Kayıp yakınları 3 kentte adalet arayışına devam etti

Kayıp yakınları ve İHD üyeleri, Amed, Êlih ve Colemêrg’de adalet arayışlarını sürdürdü.

KAYIP YAKINLARI

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri, Amed, Êlih ve Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesinde, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemlerini sürdürdü.

 
AMED
Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi üyeleri, 31 Ocak 2009 tarihinde başlattığı "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemini, 802’nci haftasında da sürdürdü. Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesindeki Koşuyolu Parkı'nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya gelen kayıp yakınları ve hak savunucuları adına konuşan İHD Amed Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Ömer Saman, Amed’in Xana Axpar (Çınar) ile Mêrdîn’in Şemrex (Mazıdağı) ilçelerinde çıkan yangında yaşamını yitirenleri andı.
Eylemde 27 Haziran 1994 tarihinde Mêrdîn’in Mahsert (Ömerli) ilçesinde 'kaybedilen' Mümine (17) ve Tayyibe (23) Sincar kardeşlerin hikâyesini İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Fırat Akdeniz okudu.
 
ÊLIH
İHD Êlih Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, eylemlerinin 638’incisini Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi.
Bu haftaki eylemde 21 Haziran 1993’te Amed'in Xana Axpar (Çınar) ilçesi Qerqatê köyünde gözaltına alınıp kendisinden bir daha haber alınamayan ve 8 Temmuz 1993’te cenazesine ulaşılan Mehmet Sıddık Öncü’nün hikâyesi okundu. Hikâyeyi İHD Êlih Şube Yöneticisi Rezan Baytar okudu.
 
COLEMÊRG
İHD Colemêrg Şubesi üyeleri, Gever’in Sanat Sokağı’nda eylemlerinin 128’inci haftasında bir araya geldi. Eylemde, 25 Nisan 2000 tarihindeki "sokağa çıkma yasağı" esnasında yaşanan bir patlamada hayatını kaybeden Velat Şedal için adalet mesajı verildi.
Eylemde açıklamayı İHD Colemêrg Şube Eşbaşkanı Musa Bor yaptı.