ABD: Suriye’deki askeri varlık devam edecek

ABD Dışişleri Bakanı, ülkesinin Suriye’deki askeri varlığının hem DAİŞ hem de İran etkisini sınırlamak amacıyla önemli olduğunu vurgularken, kalıcı bir barış için Beşar Esad’ın çekilmesi gerektiğini söyledi.

Rex Tillerson, ABD’nin Suriye’deki askeri varlığının DAİŞ çeteleri tümüyle yok edilene ve bir daha ortaya çıkamayacak duruma gelene kadar süreceğini vurguladı.

Tillerson, “Suriye’de askeri ve diplomatik varlığımızı devam ettirmek ulusal çıkarlarımız için hayati önemdedir” diyerek, bu ülkeden hemen çekinilmeyeceğinin altını çizdi.

DAİŞ çetelerinin artık ‘bir ayağının çukurda olduğunu’ dile getiren Tillerson, “Ve yakında iki ayağı da çukurda olacak” diye konuştu.

IRAK’TAKİ HATA TEKRARLANMAYACAK!

ABD’nin daha önce Irak’ta yaptığı gibi ‘erken geri çekilmenin’ olmayacağını söyleyen Tillerson, 2011’de Amerikan askerlerinin geri çekilmesinin ‘hata’ olduğunu kaydetti. Tillerson, ‘aynı hatanın tekrarlanmaması’ çağrısı yaptı.

Tillerson, Amerikan askerlerinin geri çekilmesiyle Irak’ta El Kaide’nin ayakta kalmasını sağladığını hatırlattı. El Kaide’den sonra ise DAİŞ çeteleri Irak’ta güçlenmiş ve ülkenin önemli bir kısmını işgal etmişlerdi.

İRAN’IN BÖLGEYİ KONTROL ETME HEDEFİNE KARŞI UYARDI

ABD’nin Suriye’den tümüyle çekilmesinin İran politikasıyla da bağlantılı olduğunu söyleyen Rex Tillerson, bunun İran’ın Suriye’deki pozisyonunu güçlendireceğini savundu.

Tillerson, Suriye’deki olası bir çözümün İran’ın ‘bölgeyi kontrol etme hedefine’ hizmet etmemesi gerektiğini ifade etti.

ESAD’IN GİTMESİ KALICI BARIŞIN KOŞULLARINI OLUŞTURACAK

Suriye’de kalıcı bir çözüm için Beşar Esad’ın gitmesi gerektiğini söyleyen ABD Dışişleri Bakanı, Amerikan askeri varlığının bu amaca ulaşmaya hizmet ettiğini vurguladı. Tillerson, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde yapılan görüşmeler sonucu Esad’ın görevini bırakmasının Suriye’de kalıcı barışın koşullarını oluşturacağını da sözlerine ekledi.