Yeşil Sol Parti'den yurt dışındaki seçmenler için bilgilendirme

Yeşil Sol Parti Avrupa Seçim Koordinasyonu, yurt dışındaki seçmenler için bilgilendirme yaparak, "Özgürlük sevdalıları, oy kullanmak için seçmen kaydını ve seçmen sorgulamasını yapmalıdır ki diktatörlüğe geçit vermeyelim" dedi.

Yeşil Sol Parti Avrupa Seçim Koordinasyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Yurt dışındaki tüm demokrasi ve özgürlük sevdalıları, oy kullanmak için seçmen kaydını ve seçmen sorgulamasını yapmalıdır ki diktatörlüğe geçit vermeyelim" denildi.

'SIRADAN BİR SEÇİM DEĞİL!'

Açıklamada şunlar belirtildi:

"Bilindiği gibi bu seçim sıradan bir seçim değildir. Vereceğimiz her oy gelecek 100 yılı belirleyecek önemdedir. Her oy çok değerlidir ve herkes bunun farkında olarak hareket ederek sorumlu davranmalıdır.

Özgür bir geleceği inşa etmek için demokrasi ve eşitlik yanlıları olarak AKP-MHP iktidarından kurtulmak için, oyumuzu kullanmalıyız.

2 Nisan’a çok az bir süre kalmış ve bu nedenle mutlaka ama mutlaka seçmen kaydımızı kontrol ederek, çevremizi bu konuda aydınlatarak demokratik hakkımızı güvenceye almamız gerekmektedir. Kulanılmayan her oy Kürt düşmanı AKP-MHP hükümetine hizmet edeceğini bilirek mutlaka seçmen kaydımızı yapmalıyız. 
Seçmen kaydınız yok ise kaydınızı yapın. Seçmen sorgulama ile bilgilerinizi kontrol edin; yanlış ise düzelterek demokratik hakkınızı kullanın."

SEÇMEN SORGULAMA VE YENİ SEÇMEN KAYDI

Açıklamada, seçmen sorgulama ve yeni seçmen kayıtlarına dair şu bilgiler verildi:
"Seçmen sorgulama ve yeni seçmen kayıtları 2 Nisan'a kadar devam ediyor. Türkiye dışında yaşayan tüm ülkelerde, seçmen sorgulaması şu adreste yapılabilir:

https://secmen.ysk.gov.tr/secmen-yurtdisi

İşlem nasıl yapılır:

 1.Karşınıza Resim 1 çıkacaktır. TC kimlik numarası yazmalısınız. 
2. Sıra No bölümünde nüfus cüzdanınız eski ve yeni olması durumunda değişiklik göstermektedir. Eğer nüfus cüzdanınız yeni ise ikinci resmin üst tarafındaki "Yeni cüzdanlarda kırmızı ile gösterilen" bölümdeki gibi Sıra No var, onu girmelisiniz. Ancak nüfus cüzdanınız eskiyse resim ikisinin alt tarafında "Eski cüzdan" resminde görüldüğü gibi iki kırmızı kutu içindeki "SERİ" yazılı yerde L13 aynı hizada "No" yazılanın karşısındaki numaraları ara vermeden Sıra No bölümüne yazmalısınız. 3. En son kutuyu da "Resimi Doğrulama" bölümündeki harfleri ve rakamları yazdıktan sonra altta kırmızı ile 
4."Sorgula" yazılı kutuya basınca Resim 3'teki gibi bir bilgi çıkacaktır. Bu bilgiler sizin hangi konsoloslukta oy kullanacağınızı da içermektedir."

'SEFERBER OLUNMALI'

Koordinasyon, şunları da kaydetti:

"Tüm Avrupa ülkeleri, Avustralya, Kanada ve dünyanın birçok merkezinde seçim koordinasyonlarımız son üç gün seferber olmalıdır. Teknik sorun yaşamakta ya da 'Ben geçmişte oy kullandım, ben seçmenim' diyerek çok sıradan yaklaşmakta ve sorgulama yapmamaktadır. 2018 yılında İtalya'da oy kullanan bir insanımızın hiç gitmemesine rağmen yaptığımız sorgulamada İzmir Konak'ta kaydı çıktı. Bu yüzden mümkünse tüm seçmenlerimizin sorgulamasını yapalım. Bu konuda ihtiyaç varsa yüzlerce arkadaş bu çalışmayı yürütmeliyiz.

