Gazeteci Süleyman Ahmet’e verilen hapis cezasına itiraz edilecek

KDP tarafından 279 gün önce kaçırılan Gazeteci Süleyman Ahmet, bugün çıkarıldığı mahkemece 3 yıl hapse mahkum edildi. Avukatı Neriman Ahmet, hiçbir suçlamayı kabul etmediklerini belirterek kararı temyize götüreceklerini söyledi.

Rojnews Arapça servisi editörü Süleyman Ahmet, KDP tarafından kaçırılmasından 279 gün sonra bugün yargı önüne çıktı. KDP’nin talimatıyla çalışan mahkeme, Süleyman Ahmet’i siyasi bir parti olan ve Rojava merkezli faaliyet yürüten PYD’ye üye olma suçlamasıyla 3 yıl hapis cezasına çarptırdı.

RojNews’e konuşan gazetecinin avukatı Neriman Ahmet, Süleyman Ahmet’in gazetecilik kanununa göre yargılanması gerektiğini ancak mahkemenin, 21’inci maddenin 1’inci fıkrasına dayanarak ceza verdiğini belirtti. Duruşmada büyük baskı yaşandığını ve avukatların davaya katılmasına mahkemenin sonunda izin verildiğini ifade etti.

Neriman Ahmet, Süleyman Ahmet’in kendisi için hazırlanan, Sorani dilinde yazılan ve okunmayan belgeyi reddettiğini söyledi. İki tanığın, Ahmet’in 4 yıldır Rojnews ajansında gazeteci olarak çalıştığını vurguladığını belirten avukat, bu kararın hukuki olmadığını ve itiraz edeceklerini dile getirdi. Ayrıca, Mahkeme heyetinin UNAMI’nin duruşmada bulunmasına izin vermediğini ve UNAMI’nin bu konuda bir açıklama yapacağını ifade etti.

Süleyman Ahmet, 1 Ekim 2023’te Halep’in Şêx Maksud mahallesinde ailesini ziyarete gitmiş ve 25 Ekim 2023’te Peş Xabûr (Sêmalka) kapısından geçmek isterken KDP güçleri tarafından kaçırılmıştı. Kendisiyle ilk temas 22 Mayıs 2024’te sağlanabilmiş ve avukatlar Duhok asayişinde görüşme gerçekleştirmişti.