GÖRÜNTÜLÜ

Türk devletinin Rojava'ya insani yardım gönderilmesini engelliyor

Rojava halkının kazanımlarına karşı AKP'nin ve Erdoğan'ın her fırsatta tahammülsüzlüklerini göstermekten çekinmiyor. Bu kapsamda Rojava'ya haftada 60 insani yardım kamyonunun geçtiği Mürşitpınar Sınır Kapısı'na da kilit vuruldu.

Rojava halkının kazanımlarına karşı AKP'nin ve Erdoğan'ın her fırsatta tahammülsüzlüklerini göstermekten çekinmiyor. Bu kapsamda Rojava'ya haftada 60 insani yardım kamyonunun geçtiği Mürşitpınar Sınır Kapısı'na da kilit vuruldu. 

Türkiye'nin AKP iktidarı tarafından içte ve dışta yürütülen politikalarının iflas etmesi, Kürt halkının ise statü ve özgürlük mücadelesi kapsamında elde ettiği kazanımlara karşı Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP iktidarı tarafından gösterilen tahammülsüzlük kendisini her alanda göstermeye devam ediyor. Türkiye destekli çetelerin Rojava'da amaçlarına ulaşamaması ve Kürt halkının maruz kaldığı saldırılar karşısında ortak dayanışması ile ayakta tutmaya çalıştığı Kobanê Kantonu'na açılan tek kapı olan Mürşitpınar Sınır Kapısı'na da AKP tarafından kilit vurarak sergilenen Kürt düşmanlığını bir kez daha ortaya konuldu. Ayrıca bu güne kadar Kobanê halkının yaralarını sarmak adına Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üzerinden toplanılan ve Kobanê'ye gönderilen yardımlar ise, sırf Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan geçiriyor diye yardımı Türkiye'nin yaptığı Erdoğan ve AKP tarafından iddia edile durdu. Urfa'nın Suruç ilçesinde bulunan Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın kapatılması ve yardımların gönderilmesinin engellenmesine ilişkin Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Urfa Şubesi Sekreteri Serdar Tekinalp ve derneğin kurucu üyesi ve yöneticisi Abdi Gümüş ANF'ye değerlendirdi. 

'YARDIMLARIN YERİNİ BULMASI İÇİN KÖPRÜ GÖREVİ GÖRÜYORUZ'

Rojava'ya dönük başlayan saldırılar ile birlikte dayanışmak amacıyla Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin kurulduğunu kaydeden derneğin Urfa Şube Sekreteri Serdar Tekinalp, bu kapsamda Rojava'ya insani yardımların yapıldığını dile getirdi. Derneklerinin de bu insani yardımların Rojava'ya ulaştırılması için misyon üstlenerek, yardımları Rojava'ya ulaştırmaya çalıştığını ifade eden Tekinalp, bu kapsamda dünyanın çeşitli yerleri ve Türkiye'nin birçok yerinde Rojava'ya gönderilmek üzere toplanan yardımların dernek üzerinden koordine edilerek Rojava'ya ulaştırıldığını belirtti. Derneklerinin Rojava'daki Kürt halkına dönük yapılan saldırılar karşısında başta Kuzey Kürdistan'daki Kürt halkı olmak üzere duyarlı tüm kesimlerin Rojava'ya ulaştırmak istediği yardımlar konusunda köprü görevini üstlendiğini dile getiren Tekinalp, böylelikle Rojava'ya gönderilen insani yardımların Suruç'taki Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan geçirilerek Kobanê'ye ulaştırıldığını söyledi. 