Sorgulamada kayıt yerleri yanlış olan arkadaşlar ve yurt dışı yeni seçmen kaydı yapacağımız arkadaşları konsolosluklara götürmek bu konudaki organizasyonlarda seçim koordinasyonlarımızın sorumluluğundadır. Araç yok, kimseyi bulamadım veya başka sebeplerle yeni seçmen kaydı veya sorgulamada farklı yerlere çıkan bilgileri yanlış olan seçmenleri konsolosluklara götürmek ve organizasyonu yapmanın için seçim koordinasyonlarımızın görevi olduğunu bilerek sorumlu davranmalıyız.

Tüm konsolosluklar, yeni seçmen kaydı yapmak ve bilgileri yanlış olan seçmenlerin bilgilerini düzeltmek için hafta sonlari dahil açıktır. Faşizmden, diktatörlükten kurtulmak için sen de oy kullanabilmen için seçmen olmalısın.

1- Kimler oy kullanabilir: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes (çifte vatandaşlar da dahil); kesinleşmiş bir mahkeme kararıyla seçme hakkından yoksun bırakılmadığı sürece seçmendir. (Yeni ilticacı, oturum hakkı elde etmiş ya da henüz etmemiş öğrenci, çalışan vb.) 

2- Yeni Seçmen Kaydı Tarihi: Yeni seçmen kayıtları 2 Nisan’a kadar yapılıyor. Yurt dışı seçmen kaydını yaptırmak için bizzat konsolosluklara giderek Adres Beyan Formu doldurmak gerekiyor. Konsolosluklar 18-19 Mart Cumartesi ve pazar günleri de açık olacaktır.

 3- Yeni Seçmen Kaydı İçin Gerekli Bilgiler: Üzerinde T.C kimlik numarası ve fotoğrafınız bulunan nüfus cüzdanı, sürücü belgesi(ehliyet), evlenme cüzdanı, meslek kimlik kartı ile konsolosluklara giderek kayıt yaptırılmalıdır.

4- Hiçbir Belgesi Olamayanlar: Üzerinde T.C. Kimlik numarası olmayan yukarıdaki kimlik belgelerinden birine sahip kişiler varsa (örneğin üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan eski bir sürücü belgesi) ya da iltica kimlikleri ile konsolosluk veya temsilciliklere başvurmalı, önce NÜFUS KAYIT ÖRNEĞİ almalı, sonra da bu iki belge ile kaydını yaptırmalıdır. Ayrıca bu belgelerle yeni kimlik talebinde de bulunabilirler. Seçmen kaydını yapanlara 5 Euro karşılığında E-Devlet şifresi de veriliyor.

5- Geçici Süreliğine Yurtdışında Bulunanlar: Seçmen kaydı Türkiye’de olup da 14 Mayıs’a kadar Türkiye’ye dönemeyecek olan öğrenciler, çalışanlar vb. Kayıtlarını yurtdışına aldırmak için konsolosluğa gidip, ÖĞRENCİ VEYA ÇALIŞAN BELGESİNİ İBRAZ EDEREK adres beyanı formu doldurmalıdırlar. 

6- Keyfi Yaklaşımlar: Kimi memurların keyfi yaklaşımı olabilir. Olurda belirtilen yukarıdaki koşulları sağladığı halde kayıt esnasında herhangi bir engelleme ile karşılaşan yurttaşlarımızın, koordinasyonumuzla veya şehirlerdeki seçim koordinasyonu yetkilileri ile hemen irtibata geçmesi gerekir ki bazı elçilik çalışanlarının hukuki olmayan keyfi yaklaşımlarına müdahale edilebilsin."