BM’nin Suriye’de insani ateşkes tasarısı oylaması yine ertelendi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) günlerdir üzerinde tartışılan Suriye’de acil insani ateşkes tasarısı oylaması yine ertelendi.

Perşembe günü Rusya tarafından bazı maddelerine itiraz edilmesi nedeniyle Suriye’de 1 aylık insani ateşkes öneren tasarı bloke olmuş, diğer ülkelerin de itirazları nedeniyle oylama dünkü oturuma ertelenmişti.

BUGÜN SAAT 12.00’DE OYLANMASI PLANLANIYOR

İsveç ve Kuveyt’in önerisiyle getirilen tasarının dün New York saatiyle saat 11.00’de oylanması planlanmış ancak daha sonra ileriki saatlere ertelenmişti. Fakat oturumun planlandığı gibi tamamlanamaması sonrasında oylama da yapılmadı.

Oturumda özellikle ‘Rusya’nın da kabul edeceği’ bir tasarı oluşturulabilmesi için çabalanırken, oylamanın bugün New York saatiyle 12.00’de yapılacağı duyuruldu.

ALMANYA VE FRANSA’NIN DEVREYE GİRMESİNE RAĞMEN RUSYA’NIN TAVRI BELİRSİZ  

BMGK’deki tasarının kabul edilebilmesi için 5 daimi ve 10 geçici üyeden en az 9’unun evet oyu vermesi gerekirken, daimi üyeler ABD, Çin, Rusya, Fransa ve Britanya’dan herhangi birinin veto etmemesi şartı var.

Suriye’de en az 1 aylık insani ateşkes ilan edilmesi talebi BM’ye bağlı İnsani Yardım Koordinatörü tarafından iki hafta önce talep edilmişti. Bu ateşkes sayesinde başta Doğu Guta olmak üzere Suriye’deki çatışma bölgelerine acil insani yardımların gönderilmesi hedefleniyor.

AKP ATEŞKESTEN İSTİFADE EDİP EFRİN’DEKİ BAŞARISIZLIĞI GECİKTİREBİLİR

Her ne kadar olası ateşkesin Türkiye’nin işgal saldırılarına maruz kalan Efrin için geçerli olup olmayacağı belirsizliğini korurken, AKP’nin Efrin’deki başarısızlığını geciktirmek ve zaman kazanmak için bir fırsat olarak da görülebilir.

Daha önceki BM imzalı ateşkeslerde terörist örgüt olarak kabul edilen DAİŞ, El Nusra ve diğer türevleri kapsam dışında tutuluyordu. Ancak olası bir ateşkesin Suriye genelini kapsaması halinde Türkiye dışında tüm ülkelerin kabul ettiği QSD ve YPG’yi dışlamaması büyük bir olasılık.

Bu da AKP’nin 5 haftayı geride bırakan ve Türk ordusu açısından büyük bir başarısızlık olan Efrin işgal saldırısında zaman kazanmasını sağlayacak. Son günlerde Türkiye’den yapılan açıklamalarda Efrin’deki başarısızlığı gizleme ve bahanelendirme çabası dikkat çekiyor.

Erdoğan ve AKP’si sık sık, Efrin’deki saldırıların yavaş ilerlediğini kabul ederken, ‘yağışlı-sisli hava’, ‘kar’, ‘sivil kayıpları önleme’ gibi yalanlara başvuruyor. Oysa son haftalarda bölgede ciddi bir yağış veya sis görülmediği gibi kar da yağmıyordu. Ayrıca Türkiye’nin şimdiye kadar yüzlerce sivili bombardımanlarda katlettiği ve iddia edildiği gibi sivil ölümlerini ‘önlemek için azami dikkat’ göstermediği biliniyor.