Fransa Ulusal Meclisi’nden işgali mahkum eden tasarı

Fransa Ulusal Meclisi, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarını kınayan bir tasarıyı oy birliğiyle kabul ederken, Fransa ve Avrupa ülkelerinin harekete geçmeleri çağrısı yapıldı.

Parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis’te Dışişleri Komisyonu Başkanı Marielle de Sarnez’in inisiyatifiyle hazırlanan karar tasarısı, oylamaya katılan tüm milletvekillerinin desteğiyle kabul edildi.

Tasarının oylaması öncesinde konuşan Marielle de Sarnez, “Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik saldırılarını sert bir şekilde mahkum ediyoruz” diye konuştu. De Sarnez, saldırıların derhal son bulması çağrısının yapıldığını kaydetti.

QSD’YE DESTEK MESAJI

Türkiye’nin hedefindeki QSD güçlerinin DAİŞ çetelerine karşı verdiği olağanüstü mücadeleye vurgu yapılan tasarıda, QSD’ye olan ‘sarsılmaz desteğin’ yinelendiğinin altı çizildi.

İşgal saldırılarında yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesi ve 300 bin kişinin göç yollarına düşmesinden duyulan üzüntünün paylaşıldığı tasarıda, Türk ordusuna bağlı çetelerin işlediği insanlık suçlarına dikkat çekildi.

Tasarıya ilişkin konuşan Marielle de Sarnez, “Bugün burada oy birliğiyle yaptığımız kınama ve mahkumiyetler, ‘kararlı ve kesin eylemlere’ dönüşmelidir” diye konuştu. De Sarnez, Fransa ve Avrupa’nın acilen kendi özerk düşünce ve eylemlerini ortaya koyması gerektiğini de vurguladı.

Tasarıya ilişkini Ulusal Meclis’te grubu bulunan tüm partilerin temsilcilerince yapılan konuşmalarda da Türkiye’nin işgal saldırıları sert bir dille kınanırken, Fransa hükümetinin sessiz kalmaması çağrısı yapıldı.

DIŞİŞLERİ BAKANI: 5 YILLIK ÇABA SORGULANIYOR

Ulusal Meclis’in kararını selamlayan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ise, işgal saldırılarının ‘DAİŞ’e karşı 5 yıl boyunca verilen mücadelenin sorgulanır’ hale geldiği oldukça bir kritik bir durumun yaşandığını söyledi. Yaşanan kriz nedeniyle Avrupa’nın stratejik bir dönümün eşiğinde olduğunu kaydeden Le Drian, Avrupa’nın ciddi bir hamle yapması gerektiğini itiraf etti.

Parlamentonun bir diğer bileşeni olan Senato, daha önce Türkiye’nin işgal saldırılarını kınayan benzeri bir tasarıyı kabul etmiş ve Fransa’nın Avrupa veya uluslararası düzeyde işgale karşı harekete geçmesi çağrısı yapmıştı.