Qoser Newrozu: İmralı tecridini bu halk kıracak

Qoser Newrozu’nda konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Çare Abdullah Öcalan, çözüm Abdullah Öcalan. Tecridi bu halk kıracak" dedi.

“Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla Mêrdîn’in Qoser (Kızıltepe) ilçesinde Otogar Meydanı’nda düzenlenen Newroz'a halk, sabah saatlerinden etkili olan sağanak yağışa rağmen akın etti. Fırtına riskine karşı alana vinçlerle asılan flamalar indirilmesine rağmen alana akın eden binler flamaları yeniden havaya kaldırdı. Kentin birçok noktasından alana ulaşmaya çalışan halk, HDP, DBP ve Yeşil Sol Parti flamalarını ellerine alarak alandaki yerlerine aldı. Sağanak yağışa rağmen 7’den 70’e Qoserlilerin aktığı Newroz  alanında halk, kitleler halinde alana giriş yaparken, sloganlar bir an susmadı.  
Alanda "Bijî Serok Apo", "Be Serok Jiyan na be", "Bijî Newroz", "Bijî berxwedana zindana" ve "Şehîd na mirin" sloganları yankılanırken, kadın ve gençlerin yoğunluğu dikkat çeken alan sarı, kırmızı, yeşil flamalarla rengarenk oldu.

TECRİDE ÖFKE VE ABDULLAH ÖCALAN POSTERLERİ

HDP Gençlik Meclisi üyeleri alana pankartlarıyla giriş yaptı. "Bi heza agire Newrozê tecritê bişkinin, faşizmê hilwêşînin" ve "Herne peş dem dema ya me ye" pankartları ile giren gençler kitle tarafından yoğun ilgi gördü.

 Yağışın durması ve güneşin açmasıyla birlikte alan hınca hınç doldu.  On binlere ulaşan kitle, sloganlar atmaya devam ederken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterlerinin açılmasıyla beraber alanda on binlerin coşkusu doruğa çıktı. Kitle "Bijî Serok Apo" ve "Be Serok jiyan na be" sloganları eşliğinde özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşuna geçti.

ODUNLAR ISLANDI, HALK KIYAFETİYLE ATEŞİ YAKTI

Saygı duruşunun ardından Tertip Komitesi sahneye çağrılarak, devamında Newroz ateşi yakıldı. Yağmurda ıslanan odunların alev almaması üzerine gençler kıyafetlerini çıkararak, Newroz ateşini yakmaya çalıştı. Gençlerin ceketleriyle alevlenen Newroz ateşi etrafından onbinler hep bir ağızdan Newroz kutlamasını sürdürdü.

GASP EDİLEN BELEDİYEYE KARŞI 'BİJÎ SEROK APO' SLOGANI

Mardin Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut ve Kızıltepe Belediyesi’ne atanan gaspçı kayyum yönetimi belediye binasının üzerinden alanı izlerken, belediye binasına dönen kitle, "Bijî Serok Apo" ve "Tayyip İstifa" sloganları atmaya başladı.

 'İKTİDARDAN HESAP SORACAĞIZ'

İlk olarak Yeşil Sol Parti’den Mehmet Nuri Kapan konuştu. Mereş merkezli depremlerde hayatını kaybeden binlerce insanı hatırlatan Kapan, iktidarın insanları enkaz altında ölüme terk ettiğini vurguladı. Kapan, iktidardan hesap soracaklarını belirtirken, Newroz ruhu ile 14 Mayıs’taki seçime gideceklerini vurguladı. Kapan'ın konuşması sırasında kitle hep bir ağızdan "Tayyip İstifa" sloganları attı.

HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, Newroz alanının coşkusuyla özgürlük mücadelesine devam edeceklerini belirtti. Özgüneş, Kürt halkına yapılan zulme karşı, enkaz altında ölüme terk edilenler için iktidardan hesap soracaklarını vurguladı.

 Ardından program Dengbêj Furkan Kılıç'ın seslendirdiği şarkılar ile devam etti.

'SESİNİZ İMRALI'YA ULAŞIYOR'

HDP Sözcüsü Ebru Günay, "İstifa etme cüretini göstermeyenleri biz göndereceğiz" dedi. Cezaevlerini ve özgürlük mücadelesi verenleri selamlayan Günay, kitlenin "Bijî Serok Apo" sloganı atması üzerine "Sesiniz İmralı adasına ulaştı Qoser halkı" derken, Newroz'u depremin gölgesinde karşıladıklarını söyledi. Büyük bir acı ve öfke içinde olduklarını kaydeden Günay, "Acımız ve öfkemizle depremde insanlarımızı enkaz altında terk edenlerden yani bu iktidardan hesap soracağız. Bu Newroz hesap sorma Newroz’udur. Bu Newroz özgürlük Newrozu’dur" dedi. Depremde hayatını kaybedenlerin hesabını soracaklarını kaydeden Günay, "Güzel günler yakın, biz sizden işlediğiniz suçların hesabını teker teker soracağız. Bu iktidar hesap verecek. Sanmayın ki, saraylar saltanatlar devam eder. Siz hesap vereceksiniz. 14 Mayıs’ta biz bu iktidarı Newrozun coşkusuyla göndereceğiz" dedi.

 Jina Emînî ve Nagihan Akarsel'e söz verdiklerini kaydeden Günay, "Jin jiyan azadî bizim felsefemiz. Jin, jiyanz azadî diyerek yaralarımızı sarıyoruz. 8 Mart'tan Newroz'a, Newroz'dan 14 Mayıs’a bu iktidarı biz göndereceğiz" diye konuştu. Günay ardından kadınlara ve gençlere "Gönderiyor muyuz bu iktidarı" diye sorarken, on binler hep birlikte "Evet" cevabını verdi.

 
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi bu halkın kıracağını kaydeden Günay, "Çünkü Sayın Öcalan Türkiye ve Ortadoğu'da barışın elçisidir. Çare Öcalan, çözüm Öcalan" diye vurguladı.

 
Günay'ın konuşmasının ardından kutlama Koma Dengên Jinên Azad grubunun seslendirdiği şarkılarla devam ediyor.