'TÜRKİYE'NİN ROJAVA VE KOBANÊ'YE DÖNÜK HİÇBİR YARDIMI OLMADI'

Dernek olarak işlerinin gönderilen yardımların yerine ulaşmasına yardımcı olmak olduğunu söyleyen Tekinalp, derneklerinin Rojava'ya gidecek olan yardımları organize ettiğini ve aynı zamanda dünyada yaşanacak olan savaş ve afet durumlarında yardım organizasyonunu gerçekleştirecek bir misyona kavuşmak için çalışmalarını yürüttüğünü dile getirdi. Dernek olarak temel bakış açısının insani olmaktan öteye gitmediğini kaydeden Tekinalp, "Amacımız nerede bir eksiklik ve yardıma ihtiyaç var ise biz derneğimiz bu misyona kavuşması için çalışmalarımızı yürütüyoruz ve yürütmeye de devam edeceğiz. Bu temelde Suruç'ta Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan geçen ve Kobanê'ye ulaştırılan yardımların yüzde 85'i derneğimiz tarafından geçirildi. AKP sürekli medyada gönderilen yardımlara ilişin açıklamalarda bulunuyor. Yardımların kendileri tarafından yapıldığına dair. Ama yardımların yüzde 85'i derneğimiz üzerinden diğer geri kalanı ise diğer yardım kuruluşları üzerinden oldu. Türkiye'nin Rojava ve Kobanê'ye dönük hiçbir yardımı olmadı" dedi. 

SINIR KAPISI 17 ŞUBAT'TAN BERİ KAPATILMIŞ

Gönderdikleri yardımların engellemek amacıyla Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın Urfa Valiliği'nin talimatıyla 17 Şubat'ta kapatıldığını söyleyen Tekinalp, sınır kapının kapatılmasının Rojava'daki gelişmeler ve Türkiye'deki süreç ile bağlantılı olarak keyfi bir şekilde alındığını dile getirdi. Tekinalp, "Türkiye'de yaşanan siyasal sorunlar ve savaş gerçeği eğer kapının kapatılmasına vesile oluyorsa bunu insani olarak ahlaki bulmuyoruz. Bu kapıdan insani yardımlar gönderiliyor. Üretecek durumda olmayan ve A'dan Z'ye her türlü ihtiyacı olan Rojava'nın bu kapıya ihtiyacı var. Oradaki insanlarımızın insani ihtiyaçlarını karşılamamız için bu kapının açık olması gerekiyor. Hiçbir bir yerden Kobanê'ye bir şey gitmiyor. Biz biran önce bu kapının açılmasını istiyoruz. Kobanê'nin yeniden inşası için de bu kapıya ihtiyaç var. Ve ihtiyaç malzemesinin de geçirilmesine izin verilmesini istiyoruz. İnsanlar orada halen çadırlarda kalıyor. Evlerini onaracak malzemeleri yok. Bu malzemelere ve insani yardımlara ihtiyaçları var" diye konuştu. 

'YARDIMLARI KENDİSİ YAPIYOR GİBİ PROPAGANDASINI YAPIYOR' 

Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kurucu üyesi ve Urfa Şube Yöneticisi Abdi Gümüş de Rojava'ya gönderdikleri yardımların tümünün kayıt altına alındığını belirterek, şartlı bir şekilde Kızılay'a bağışlayarak Rojava'ya geçirebildiklerini söyledi. Gümüş, şimdiye kadar dernekleri tarafından sadece Kobanê'ye 3 bin kamyon civarından insani yardım gönderdiklerini belirterek, "Bunların içerisinde Hevyasor'dan, Avrupa'dan ve STK'ların gönderdiği yardımlar da var. Bunlarda bizim derneğimiz üzerinden gönderildi. AKP'nin Rojava'ya Kobanê'ye gönderilen yardımların 'biz gönderiyoruz' demesi tamamen spekülasyon ve maniple etmektir. Bizim direkt dernek olarak yardımları geçirmememize izin vermedikleri ve bizimde şartlı olarak Kızılay'a Kobanê'ye gönderilmek üzere yaptığımız bağış nedeniyle yardımları kendisine mal ediyor. Kızılay kendi resmi kurumu olduğu için resmiyette yardımları kendi göndermiş gibi gösteriyor. Bunun propagandasını yapıyor. Ama özünde öyle bir durum yok. Şimdi de sınır kapısını tamamen kapattı. Biran önce yeniden sınır kapısının açılması ve tekrardan yardımların Kobanê'ye gönderilmesine izin verilmelidir" dedi.