Gedo: KDP Türk devletiyle ilişkilerini kesmeli

Suriye Kürtleri Sol Partisi Genel Sekreteri Gedo, KDP'nin Türk devletiyle ilişkisine tepki göstererek, "Tüm Kürtler tek bir tutumla Türk devletinin Kürt düşmanı planına karşı durmalıdır" dedi.

Türk devleti Kürt düşmanlığı temelinde diplomasi trafiğini sürdürürken, Rojava’daki siyasi partilerden KDP’nin Türkiye ile girdiği Kürt karşıtı işbirliğine tepkiler artıyor.

Suriye Kürtleri Sol Partisi Genel Sekreteri Salih Gedo, KDP’nin Kürt düşmanlığı yapan Türk devletiyle ilişkilerinin yanlış olduğunu belirterek, “Bu ilişkiler Kürt sorununun çözümüne hizmet etmez” dedi.

Gedo, Kürtlerin bugün demokratik ulusal birlik kongresine ihtiyacı olduğunu dile getirerek, “Türkiye tutumunu Kürt düşmanlığı temelinde belirlemiştir. Tüm Kürtler tek bir tutumla Türk devletinin Kürt düşmanı planına karşı durmalıdır” diye konuştu. 

‘BU İLİŞKİLER KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE HİZMET ETMEZ’

KDP ve ENKS’nin bugün kendi çıkarları için Rojava üzerinden Türk devletiyle ilişkiler geliştirmesinin “çok olumsuz” olduğunu belirten Gedo, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bize AKP ve Türk devleti en fazla Kürt düşmanlığı yapandır. Rojava ve Kuzey Suriye’de Kürtlerin bir yerinin olmasını ve statü kazanmasını istemiyor. 25 Nisan 2017 günü 26 uçakla Qaraçox ve Şengal üzerine saldırdılar. 20 arkadaşımız şehit düştü. Türk devleti en fazla Kürt düşmanlığı yapan güçtür. Böyle bir güçle ilişkilenmek kırmızı çizgidir. Gerçekten bugün Rojava hesabı üzerinden Türklerle ilişki geliştirenlerin tutumu çok kötüdür.

Kürtlerin bugün demokratik ulusal bir kongreye ihtiyacı var. Fakat bazı güçler şu ana kadar bir ulusal kongrenin geliştirilmesine engel oluyor. Çünkü Türk devleti ve bazı bölgesel devletler Kürt ulusal birliğinin gelişmesini engellemeye çalışıyorlar.”

“ERDOĞAN’IN YALANCI OLDUĞUNU SÖYLEMESİNİ BEKLERDİK”

Gedo, ABD Başkanı Trump ile görüşmek üzere Amerika’ya giden Erdoğan’la eş zamanlı ve aynı konsept doğrultusunda Amerika’da bulunan KDP yetkililerine de değinerek, şunları da kaydetti:

“Biz Mensur Barzani’nin Amerika’ya gidip ‘Erdoğan yalan söylüyor’ demesini umut ederdik.  Fakat Mensur Barzani’nin Kuzey, Güney, Rojava Kürdistan’a saldırıları için Erdoğan’ı desteklemesi çok kirli ve yanlış bir tutumdur. Her Kürdün tutumu, Kürt ulusunu koruyacak şekilde olmalıdır.  Erdoğan’la ilişkiler Kürt sorununun çözümüne hizmet etmez.

Türkiye tutumunu Kürt düşmanlığı şeklinde belirlemiştir. Tüm Kürtler tek bir tutumla Türk devletinin Kürt düşmanı planına karşı durmalıdır."