Kipping: Efrîn’e sessizlik Erdoğan’a diz çökmektir

Alman federal meclisinde Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgalinin ele alındığı oturum başladı. Oturumun başında konuşan Sol Parti Eş başkanı Katja Kipping Merkel’e seslenerek “Efrîn’e sessizliğiniz Erdoğan’a diz çökmektir” dedi.

Sol Parti’nin başvurusu üzerine Türk devletinin Efrîn saldırısı federal mecliste tartışılıyor. Meclisin bugünkü “güncel saat” bölümünde yapılan oturum “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki Efrîn bölgesini istilası sırasında Alman yapımı panzerlerin kullanmasına ilişkin federal hükümetin tavrı” başlığını taşıdı.

Oturumda Sol Partili kadın vekiller Efrîn direnişine destek vermek ve Türk devletini kınamak için vekiller sarı, kırmızı, yeşil renkteki poşular taktılar. Oturum Sol Parti Eş Başkanı Katja Kipping’in konuşmasıyla başladı.

Türk devletinin saldırısını sert şekilde kınayan Kipping “Bugün Erdoğan’ın savaşını konuşacağız. Suriye büyük bir savaşa ev sahipliği yapıyor. Bugün hedef alınan Efrîn sadece bir Kürt kenti değil, aynı zamanda mültecilerin sığındığı güvenli bir kent. Ancak şimdi bombaların altında” dedi.

Alman hükümetinin sessizliğini kınayan Kipping “Merkel ve dışişleri bakanı Gabriel susuyor. Susmak Erdoğan’a diz çökmektir. Efrîn’de binlerce yıl eski olan tarihi yerleri yıkıyor. Türk ordusu cihadisçilerle Almanya’nın Leopard tanklarını kullanarak sivil halka saldırıyor. Gabriel’in yeni NATO siyaseti bu mu?” sorusunu yöneltti.

Federal hükümete Erdoğan’ın savaşına karşı harekete geçme çağrısı yapan Sol Parti lideri Kipping devamla şöyle konuştu:

“Sayın Merkel ve Gabrel’e sesleniyorum; derhal Konya’daki askerleri çekin. Rusya, ABD ve Avrupa’nın el ele vererek Suriye’de Kürtleri Erdoğan’a kurban etmesi bütün büyük güçler için bir utançtır. Sessizliğinizi bozun ve Türkiye ile her türlü silah ihracatını durdurun.”

Kipping’in konuşması sonrasında hükümette yer alan Hıristiyan Demokrat Birliği milletvekili, yeşil, sarı, kırmızı puşisine müdahale etti ve vekiller puşileri çıkarmak zorunda kaldı.

Kipping’in ardından grubu bulunan partiler Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU), Sosyal Demokratlar Partisi (SPD), Yeşiller Partisi, Hür Demokratlar Partisi (FDP) ve Alman İçin Alternatif (AFD) üyesi vekiller konuşacak.