Cizîrê kantonunda Araplar demokratik ulus eğitimi alıyor

Cizîrê kantonunda, Arap kökenli öğretmenler Şehit Eziz Ereb Akademisi'nde kendilerini demokratik ulus temelinde eğitiyor.

Cizîrê Kantonunda ilk olarak Şehit Eziz Ereb Akademisi eğitim devresi 2 Mayıs'ta eğitime başladı. Akademi 70 üyesi ile birlikte Qereçox Şehitleri Devresi olarak eğitimine başladı.

Şehit Eziz Ereb Akademisi yöneticileri, akademi sistemi ve eğitim tarzı üzerine ANF'ye konuştular.

Gulistan Eziz:

"İlk kez Cizîrê kantonunda Şehit Eziz adına bir akademi açıldı. Bu akademi Arap kökenli yurttaşlar için açılmıştır. Bu eğitim devresinin adı da Qereçox Şehitleri Devresidir. Eğitim devresinin amacı, Demokratik Ulus ve halkların kardeşliği temelinde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fikirlerini doğru bir şekilde öğreterek öğretmenler yetiştirmek ve halka bu fikirleri daha güçlü anlatabilmektir.

Akademimiz de öte yandan toplumsal ahlak ve toplumsal ölçüler üzerine de eğitimler verilmektedir. Bununla birlikte kadın ve erkek ilişkilerinde özgürlük esaslı ölçüler kazandırmaktır."

İsmail adlı akademi yöneticisi:

"Akademi olarak ilk olmasına karşın bu temelde verilen ilk eğitim devresi değildir. Daha önce de Arap kökenli yurttaşlarımıza yönelik eğitim devreleri yapılmıştır. Bundan sonra da halkı daha doğru bir eğitime kavuşturmak için öğretmenlerimizi daha güçlü eğitim devrelerinden geçirmeyi planlıyoruz.

Akademide verilen dersler; eğitimin anlam ve önemi, kavramsal ve kuramsal dersler, Ortadoğu tarihi, Suriye tarihi, Rojava Devrimi tarihi, Önderlik gerçekliği, hakikat rejimi, kadın tarihi ve kadın eksenli dersler verilmektedir. Arap yurttaşların Kürt yurttaşlar ile daha iyi anlaşabilmeleri için dile eğitimi de gelen öneriler temelinde verilmektedir. Bu eğitim devresinde yer alanlar çalıştıkları kurumlarda sadece yönetim düzeyinde görev alan arkadaşlardır. Böylelikle bulundukları alanlarda daha güçlü bir şekilde eğitimlerde öğrendiklerini öteki öğretmenler ile paylaşabilir ve fikirleri aktarabilirler."

Süleyman Ehmed:

"Kendi fikrimi daha fazla ilerletmek için bu eğitime katıldım. Toplumda neler yaşanıyor ve neler yapılabilir; ayrıca özgür düşünmeyi daha iyi algılamak için bu eğitime katıldım. Ben bir Arap kadınıyım ve fikrimi geliştirmek istiyorum. Ben ahlaklı bir toplum için ve egemenliğe karşı durmak için bu eğitime katıldım ve öğreniyorum. Bu eğitime katıldıktan sonra birçok şeyin farkına vardım. Tarih, kadın gerçekliği, Önderliğin fikirlerini ve doğal toplumu öğrendim. Eskiden çok şey bildiğimi sanırdım. Fakat bu akademiye geldikten sonra bir şey bilmediğimi gördüm. Ben bütün Arap, Kürt, Süryani herkesin böyle bir eğitimden geçmesini istiyorum.

Zehra Zên:

"Ben Önderliğin felsefesini öğrenmek için bu eğitim devresine katıldım. Bu akademide yoldaşlık ruhunu öğrendim. Bu akademi ahlaki ölçüler temelinde oluşturulmuş. Eğitimden sonra gittiğim yerde bu fikirleri paylaşacağım ve yaşatacağım. Bütün Arap kadınları da bu eğitime katılmalı diyorum.”

Ela İbrahim:

"Biz eğitim devresinde kadın ve erkekler olarak kardeş ruhu ile eğitimimizi yapıyoruz. Özgürlük temelinde eğitimimiz sürüyor ve bu fikirleri toplumumuzda da geliştireceğiz.

Asya isimli akademi öğrencisi:

"Kadın ve erkek yaklaşımlarında bir ölçü bu eğitim ile ortaya çıkıyor. Özelikle Önderliğe teşekkür ediyorum ki kadını bu düzeye kadar çıkarmış."

Evdilbaqi Eli:

"Özellikle erkek egemen zihniyeti daha iyi açığa çıkarıyoruz. Bugün toplumumuzda büyük değişiklikler yaşanmakta. Bu gördüğümüz eğitim ile birlikte daha fazla bu yaşanan değişikliğe yön vermeyi düşünüyoruz.”

Akademi Eğitim Üyesi Hüseyin Ebdıl Eziz de, akademi yönetimine teşekür etti.