Efrîn’den BM'ye çağrı: İşgale karşı harekete geçin

Efrîn Kantonu Yönetimi kanton binası önünde yaptığı basın açıklamasıyla BM'ye işgale karşı sorumluluğunu yerine getirerek harekete geçme çağrısı yaptı. Açıklamanın yapıldığı saatlerde de Türk devletinin bombardımanı aralıksız bir şekilde devam etti.

Türk devleti ve ona bağlı El Kaide devşirmesi çetelerin Efrîn'e yönelik işgal girişimi ve buna karşı sergilenen Çağın Direnişi 21'nci gününde devam ederken Efrîn Kantonu Özerk Yönetimi saldırılara karşı basın toplantısı düzenledi. Türk devletinin işgaline karşı kanton binası önünde yapılan açıklamanın Arapçası Efrîn Kantonu Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Hêvî Mistefa tarafından yapıldı.

Türk devleti ve ona bağlı El Nusra, DAİŞ gibi selefi grupların Efrîn Kantonuna yönelik saldırılarının devam ettiğini ve bu saldırıların Suriye halklarının birliğini hedef aldığını kaydeden Hêvî Mistefa, “Bu saldırılarla Suriye savaşında yıkıma uğramamış nadir kentlerden biri olan Efrîn’de yıkılmak ve insanlarımız giderilmek isteniyor. Bu saldırılarla Suriye’deki savaşta göç etmek zorunda kalan yüzbinlerce mülteci de hedef alınıyor. Burada Suriye topraklarının bir parçası hedef alınıyor. Uluslararası hukuk açık bir şekilde ihlal edilerek siviller hedef alınıyor” dedi.

Uluslararası hukukun açık bir şekilde ihlal edildiğini vurgulayan Mistefa, Suriye hükümetinin de sınırlarını ve hava sahasını koruma sorumluluğu olduğunu ve bunun önünü kapatmadıklarını kaydetti. Topraklarını korumaya devam edeceklerini de vurgulayan Mistefa, “Birleşmiş Milletler sivilleri, göçmenleri, Suriye halklarını ve Suriye’nin tarihi mekanlarını, toprağını hedef alan bu işgale karşı hareke geçmelidir. Bu işgal ve yaşanan sivil ölümler karşısında BM sorumludur. Uluslararası insan hakları örgütleri sorumludur. Bu kurumların bu sorumluluklarını hatırlayıp harekete geçmelerini bekliyoruz” diye belirtti.

Açıklamanın soru cevap kısmında ise gelen soru üzerine Efrîn Kantonu Sağlık Konseyi Eşbaşkanı Angela Reşo, Türk devleti ve ona bağlı çetelerin saldırılarında şimdiye kadar 150 sivilin yaşamını yitirdiği, 395 sivilin ise yaralandığı bilgisini paylaştı.

Açıklamanın yapıldığı saatlerde de Türk savaş uçakları, Efrîn çevresi ve ilçelerine aralıksız bir şekilde hava saldırıları düzenledi.