Botan’ın fedai devrimcisi: Zarîn Aram

2015 yılında şehir savaşının öncülerinden Zeryan Denîz Amed’in yanından çalışmalara katılan Zarîn Aram, bulunduğu her alanda YJA Star kimliğinin gereklerini layıkıyla yerine getirerek fedai bir savaşçı olur.

ZARÎN ARAM

Kurdistan'ın kalbi Cizîra Botan topraklarından yurtsever bir ailede dünyaya gözünü açar Delal Xezal Akıl. Serhildan kenti Cizîr’de Botan kültürüyle büyüyen Delal Xezal Akıl, düşmanın zulmüne erken yaşta şahit olur. Baskıya ve haksızlığa başkaldırmak Botanlı kadınların ruhunda var. Bu duruşlarıyla birçok isyana ve eyleme öncülük etmiş, Kurdistan'da savaşın simgesi haline gelmişlerdir. Onlar için zulme karşı sessiz kalmak en büyük ihanettir. Düşmana gereken cevabı vermek ise onların en önemli ve onurlu görevidir. Onlar için onurlu yaşamın yolu Kurdistan dağlarından geçiyor. Bunun için yönlerini dağlara ve Rêber Apo felsefesine verirler.

2015 yılı Özgürlük Hareketi’nin tarihinde çok anlamlı ve önemli bir yıl. Kahramanlıklarla dolu, mücadele ile dolu bir yıl. Her Kürt gencinin kalbinin özgürlük için attığı bu günlerde Delal de yüreğinin sesine kulak vererek özgürlüğün peşinden koşar. Kendini başarıya kilitlemiş bir koşucu olarak gerçeğe doğru adım atar ve devrimcilerin kapısını çalar. İlk adımını burada atar ve bir daha asla geri adım atmayı kabul etmez. Kendisinden emin bir duruşla Özyönetim Direnişi’ne katılır. Şehit Komutan Delal Amed’in çağrısı onun için özgürlüğün sesi olmuştu ve bu çağrıyı esas alarak 2015 yılında YPS saflarında yer alır.

Şehir savaşının öncülerinden Zeryan Denîz Amed’in yanında çalışmalara dahil olur ve ondan savaşçı kadın duruşunu öğrenir. Komutanı ile birlikte her adıma tanıklık ediyor ve gerçek yaşamın nasıl yaşanacağı sorusuna yanıt buluyor. Komutanından öğrendiği güç ve cesaretle savaşa katılan Delal, 2015 Cizîr direnişinde şehadete ulaşan yeğeni Aram’ın (Agit Akıl) ismini alarak Zarîn Aram olur. Kısa sürede birçok deneyime sahip olan Zarîn Aram, 2016 yılında Cizîr’de şehit düşen yoldaşlarının intikamını almak için dağların yolunu tutar. 2016 yılında Besta bölgesine geçen Zarîn, gerillaların yoldaşlık ilişkilerinden ve YJA Star militanlarının öncülük misyonundan çok etkilenir. Besta’da yeni savaşçı eğitimi gören Zarîn, yeni ve genç bir savaşçı olmasına rağmen tecrübeli bir kadronun bilincine ve pratiğine sahipti.

KOMUTAN ARMANC GOŞKAR’DAN ÇOK ŞEY ÖĞRENİR

Besta’da bir süre kaldıktan sonra Medya Savunma Alanları’na geçen Zarîn Aram, kendisini askeri anlamda geliştirmek için eğitim alır. Şehir savaşlarında edindiği tecrübe ile yoldaşlarına da öncü olan Zarîn Aram, gerilla saflarına katıldığında kendine şu sözü vermişti: "Mücadele yaşamım boyunca heval Zeryan’ın duruşunu örnek alacağım ve savaşımla onların emeğine layık olacağım. Onların takipçisi oldum. Onların yolundan gitmek de ancak verdiğim sözü yerine getirmekle mümkün olur.” Heval Zarînîn felsefesi buydu, gerçek yaşam felsefesi. Özgürlük mücadelesinde sadece fiziki katılım yeterli değildi, Önder Apo ve şehitler gerçeğine tüm hücrelerinizle katılmak doğru bir katılımdır.

Heval Zarîn eğitimden sonra pratik çalışmalara dahil olur ve YJA Star’ın öncü komutanlarından şehit Armanç Goşkar (Suna Kızılkaya) mücadelesinden etkilenir. Uzun bir süre komutan Armanç Goşkar’ın yanında kalan gerilla Zarîn, özgür kadın kimliğinin layıkıyla nasıl taşınması gerektiğini ve sürece nasıl cevap olması gerektiğini komutan Armanç Goşkar’dan öğrenir. Artık sorumluluklarının daha da ağır olduğunun farkında olan gerilla Zarîn, 2019 yılında Şehit Mahîr Uzmanlık Akademisi’nde eğitim alır. Eğitimlerde Rêber Apo perspektifleri ve Kadın Kurtuluş İdeolojisi üzerine yoğunlaşan gerilla Zarîn, eğitimini en iyi düzeyde tamamlar. Zarîn Aram, eğitimden sonra her türlü görev ve sorumluluk almaya hazır olur. Şehit Delal Amed’i kendine örnek alan Zarin heval, Hêzên Taybet bünyesindeki çalışmalara dahil olur.

DÜŞMANA VURDUĞU HER DARBEYLE ŞEHİT YOLDAŞLARININ İNTİKAMINI ALIYORDU

İşgalci Türk ordusunun 2022 yılının Nisan ayında Zap, Avaşîn ve Metîna bölgesinde başlattığı operasyonlara karşı gelişen direnişte aktif rol oynayan gerilla Zarîn, Cizîr’de şehit düşen yoldaşlarının intikamını düşmandan alacaktı. Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinde işgalcilere büyük darbeler vurulan eylemlerde yer alır ve büyük bir fedai ruhla hem tünel savaşına, hem de devrimci operasyonlara aktif bir şekilde katılır. Heval Zarîn ilk kez böyle bir operasyona tanıklık ediyordu ve yaptığı eylemlerle bu fırsatı sonuna kadar değerlendiriyordu. Düşmana vurduğu her darbede şehit yoldaşlarının hayalini gerçekleştirme amacıyla hareket ediyordu. Savaş tünellerin hazırlığında, altyapı çalışmalarında, devrimci operasyonlarda ve arazi timlerinde büyük sorumluluk duygusuyla yer alan Zarîn heval, artık tam anlamıyla profesyonel bir gerilla haline gelmişti.

Bulunduğu her çalışmada YJA Star kimliğinin gereklerini layıkıyla yerine fedai savaşçı Zarîn Aram’ın, tüm yaşamını mücadele ile dolu geçer. Enerjisi, morali ve yaşam sevinciyle tüm yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazanır. Şehit Delil Alanında son nefesine kadar savaşan, hem tünel savaşında, hem de arazi savaşında büyük emekler veren gerilla Zarîn Aram, çalışkan, fedakar ve mücadeleci duruşuyla gerilla tarihine adını altın harflerle yazdırır. Zarîn yoldaş, 3 Mayıs 2024'te Türk devletinin saldırısı sonucu Zap bölgesinde şehit düşerek ölümsüzler kervanına katılır.