Cenevre-6 yeni anayasa tartışmaları ile devam ediyor

Suriye konulu Cenevre-6 görüşmeleri devam ediyor. BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura’nın bürosundan yapılan açıklamada, rejim heyetiyle yeni anayasa taslağı için teknik süreç tartışmalarına geçildiği duyuruldu.

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Suriye’deki iç savaşa ‘siyasi çözüm’ aramak adı altında düzenlenen Cenevre görüşmelerinin 6 raundu 3. gününde devam ediyor. 16 Mayıs’ta başlayan Cenevre-6 görüşmeleri, BM Güvenlik Konsey’inin 2254 sayılı kararı ışığında yürütülürken, görüşmelerde yeni anayasa, seçimler, yönetim konuları üzerinde duruluyor.

Suriye BM Özel temsilcisi Staffan de Mistura ve ekibi, Beşşar Caferi başkanlığındaki rejim heyeti ve ‘muhalefet’ heyeti ile ayrı ayrı ikili görüşmeler gerçekleştiriyor.

Dünkü görüşmelerde BM’nin heyetlere bir anayasa taslağı sunulduğu duyurulurken, bugün ise de Mistura’nın bürosundan yapılan açıklamada yeni anayasa sürecinde teknik süreç tartışmalarına geçildiği ve bu konuda uzmanlar eşliğinde rejim heyeti ile tartışmalar yürütüldüğü duyuruldu.

Yeni anayasa taslağının neleri kapsadığı basına verilmezken, ‘muhalefet’ heyeti, sunulan anayasa taslağının Rusya ve İran öncülüğünde hazırlanmış bir taslaktan ibaret olduğunu dile getirerek taslağa karşı çıkıyor.

‘Muhalefet’ adı altında görüşmelere katılan heyetin, sunulan anayasa taslağına karşı hiçbir projesinin olmadığı dikkat çekerken, heyetin görüşmelerde öncelikli olarak Esadsız bir geçiş sürecinin tartışılması gerektiğini sıklıkla dile getirmesi görüşmelerin sonuçsuz kalmasında rol oynadığı biliniyor.

16 Mayıs’ta başlayan Cenevre-6 görüşmelerinin yarın sonuçlanması bekleniyor.