Elazığ’da 1 ve Batman’da 2 kez olmak üzere en az 22 ilçede, resmi olarak tespit edilebilen en az 65 süresiz ve gün boyu “sokağa çıkma yasağı” kararı alındığı bildirildi. Bu ilçelerde 2014 nüfus sayımındaki rakamlara göre en az 1 milyon 642 bin kişinin yaşadığı, bu kişilerin en temel yaşam ve sağlık haklarının ihlâl edildiğinin de vurgulandığı raporda, Sağlık Bakanı’nın 27 Şubat'taki açıklamasına göre en az 355 bin kişinin yaşadıkları il ve ilçeleri zorunlu olarak terk etmek zorunda kaldığı ifade edildi.

Raporun “Sağlığa erişim hakkından yoksun bırakılma” başlıklı bölümünde ise, en az 76 sivilin sağlığa erişim hakkından yoksun bırakılmaları sonucu yaşamını yitirdiği açıklandı.

200 SİVİL EV VE KAPALI ALANLARDA KATLEDİLDİ

Rapora göre; en az 200 sivil de ev sınırları ve kapalı alanlar içerisinde yaşamını yitirdi. Bunlardan 182’sinin açılan ateş ve tanklardan atılan top mermileri ile, 18’inin ise "sokağa çıkma yasağı" ve çatışma ortamının yarattığı etki ile sağlık sorunları yaşamaları sonucu yaşamlarını yitirdikleri bilgisine yer verildi. Raporda, bu ölümlerden 147’sinin Cizre’de yaşandığına dikkat çekildi.

'YASAK' SÜRÜYOR

Raporda, "sokağa çıkma yasağı"nın sürdüğü yerlere ilişkin de bilgilere yer verilirken, Sur ilçesinde 3 Aralık 2015’te ilan edilen yasağın, 17 saatliğine kaldırıldıktan sonra 11 Aralık 2015’te yeniden ilan edildiği; 9 Mart 2016 tarihinde “operasyonların sona erdiği” açıklamasına rağmen ilçedeki yasağın 141’inci gününe girdiği kaydedildi. 

Halen Savaş Mahallesi’nde bulunan Buzcular Sokak, Buzcular-1 Sokak, Eski Yoğurt Pazarı Sokak, Çiftehan Sokak dışında kalan tüm alanlar; Dabanoğlu Mahallesi’nde bulunan Bıyıklı Mehmet Paşa Sokak’ın Arman Sokak’a kadar olan kısmı ile Orta Karataş Sokak, Marangoz Sokak, Miras Sokak, Süleyman Nazif Sokak ve Varol Sokak dışında kalan tüm alanlar ile Cevatpaşa Mahallesi, Fatihpaşa Mahallesi, Hasırlı Mahallesi ve Cemal Yılmaz Mahallesi’nde sürmekte. 

TİHV'in raporunda, Yüksekova ile Nusaybin’de 13 Mart günü ilan “sokağa çıkma yasağı”nın 38’inci günü geride bıraktığı hatırlatıldı. Şırnak’ta kent merkezinde 14 Mart’ta başlayan yasak 37’nci gününü geride bıraktı. “Operasyonların bittiği” açıklaması yapılan Şırnak’ın Cizre ve İdil ilçelerindeki “yasak” ise 21.30-04.30 saatleri arasında gece boyunca sürdürülmekte.