Yüksek: İnkarcılığınız sizi bu enkazın altına gömecek

Cizre’de konuşan DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, “İnkarcılığınız sizi bu enkazın altına gömecek” dedi.

Cizre’de konuşan DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, “Botan halkı diz çökmedi hala ayakta” dedi. AKP’nin Cizre’de ortaya çıkarttığı yıkım tablosuna yaralıların katledildiği binaların enkazı önünde tepki gösteren Yüksek, “İnkarcılığınız sizi bu enkazın altına gömecek” dedi.

Sıkıyönetim saldırılarına gündüzleri ara verildiği Şırnak’ın Cizre ilçesine incelemelerde bulunmak üzere heyetler gelmeye devam ediyor. DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, HDP Grup Başkan vekili Pervin Buldan, Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın da aralarında bulunduğu DBP ve HDP heyeti incelemelerde bulunmak ve halkla bir araya gelmek için kente geldi.

Cizre Belediyesi’ni ziyaret ettikten sonra heyet yaralıların mahsur kaldıkları ve devlet güçlerinin saldırılarında katledildiği vahşet bodrumlarının bulunduğu Bostancı, Narin ve Akdeniz sokaklarına geçti.  Sokaklarda halkla bir araya gelen heyet, Bostancı Sokak’taki vahşet bodrumuna girdi. Burada yaşamını yitirenlerin yakınları ile karşılaştı. Bodrumda insan kemikleri de buluna heyet üyeleri ardından katledilen bir kadının devlet güçlerince bedeninin teşhir edildiği Cudi Mahallesi’ne geçti. Mahallede halkla sohbet eden heyet üyeleri halka yaşanılan katliamın hesabının sorulacağını ve Cizre halkı ile var olan dayanışmalarının devam edeceğini vurguladı.

Heyet incelemelerinin ardından “ikinci vahşet bodrumu” olarak bilinen Narin Sokak’ta bulunan binanın önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, faşizme karşı direnişini son ana kadar gösteren Cizre halkıyla birlikte olduklarını söyledi. Yüksek, “Cizre halkı bu faşizme karşı direnişin son ana kadar gösterileceğini bu bodrumlarda gösterdi. Botan halkı hiç diz çökmedi şimdi de hala ayakta" dedi. Cizre’de direnenler herkese bir mesaj verdiğini belirten Yüksek, "Onlar kendi kimlikleri ve inançlarının kabul edilmediği bir yaşamı kabul etmediler. Onlar direndi ve bize de onların bu mesajını dünyaya duyurmak kaldı" dedi.

Davutoğlu'nun yaralıların katledildiği bodrumlarla ilgili yaptığı açıklamalara da tepki gösteren Yüksek, "Davutoğlu’nun hiçbir şey çıkmadı dediği bodrumlardayız. Sadece burada 62 cenaze çıkarıldı. Kürtleri inkar ediyorsunuz, Kürt sorunu inkar ettiniz, şimdi ölülerini bile inkar ediyorsunuz. Bu inkarcılık bu enkaz gibi sizi bu enkaza gömecektir. 175 insanımız burada yakılarak öldü Başbakana göre hiçbir şey olmadı" diye konuştu.

Gazetecilere de Cizre’de yaşananları kamuoyuna aktarmak için Cizre’ye gelmeleri çağrısında bulunan Yüksek, “Gelin burada olanları görün, bu enkazı çekin, aileleriyle görüşün bu insanların. Tamamın yaşaması mümkündü herkes günlerce çaba harcadı. Fakat hükümet karar vermişti. Buradan hiç kimse sağ çıkmayacaktı. Bu tablo bu kararın sonucu. Tek kelimeyle projelerinin adı yıkım, ölüm politikasıdır, katliam politikasıdır. Burada AKP’nin icraatlarını görüyoruz. Yıkılmış evler, yakılmış cenazeler, ortada olan kemikler ve cenaze kokuları" dedi.

Açıklama sonrası heyetin kentteki incelemeleri devam ediyor.