Tutuklanan Hayme: 2 arkadaşım infaz edildi

Mûş'un Gımgım (Varto) ilçesi kırsalında 4 HPG gerillasının yaşamını yitirdiği çatışmada yaralı olarak yakalanan ve tutuklanan HPG'li Mehmet Hayme, 2 arkadaşının sağ yakalandıktan sonra infaz edildiğini doğruladı.

Ailesi ile yaptığı görüşmede infazı doğrulayan Hayme'nin çok ağır işkenceden geçirildiği öğrenildi. 

Mûş'un Varto ilçesine bağlı Badan köyü ve kırsalına dönük 6 Nisan günü düzenlenen operasyonda 2 HPG'li yaşamını yitirmiş, 2 HPG'li de yaralı olarak yakalandıktan sonra infaz edilmişti. Aynı operasyonda 77 yaşındaki Sise Bingöl'le birlikte 2 kişi ise "örgüte yardım etmek" iddiasıyla gözaltına alınıp, tutuklanırken, Mûş Valiliği tarafından yapılan açıklamada, infaz iddiası yalanlanmıştı. Ancak aynı çatışmada yaralı olarak yakalanan ve ardından tutuklanarak, Sincan 1 Nolu F Tipi Cezaevi'nde getirilen HPG'li Mehmet Hayme'nin (Devrim Amed) anlatımları, infaz olayının gerçek olduğunu bir kez daha ortaya koydu. 

Cezaevinde 14 Nisan'da oğluyla görüşen baba Şafi Hayme, oğlunun "arananlar listesi"nde olduğu ve bir milyon TL para ödülü konulduğu için infaz edilmediğini söyledi. 

‘ARKADAŞLARIM İNFAZ EDİLDİ’

Oğlunun yaralı olarak devletin eline geçtiğini söyleyen Hayme, "Oğlumun 4 arkadaşı infaz edildi. Oğlumun infaz edilmemesinin nedeni ise başına konulan para ödülüdür. Görüştüğümüzde bana, 'Benim arkadaşlarımı infaz ettiniz beni de öldürün diye ısrar ettim. Bana seni öldüremeyiz bir nedeni var dediler' dedi. Birkaç gün Varto'da tutuldu ardından Sincan'a gönderildi. Çok fazla işkence etmişlerdi. Ankara'ya gönderildikten sonra cezaevi müdürü 3 gardiyan göndererek ellerini bağlıyor. Ardında 3 gardiyan Mehmet'e işkence ediyor. Yüzü gözü morarmıştı. Konuşmakta zorlanıyordu. Arkadaşlarının infaz edilmesine ve kendisinin hayatta kalmasına çok üzülüyordu" dedi. 

‘HÜCREDE TUTULUYOR’

Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi'ne gitmek istediği halde oğlunun 1 Nolu'da tutulduğu bilgisini veren baba Hayme, "Oğlum siyasi tutsakların yanına geçmek istemiş. Müdür oğluma, 'Bu senin işin değil bu bizim işimizdir. Biz nereyi istersek sen orada kalacaksın' demiş. Dilekçe verilmiş ancak hala dilekçesine cevap verilmemiş. Avukatı da siyasi tutsakların yanına geçsin diye başvuruda bulunacak. Oğlum hala hücrede tek başına tutuluyor. Kimseyle görüştürülmüyor" ifadelerini kullandı.