İnsani kuruluşlardan Suriyelilerin gönderilmesine karşı uyarı

Norveç Mültecilere Yardım Konseyi (NRC) ile CARE International’in de aralarında olduğu çok sayıda yardım kuruluşunca hazırlanan raporda, Suriyeli mültecilerin geri gönderilmeye zorlanmasına karşı uyarıda bulunuldu.

Raporda, Suriye’deki iç savaşta askeri gelişmeler ve birçok dünya ülkesindeki mülteci karşıtı tutumlar nedeniyle 2017’den itibaren kimi ülkelerin mültecileri geri göndermeye başladığı kaydedildi. Rapora göre, ülkesine geri dönen Suriyeli mültecilerin sayısı 2016’da 560 bin iken, 2017’de bu sayı 721 bine yükseldi.

Suriye’deki çatışmalara dikkat çekilen raporda, bu yıl boyunca 1,5 milyon kişinin de yerlerinden edileceği uyarısında bulunuldu. Rapora göre, bu yıl yerlerini terk edecek Suriyelilerin sayısı 2017’ye oranla 3 kat artış gösterecek.

Raporu açıklayan NRC Genel Sekreteri Jan Egeland, “Mevcut durumda savaştan ve şiddetten kaçan Suriyelilerin büyük bölümü için geri dönmek ne güvenli ne de ‘gönüllü’ değildir” diye konuştu. Suriye’de ‘çatışmasızlık bölgeleri’ dahil birçok yerde halen hastaneler ve okulların hedeflendiğini kaydeden Egeland, Almanya ve Danimarka’da mültecileri geri göndermeye dair tartışmalara karşı uyarıda bulundu.

Suriye’deki mültecilerin önemli bir kısmının halen Lübnan, Ürdün ve Türkiye gibi komşu ülkelerde olduğu vurgulanan raporda, son dönemlerde bu ülkelerde mültecilere yönelik baskının sınırların kapatılması, sınırdan zorla geri çevirme ve sınırdışılarla kendini gösterdiği dile getirildi.

Raporda ayrıca Suriye’nin özellikle çocuk mülteciler için güvenli olmadığının altı çizildi.

Son olarak geçtiğimiz gün İnsan Haklar İzleme Örgütü (HRW) tarafından yayınlanan bir açıklamada, Türk güvenlik güçlerinin sınırdan mültecileri işkence ederek geri çevirdiği, kimilerini ise ateş ederek dönmeye zorladığı duyurulmuştu.