Fransa’nın işgale tavrında değişim mi?

Fransa’nın Efrîn’e yönelik işgal saldırılarına karşı tavrında değişim gözlenirken, Kürtlere saldırıları reddetmek yerine ‘Suriye’de toprak işgal etmeye’ kaşrı uyarılarda bulunulması dikkat çekiyor.

Fransa’daki Ermeni halkının kuruluşları tarafından düzenlenen geleneksel bir yemekten sonra Le Figaro’nun sorularını yanıtlayan Macron, Türkiye’nin Efrîn’e yönelik işgal saldırısının boyutlarına ilişkin uyarıda bulunmuştu.

“SINIR GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAKTAN ÖTEYE GİDERSE ‘SORUN TEŞKİL EDER”

Türkiye’nin ‘sınır güvenliğini sağlama’ yalanıyla başlattığı saldırıların olası bir işgal harekatına dönüşmesinin ‘önemli bir sorun’ olacağını vurgulayan Macron, “Eğer Türk sınırındaki bir ‘terörist tehdit riskini’ önlemekten başka bir hal alırsa ve bu bir ‘işgal operasyonuna’ dönüşürse, bu operasyon bizler için sorun teşkil eder” demişti.

Macron, Efrîn saldırısının hemen ardından yaptığı açıklamada Türkiye’nin operasyonda ölçülü olması gerektiğini söylediğini de hatırlattı. Macron, Türkiye’nin başlattığı ve ‘sınır güvenliği’ iddiasıyla yapılan operasyonların ‘doğasının değiştiğinin’ altını çizmiş ve başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ‘müttefik ülkeler’ arasında tartışmalar ile kararları zorunlu kıldığını dile getirmişti.

Macron’un dikkat çektiği bir diğer nokta ise, Türkiye’nin iddia ettiği sınır tehditlerinin ancak Suriye rejimi, Rusya ve diğer ülkelerle yapılacak müzakerelerle çözülebileceğiydi. Macron, güvenliğin DAİŞ dışındaki bir düşmana (Kürtlere) karşı başka bir ülkenin egemenliğine saygı duyulmadan sağlanamayacağının altını çizmişti.

FRANSA’NIN TUTUMU YETERSİZ

Ancak Macron’un bu açıklamalarına rağmen, AKP ve Erdoğan’ı tepkilere aldırmadan 5 Ocak’ta Paris’te ağırladığı hatırlarda. Ziyaret vesilesiyle Türkiye ve Fransa arasında savunma, ulaşım gibi birçok alanda milyarlarca euroluk ticari anlaşmalar da imzalanmıştı.

Efrîn’e yönelik işgalin başlangıcından sonra ise Fransa’nın henüz yeni anlaşmalar imzaladığı Türkiye’ye karşı net bir tutum takınmadığı görülmüştü. İşgal girişimiyle birlikte önce Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde toplantı çağrısı yapan Fransa, Türkiye’nin tepkileri üzerine toplantıyı sadece diğer bölgelerdeki mülteciler ve insani krizle bağlantılandırmıştı.

DIŞİŞLERİ DE KALICI OLUNMASINA KARŞI

Fransız Senatosu’nda hükümete yönelik soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ise, Kürtlere yönelik saldırıyı eleştirmek yerine, Efrîn ve diğer bölgelerde kalıcı işgal tehlikesine dikkat çekti. Le Drian, işgalin hedeflenmesi durumunda Türkiye’nin saldırılarının tümüyle mahkum edilmesi gerektiğini vurguladı.