Fransa: Sivillere yönelik saldırılar suçtur

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bilinçli olarak sivillere veya sağlık kuruluşlarına yapılan saldırıların uluslararası insani hukuka göre suç olduğunu hatırlattı.

Bakanlık açıklamasında, İdlib’e bağlı Saraqip’teki bir hastanenin vurulması kınanırken, Efrîn’e yönelik saldırılarda sivil kayıplarından duyulan ‘endişe’ dile getirildi.

Efrîn’e yönelik saldırıları yine Türkiye’nin ‘güvenlik endişeleri nedeniyle’ haklı olarak gösteren Fransa, saldırıların insani boyutuna dikkat çekti. Açıklamada, Efrîn’e yönelik müdahalenin Suriye halklarının insani durumunu kötüleştirmemesi gerektiğinin altı çizildi.

Açıklamada Guta ve İdlib’deki bazı rejim bombardımanlarına değinilirken, genel olarak sivilleri hedef alan saldırılara karşı Birleşmiş Milletler (BM) tarafından alınan kararlara dikkat edilmesi istendi.

Bakanlık açıklamasında, “Fransa, bilinçli olarak sivilleri ve sağlık merkezleri ile personelini hedef alan saldırıların uluslararası insani hukukun ihlali anlamına geldiğini hatırlatır. Fransa’nın da kesin bir biçimde kabülünü savunduğu BM Güvenlik Konseyi’nin 2286 nolu karar tasarısı, çatışmalarda sağlık kurumları ve personelinin korunmasını şart koşuyor. Fransa, müttefikler ve partnerler arasında bu durumu iyileştirmek için görüşmeye davet ediyor” denildi.