Erdoğan’ın iktidarı dolar rekoruyla başladı

Faşist şef Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin ardından Türk Lirası bir kez daha tarihi dibi gördü. Finans çevreleri, doların bu sene içinde 28 Liraya kadar yükselebileceğini söylüyor.

Türkiye’de Pazar günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Recep Tayyip Erdoğan’ın kazandığının açıklanmasının ertesi günü Türk Lirası tarihi dibi gördü. Pazartesi günü dolar 20,09 Liradan işlem gördü.

Seçim kampanyasını dezenformasyon ve faşizm üzerine kuran Erdoğan, bugüne kadar yürüttüğü politikalara devam edeceğinin sinyallerini seçimden sonra yaptığı konuşmada vermişti.

Erdoğan’ın yeniden seçilmesi konusunu değerlendiren uluslararası ajanslarda öne çıkan mesele, ekonomi ve özgürlükler oldu.

Erdoğan’ın geleneklere uymayan ekonomi programının ne kadar sürdürülebilir olduğunu sorgulayan uluslararası ajanslar, seçimler öncesi yüksek enflasyona karşı yapılan maaşlara zam hamlelerinin sonuçlarının seçim sonrasında görüleceğini ifade ediyor.

Yine deprem bölgelerinde oluşan yıkımın Türkiye’ye 34 milyar doları aşkın zarar verdiği belirtilen değerlendirmelerde, ülkedeki 3,4 milyon Suriyeli göçmenin geleceğinin de belirsiz olduğuna dikkat çekildi.

Gelişmekte olan ekonomilere ilişkin veri analizi yapan Dubai'daki Tellimer firmasından Hasnain Malik, "Erdoğan'ın kazanması hiçbir yabancı yatırımcıya rahatlık sunmuyor" diyerek şöyle devam etti: "Tüm varlıkları etkileyen acı verici bir kriz yolda; enflasyon çok yüksek, faiz oranları çok düşük ve net döviz rezervi yok. Erdoğan'ın şu an siyaseten kendisini Ortodoks bir ekonomi politikasına geri dönecek kadar güvende hissettiğini ise ancak en iyimserler umabilir."

ABDli Ekonomist Roger Mark ise, Türkiye'deki ödemeler dengesi krizinin derinleşeceği ve sermaye kontrollerinin artabileceği uyarısı yaptı. Mark, “Politika değişikliği yapılmazsa, Türkiye daha aşırı seviyede bir ödemeler krizine doğru ilerliyor; daha sıkı sermaye kontrolleri ihtimali artıyor. Aşırı bir senaryoda bu durum, vatandaşların geniş kapsamlı dolar mevduatlarının 'liralaştırılmasına' (zorla bozdurma) sahne olabilir; Türklerin yurt dışına olan borçları temerrüde düşebilir" dedi.