İsveçli parlamenterler: İşgal derhal son bulmalı

İsveçli parlamenterler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Türk devletinin Rojava, Doğu ve Kuzey Kürdistan'da savaş ve insanlık suçları işlediğini söyledi. Uluslararası topluma işgalin son bulması için girişimde bulunması çağrıları yaptı.

Kendisinin Kuzey Suriyeli bir Asuri olduğunu söyleyen Sol Parti Milletvekili Tony Haddou, Türkiye'nin amacının etnik temizlik yapmak ve Rojava'da birlikte adil bir düzen kuran Kürtler, Asuri-Süryaniler ve diğer azınlık halkları topraklarından sürmek olduğunu belirtti.

HADDOU: KÜRTLERİ TÜRK FAŞİZMİNE KARŞI DESTEKLEMEK ZORUNDAYIZ

Haddou, Türkiye'nin işgalinden sonra Rojava halklarının çok güç bir durumda bulunduklarını belirttikten sonra şunları kaydetti.

“Biz, insancıl yardımları sürdürmek zorundayız. Bölgede yaşayan azınlıkların korunmasını sağlamalıyız. Suriye Demokratik Güçleri'nde yer alan Kürt ve Asuri-Süryani güçlerine askeri yardım yapmalıyız. Diğer azınlık halkları da unutmamalıyız. Kürtleri Türk faşizmine karşı savaşımlarında desteklemek zorundayız.”

JALLOW: DÜNYANIN HAREKETE GEÇMEMESİ UTANÇ VERİCİ

Gambia doğumlu Sol Parti Milletvekili Momodou Malcolm Jallow, Türk devletinin Kürtlere yönelik saldırılarını korkunç olarak niteledi.

Erdoğan'ın zalimce saldırılarından korunmak ve yaşamda kalabilmek için yüzbinlerce Kürdün topraklarını terk etmek zorunda kaldığını hatırlatan Jallow, “Her şeyden önce bizlerin güven içinde yaşamamız için DAİŞ çetelerine karşı savaşımda yaşamlarını yitiren Kürtlere Türkiye'nin saldırılarına karşı dünyanın harekete geçmemesi utanç verici” dedi.

“Dürüst olmak gerekiyorsa dış dünyanın gözlerini yummasından, harekete geçmemesinden ve Kürtlere uygulanan şiddeti durdurmamasından utanıyorum” diye Jallow, konuşmasının devamında şunları kaydetti.

“Kürt halkı kahramandır. Kadın ve çocuklar, bizlerin güvede yaşamamız için yaşamlarını feda etti. Sol Parti, İsveç'in Türkiye'ye silah satışlarını durdurmasını talep etti. Tüm Avrupa Birliği'nin aynı şeyi yapması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuyu gündemde tutmayı sürdüreceğiz. Bir ülkeyi işgal eden bir başka ülkeye silah satılamaz. Rusya Kırım'ı işgal ettiğinde karşı çıktık. İşgali durdurmak için her şeyi yaptık. Şimdi de aynı şeyi Kuzey Suriye'deki işgal ve ölümü durdurmak için de yapmalıyız. Bu kabul edilemez.”

Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye sığınmacılar için yaptığı ödemeleri durdurmasını talep eden Jallow, “Türk devletine tek bir kron bile ödenmemeli. Bu savaş, bu işgal ve ölümler derhal durdurulmalı. Bunun dışındaki hiçbir şey kabul edilemez” şeklinde konuştu.

KASIRGA: TÜRKİYE İŞGALİ DURDURMALI, KÜRTLERLE DİYALOG KURMALI

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Kadir Kasırga, partilerinin ve İsveç hükümetinin Rojava'ya yönelik işgalin başlamasından hemen sonra Türk devletinin saldırılarını kınadıklarını söyledi.

İsveç hükümetinin Rojava'nın işgalini uluslararası sözleşmelere yönelik bir suç olarak gördüğünü hatırlatan Kasırga, “Biz, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nden güçlü tepkiler göstermesini istedik. Parlamento, Dışişleri Bakanımız Ann Linde'ye Türkiye'ye karşı Avrupa Birliği'nin silah ambargosu uygulamasını sağlamak için girişimde bulunma yetkisi verdi. Biz, halkın ve Rojava'nın yanındayız” dedi

Kasırga, Türkiye'nin işgalinin bölgenin daha da istikrarsızlaşmasına yol açacağını ve bölgede barış için sürdürülen çabaları sekteye uğratacağını söyledi.

Türkiye'ye işgali derhal durdurması ve Kürt güçleriyle diyalog kurması çağrısı yaptı.

FARRAJ: İŞGAL SOYKIRIMINA DÖNÜŞTÜ

Rojava'ya yönelik işgalin durdurulması ve Rojava halklarıyla dayanışmak amacıyla kurulan “Eylem Grubu'nun sözcüsü Carlolina Farraj, Türk devletinin işgalinin soykırımına dönüştüğünü ve bölgede yaşayan Kürtler ve diğer azınlık halkların topraklarından sürüldüklerini söyledi.

Rojava'ın Suriye'nin en güvenli bölgesi olduğunu ve pek çok kişinin imkansız olarak gördüğü eşitlikçi ve ekolojik bir toplum düzenini inşa ettiğini belirten Farraj, “Bu, dünyanın pek çok yerindeki halk hareketlerinde umut yarattı. Ancak kapitalist ve faşistlerin hoşlarına gitmedi” dedi.

Farraj, Rojava'nın daha önce de saldırıya uğradığını ve Kürt Halkının katliamlardan geçirildiğini hatırlattıktan sonra “Son yapılan saldırı ABD başta olmak üzere Batı dünyasının ihaneti sonucu mümkün oldu. Kürtler, DAİŞ'a karşı verilen mücadelenin öncülüğünü yaptı ve gerçekten tüm dünyayı küresel bir felaketten kurtardı” şeklinde konuştu.