Şam'ın bir mahallesinden en az 1500 kişi tahliye edildi

Suriye’nin başkenti Şam’ın üçüncü bir mahallesinden en az 1500 sivil ve silahlı grup üyesi tahliye edildi. Rejim, Şam bölgesinden tüm silahlı unsurları çıkarmayı planlıyor. 

2012 yılından bu yana silahlı grupların denetiminde olan Barze ve Teşrin mahalleleri boşaltıldıktan sonra, Kabun mahallesi de tahliye edildi.

Pazar günü Kabun mahallesinde, silahlı grup üyeleri ve sivilleri taşıyan otobüsler hareket etti. En az 1.500 sivil ve silahlı grup üyesinin tahliye edildiği bildirildi.

Çarşamba gününden bu yana Suriye rejim birlikleri Kabun’da ilerleme kaydediyor.  Cumartesi günü, onlarca silahlı grup üyesi kuşatmaya alındıktan sonra, silahları ile birlikte teslim olmaya zorlandı.

Mahallelerde şiddetli çatışmalar ve bombardımanlar sonucu ağır maddi hasar yaşandığı bildiriliyor. Rejimin askeri kaynakları, Kabun operasyonu için altı aydır hazırlık yapıldığını belirtiyor.

Cuma günü de 1200’ü aşkın sivil ve silahlı grup üyesi Barze ve Teşrin mahallelerinden alınarak İdlib bölgesine gönderilmişlerdi.

Barze, Kabun ve Teşrin mahallelerinin yanısıra, üç mahalle de daha silahlı gruplar varlık gösteriyor. Bunların Cobar, Tadamun ve Yarmuk olduğu belirtildi.

Silahlı gruplar, Rusya ve İran destekli rejim güçleri karşısında çok sayıda bölgeyi kaybettikten sonra, tahliye için önerilen anlaşmaları kabul etmişti.  

Birleşmiş Milletler, bu durumu “zorla göçertme” politikası olarak değerlendirerek, insanlığa karşı suç teşkil ettiğini belirtiyor.