Şengal Özerk Yönetimi’nden gözaltılara tepki

Şengalli Êzidî ve Arap kişilerin gözaltına alınmasına tepki gösteren Şengal Özerk Yönetimi, “Irak anayasası bizlere kendi kendimizi yönetme ve savunma hakkı vermektedir. Irak’ın huzuru aynı zamanda Şengal’in de huzurudur” açıklamasında bulundu.

Şengal Özerk Yönetimi, Êzidî toplumu üzerinde devam eden tartışmalara ve son zamanlarda Şengalli Êzidî ve Arap kişilerin tutuklanmasına ilişkin açıklama yaptı.

Özerk Meclis Üyesi Xwedêda Berekat tarafından okunan açıklamada, Irak’ın birçok inanç, mezhep, halk ve etnik kökenden oluştuğuna işaret edilerek, “Bizler de Êzidî halkı olarak binlerce yıldır bu topraklarda kendi inanç ve kültürümüzle yaşıyoruz. Êzidî halkları, Irak için büyük bir zenginlik taşımaktadır. İnancımız temelinde komşu halklarla barış ve huzur içerisinde yaşamayı esas aldık. Irak’ın huzuru aynı zamanda Şengal’in de huzurudur” denildi.

Birçok çevrenin Êzidîleri kendince bir tanıma sığdırdığına dikkat çeken Berekat, “Êzidî halkı olarak bu şekilde tanımlanmayı kabul etmiyoruz. Irak anayasası bizlere kendi kendimizi yönetme ve savunma hakkı vermektedir. Şengal’de de bu bağlamda yaşayan halklarla birlikte bir özerk yönetim kurulmuştur. Bu yönetim, devlet kurumlarıyla koordinasyon içerisinde çalışmalar yürütmektedir. Devlet yetkilileri de Şengal Özerk Yönetimi’ni ortak yaşam ve Irak’ın demokrasisi için bir fırsat olarak değerlendirmektedir” ifadelerini kullandı.

Êzidî halkının tanınmasının Şengal Özerk Yönetimi’nin tanınmasından geçtiğine vurgu yapan Berekat, “Öncelikli olarak Êzidî halkına yönelik gerçekleştirilen soykırım kabul edilmelidir. Bu adımlar atılmadıkça Êzidi halkı hakkında kurulan her söz geçerli ve doğru olmayacaktır” dedi.

Berekat, son zamanlarda Şengal’de Êzidî ve Arap yurttaşların tutuklanmasına tepki göstererek, “Şengal halkının barış ve huzurunu bozmak isteyenler kirli yöntemler peşinde. Yetkililere sesleniyoruz. Bu alınan gözaltı kararları Irak’ın birliği ve demokrasisine hizmet etmemektedir. Aksine büyük zararlar vermektedir. Bu nedenle gözaltına alınan Şengalli yurttaşlar serbest bırakılmalıdır” vurgusunda bulundu.

Şengal Aşiretler Konseyi adına söz alan Dexîl Murat ise, “Irak, 2014 yılında yaşanan soykırımı tanımalıdır” dedi.